Lukemaan

Muuramen kunnankirjasto sekä Keski-kirjastot ylläpitävät useita erilaisia lukemaan innostamisen haasteita eri ikäisille. Tutustu alla ja suuntaa verkkokirjastoon. 

Lukulaituri — Lukeminen kannattelee

Lukulaituri on OKM:n rahoittama Muuramen kunnan hanke, joka innostaa muuramelaisia lapsia ja lapsiperheitä lukemisen pariin aina ensimmäisistä ikävuosista toiselle luokalle saakka. Hankkeessa ovat mukana lukukoordinaattori sekä varhaiskasvatus-, opetus-, kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä muut yhteistyötahot.

Lukulaituri järjestää ja tuottaa vuosina 2020—2022 Muuramessa erilaisia sanataidetempauksia, lukemaan innostavia materiaaleja sekä kursseja ja työpajoja. Lukulaiturin Facebook- ja Instagram-sivuilta @lukulaituri löytyy kirjavinkkejä, ideoita lukupuuhiin sekä tietoa lukemisen merkityksestä.

Ohje: Lukubingossa yritetään täyttää rivi ruudukon reunasta reunaan tai kulmasta kulmaan. Osa bingoruuduista liittyy kirjan sisältöön, osa esimerkiksi lukemisen aikaan, paikkaan tai tapaan. Ruudun saa rastia, kun lukee ohjeen mukaiasesti 10 tai 20 minuutin ajan. 

Lukulaiturin lukubingot, tulosta ja innostu lukemisesta: 

Vauvaperheen lukubingo ensimmäisiin yhteisiin lukuhetkiin

Varhaiskasvatuksen lukubingo yhteisiin lukuhetkiin

Esiopetuksen lukubingo yhteisiin lukuhetkiin

Alkuopetuksen lukubingo yhteisiin ja omiin lukuhetkiin

Lukubingojen mainos, jossa pupu ja kettu lukemassa kirjaa

Lukemalla lentoon - Lukudiplomi

Alakoulun lukudiplomi on suunnattu sinulle, peruskoulun 1.-6. luokan oppilas. Lukudiplomin tavoitteena on innostaa lukemaan. Halutessasi voit suorittaa lukudiplomin opettajan ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoa ja kirjavinkkejä eri ikäisille löydät verkkokirjastosta osoitteesta: https://keski.finna.fi/Content/lukudiplomi

Yläkoulun lukudiplomi

Yläkoulun lukudiplomi on suunnattu erityisesti sinulle, peruskoulun 7.-9. luokan oppilas. Lukudiplomin tavoitteena on ennen kaikkea herätellä ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta – innostaa ja kannustaa lukemaan! Lukudiplomin suosikkilistoilta löydät monenlaista luettavaa. Osa teoksista on lainattavissa myös e- tai äänikirjana, käännetyn teoksen saatat löytää alkuperäisellä kielelläkin. 

Lisätietoja ja suosittelulistat löydät täältä: https://keski.finna.fi/Content/nuoret

Keski-kirjastojen lukuhaaste

Haasta itsesi lukemaan jotain uutta Keski-kirjastojen omassa lukuhaasteessa! Kirjastolaiset ovat koonneet haastelistaan 30 erilaista tapaa löytää luettavaa. Ehkä pääset yllättymäänkin lukuhaasteen äärellä.

Kirjaston työntekijät auttavat mielellään sopivien kirjojen löytämisessä. Voit käyttää samaa kirjaa useampaan haastekohtaan. Haasteen voi suorittaa myös lukemalla e-kirjoja tai kuuntelemalla äänikirjoja.

Saat paperisen haastelistan omasta kirjastostasi. Osa Keski-kirjastoista arpoo pieniä palkintoja niiden kesken, jotka suorittavat vuoden aikana vähintään 20 haastekohtaa. Jos kirjastosi järjestää arvonnan, voit osallistua kirjoittamalla yhteystietosi haastelistan loppuun ja palauttamalla haasteen kirjastoon 15.1.2022 mennessä.

Lisätietoja, kirjavinkkejä ja haastelistan löydät osoitteesta: https://keski.finna.fi/Content/lukuhaaste

Keski-kirjastojen lukuhaasteen logo

Aikuisten lukudiplomi 

Keski-kirjastojen aikuisten lukudiplomi on rento, lukemaan innostava vinkkilista, jota ei tarvitse suorittaa. Voit poimia listoilta luettavaa laidasta laitaan omaan tahtiisi ja omaksi iloksesi. Diplomi sopii ihan kaikille, luitpa paljon tai vähän.

Osa kirjoista löytyy Keski-kirjastojen kokoelmista myös e-kirjoina. Osasta on tarjolla äänikirja. Jos sinulla on lukemisen este, muistathan, että saat useimmat aikuisten lukudiplomin kirjoista äänikirjoina Celiasta.

Jotta tarjonta säilyisi tuoreena, päivitämme lukudiplomilistaa vuosittain. Tämä lista on voimassa vuoden 2021 loppuun saakka. Lukuiloa!

Lisätietoja ja lukudiplomi listat löydät osoitteesta: https://keski.finna.fi/Content/kirjallisuus

Lukuneuvoja suosittelee

Keski-kirjastojen lukuneuvojat etsivät sinulle sopivia kirjoja toiveidesi ja lukutottumustesi perusteella. Voit pyytää vinkkejä myös äänikirjoista, e-kirjoista ja elokuvista.

Lukuneuvojien vinkit voivat innostaa tutustumaan vaikkapa uuteen kirjallisuuden lajiin, aihepiiriin tai aikakauteen. Saat meiltä kirjavinkkejä myös unohtuneen lukemisharrastuksen herättelyyn. Voit kertoa lukuneuvojalle toiveita millaisia kirjoja haluaisit lukea. Lukuneuvoja kerää niiden perusteella kirjoja luettavaksesi.

Voit tilata kirjalistan sähköpostiisi, valmiin kirjapaketin kirjastoosi tai varata ajan ja käydä juttelemassa lukuneuvojan kanssa kirjastossa.

Ota yhteyttä lukuneuvojaan

Kirjastolainen suosittelee

Voit aina kysyä lukuvinkkejä myös kirjaston henkilökunnalta, suosittelemme mielellämme! 

Etenkin jos luettava on hakusessa lapselle tai nuorelle voit ottaa myös suoraan yhteyttä kirjastopedagogiin johanna.tornikoski@muurame.fi tai 0505726967