Kiinteistönhoitajan työhön pätee hyvin sanonta, että aamu on iltaa viisaampi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö työtä suunniteltaisi hyvin ennakkoon: kaikkeen ei vain voi varautua.
Muuramen Kulttuurikeskuksella parikymmentä vuotta työskennellyt Mika Hirvilammi kertoo, että yllätyksiä teettävät niin luonto, ihminen kuin tekniikkakin.
-Voi olla, että on suunniteltu ihan muita hommia aamuun, mutta jos tuleekin 30 senttiä lunta, mennään tietysti ensin lumitöihin. Myös yllättäviä laiterikkoja voi tulla, tai ihan vain lamppu pitää vaihtaa luokkaan ennen ensimmäistä tuntia. Sanotaan että meidän alaamme on kaikki vähän maanpinnan alapuolelta lipputangon nuppiin, Hirvilammi tokaisee.
“Meillä” hän viittaa koulunmäen kiinteistönhoitajatiimiin, johon kuuluvat myös Janne Heikkilä ja Pasi Lamberg. Kolmikolla on omat vahvuutensa ja vastuualueensa. Hirvilammilla on ylivertainen kokemus Muuramen koulunmäestä, Heikkilä taitaa tietotekniikan ja Lamberg osaa entisenä hitsarina korjaustyöt.
Yllätyksiä ja rutiineita
Vaikka perinteinen katuharja on tärkeä työväline, on tietotekniikkakin alati läsnä kiinteistönhoitajan työssä. Työtilaukset eli keikat kilahtavat puhelimen Granlund manager –tilausjärjestelmään. Sen ansiosta seuraavan päivän työt ovat jossain määrin selvillä. Yllätykset ovat kuitenkin osa työtä.
– Monesti on naurettu että “huomenna meillä ei olekaan yhtään mitään”, ja sitten kuitenkin mennään tehtävästä toiseen koko päivä.
Koulusihteerit ja rehtorit laittavat tilauksia järjestelmään. Ne voivat liittyä akuutteihin ja yllättäviin huoltotoimenpiteisiin. Toisaalta ne voivat liittyä vaikkapa Muuramesalissa järjestettävään luentoon. Silloin kiinteistönhoitajat tekevät tarvittavat valmistelut, jotta esimerkiksi tietokoneet, mikrofonit ja valot ovat käyttökunnossa.
Uimahallin huoltotyöt toistuvat viikosta toiseen enemmän tai vähemmän samanlaisina. Altaissa on yhteensä kuusi suodatinta, joista vähintään neljä on huuhdeltava viikoittain.
-Tietyt altaat hoidetaan tiettyinä päivinä, koska altaissa on vakiovuoroja. Puhelimesta voin katsoa, millaiset arvot kunkin altaan vedessä on. Talotekniikan toimintaa seurataan myös puhelimesta. Jos on jokin oikea hätätilanne, kuten vesivuoto, niin siitä kyllä soitetaan, mutta aika monesta asiasta tulee tieto viestinä, Hirvilammi toteaa.
Välillä koulunmäelle tulee tilattuja paketteja. Mitä vain huonekaluista sähkölaitteisiin ja teknisen työn tarpeistoon. Silloin kiinteistönhoitajat ovat usein vastaanottamassa tavaraa. Jos tilaus on esimerkiksi lautakuorma, tarvitaan vastaanotossa Avant-kiinteistönhoitokonetta.
-Avantilla otetaan isompia lavoja kuorma-auton kyydistä pois. Sitä käytetään monessa muussakin työssä. Siihen saa trukkipiikkien lisäksi kauhan, auran ja hiekoittimen. Avantin huoltaminen kuuluu myös meidän työnkuvaan, Hirvilammi toteaa.
Kunnan rahaa säästyy
Mika Hirvilammi on koulutukseltaan automaatiomekaanikko. Sen alan työtä hän ei ole kuitenkaan tehnyt päivääkään. Hirvilammilla on kokemusta esimerkiksi leipomoalalta. Hän työskenteli välillä valkoiset vaatteet päällä leipäkoneella, välillä haalarihommissa.
-Monipuolisesta kokemuksesta on apua täälläkin. Jos vaikkapa keittiössä menee raepesukone jumiin, niin voi olla, että minulla on konstit ennen kuin tarvitsee soittaa Metoksen miehet apuun. Me kiinteistönhoitajat olemme porras siinä välissä, ja näin saadaan säästöäkin aikaiseksi, Hirvilammi toteaa.
Elokuussa 2024 Mika Hirvilammille tuli 20 vuotta täyteen kunnan miehenä. Hän on pitänyt työstä, vaikka joskus on kovakin kiire. Lisäksi ajoittainen ilkivalta harmittaa. Työssä on kuitenkin paljon mieleistä.
-Tämä on asiakaspalvelutyötä ja se sopii minulle, kun olen kova puhumaan. Onnistumisista saa energiaa. Kun onnistuu ratkaisemaan jonkin ongelman tai korjaamaan jonkin asian, niin sillä mennään eteenpäin. Tasaista perushommaa en jaksaisi, mutta täällä pitää välillä kääntää ja vääntää ja etsiä ratkaisua. Sellaisesta tykkään.
Mikan tyypillinen työpäivä
Klo 7. työpäivä alkaa. Vilkaisu Granlund Manageriin, eli onko yön aikana tullut uusia työtilauksia. Tehdään pihakierros: onko pihalla roskia, lunta, jäätä, ym.
Klo 8-9 välillä pidetään lyhyt kahvitauko sen mukaan, miten työt antavat myöten.
Klo 9-12. Aallottaren altaiden huuhtelua. Muuramesalin tapahtuman valmistelua, eli tarvittavat laitteet käyttövalmiiksi. Lumitöitä pihalla.
Noin klo 12 pidetään liukuvalla aikataululla ruokatauko.
12.30-15.15 Jatketaan keikkojen tekemistä. Päivän loppupuolella katsotaan työkavereiden kanssa seuraavan aamun työtilanne. Jos esimerkiksi lunta on tulossa paljon, aloitetaan päivä hieman aiemmin. Tehdään valmisteluita seuraavalle aamulle. Otetaan esimerkiksi tarvittavia työkaluja käyttövalmiiksi. Kaikki ovet lukitaan ennen työpäivän päättymistä.
Klo 15.30. Työpäivä päättyy.