Valitse sivu

Mustankorkea Oy, Valmet Oyj ja Muurame Golf rakentavat yhteistyössä Suomen tiettävästi ensimmäisen golfviheriön, jolla käytetään kokonaan kierrätysaineksista valmistettua multaa. Täyden mittakaavan pilottikokeella selvitetään valimoteollisuuden sivutuotteen hyödyntämistä kenttämullan valmistuksessa.  

Mustankorkea on tänä vuonna valmistanut koe-eriä multaa, jossa yhtenä ainesosana on käytetty Valmetin Rautpohjan valimolta peräisin olevaa hiekkaa. Valimohiekka on tasalaatuista ja soveltuu tehtyjen tutkimusten perusteella mullan valmistukseen erinomaisesti.

”Teollisuuden sivuvirtojen tuotteistaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan. Kenttämultamme valmistuksessa käytetään läheltä tuotua jätehiekkaa sekä seutukunnan biojätteistä valmistettua kompostia. Lopputuote on siis sataprosenttinen kierrätysmulta”, Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen tiivistää.

Valimohiekkaa käytetään valuprosessissa muottiaineena ja sitä kuluu valimoilla paljon. Kaikkea ei pystytä käyttämään uudelleen, vaan sitä päätyy myös loppusijoitettavaksi tai muulla tavoin käsiteltäväksi jätteeksi.

”Kiertotalous on arkipäivää kaikessa Valmetin toiminnassa ja hiekkajätteemme käyttö paikallisen mullan valmistuksessa sopii erinomaisesti kestävän kehityksen arvoihimme. Uuden yhteistyön myötä saamme jatkossa merkittävän jäte-erän kiertoon”, kertoo valimonjohtaja Hannu Nikula Valmetilta.

Ensimmäinen koeviheriö toteutetaan Muurame Golfin kentälle. Nykyisen harjoitusalueen viereen rakennettava viheriö on laajuudeltaan vajaat 400 neliömetriä.

”Golfkenttien kasvualustoille ja niiden ominaisuuksille on tarkat kriteerit. Mustankorkean kenttämulta täyttää kokeiden perusteella kaikki laatuvaatimukset”, toteaa Muurame Golfin toimitusjohtaja Hannu Ahvenjärvi.

Maanrakennus- ja kylvötyöt on tarkoitus tehdä vielä tämän vuoden puolella, jolloin koeviheriö olisi valmis ja pelikunnossa ensi kesänä. Kentän pohjatyöt tekevän Maansiirtoliike Koivunen Oy:n Jarmo Parviainen on myös innolla mukana rakentamassa ainutlaatuista kenttää Suomeen.

”Odotamme mielenkiinnolla myös tuotteen soveltuvuuden jatkoseurantaa tämän tyyppisessä maanrakentamisessa. On hienoa, että sivuvirroista voidaan kehittää alueellisesti uutta!”