Ilkka Heiskasen Elmo-monologi Muuramesalissa su 17.11.

06.11.2019 13:55

Kategoria: Kulttuuri

Ratkiriemukas, hykerryttävä ja välillä jopa huutonaurua nostattava, kuvaa näyttelijä Ilkka Heiskanen kirjailija Juhani Peltosen Elmo-romaania vuodelta 1978. Sama pätee myös Elmosta radiolle tehtyyn kahteen klassikkokuunnelmaan. Nyt Ilkka Heiskanen on dramatisoinut ja ohjannut esityksen, jossa näyttelee niin Elmon kuin muut monologissa esiintyvät henkilöt.

Kukaan suomalainen urheilija ei ole ollut yhtä menestynyt kuin Elmo. Juhani Peltosen luoma legendaarinen superurheilija voitti kaikki lajit kaunoluistelusta jalkapalloon. Värikkäänä sinivalkoisena selostajaparina toimii Lyly ja Immo, itse Elmo on jäyhä ja hiljainen mies.

Juhani Peltonen parodioi menneiden vuosikymmenten urheiluselostajien kuten Paavo Noposen ja Pekka Tiilikaisen maalailevaa ja yltiöisänmaallista, muita kulttuureja vähättelevää ilmaisua sekä urheilusankaruutta ja sen lieveilmiöitä. Tärkein tyylikeino on äärimmilleen viety liioittelu: Elmo kaatuu sadan metrin juoksussa mutta tekee silti maailmanennätyksen, ottaa nokoset kesken hiihtokilpailun, polttaa piippua maaliin tullessaan, muodostaa yksin koko Suomen kisajoukkueen, kiirehtii lajien suorituspaikalta toiselle, tekee yksin kaikki jääkiekko-ottelun maalit ja niin edelleen.

ILKKA HEISKANEN: ELMO Muuramen Kulttuurikeskus, Muuramesali su 17.11.2019 klo 15. Liput 25/20 e, www.muurame.fi/elmo.