Valitse sivu

Luontoaskel taaperon tahdissa

Luontoaskeleella helpotusta taaperoarkeen perheohjauksesta


Haastaako taaperon tahtoikä, uuvuttaako katkonaiset yöunet? Tuntuuko, että seinät tulevat vastaan tai onko arjen rytmi hukassa?  

Taaperoikäinen opettelee elämää, eikä asiat aina tahdo sujua. Taapero oppii kaikkia aistejaan käyttäen ja luonto ja ulkoilu mahdollistavat useita oppimiskokemuksia ja vaikuttavat positiivisesti kehoon ja mieleen. Välillä kuitenkin arki tökkii ja ideat loppuvat. TOIVO-perheohjaus toimii perheiden tukena arjen tavallisissa haasteissa ja Luontoaskel-lähetteen ajatuksena on lähestyä taaperoikäisten lasten perheitä luontosuhteen ja liikkumisen vahvistamisen kautta. Tapaamiset voidaan toteuttaa esimerkiksi ulkoillen tai etsiä perheenne arkeen hyvinvointia ja vuorovaikutusta lisääviä luontokontakteja. Kysy lisää neuvolasta tai Muuramen perhekeskuksesta. Luontoaskel-lähete on osa Liikkuva Muurame-toimintaa.


Luonto taaperon kehityksen tukena ympäri vuoden

Taaperoikä on merkittävä vaihe lapsen kehityksen, tunnesäätelytaitojen ja oppimisen kannalta ja fyysinen aktiivisuus oiva keino avittaa näitä. Taaperot ovat rohkeita tutkimusmatkailijoita ja samalla, kun opastamme pienokaisiamme liikkujiksi, omakin fyysinen aktiivisuus usein lisääntyy ja hyvinvointi vahvistuu. Tähän kun lisätään luontoelementit, ollaan jo hyvällä polulla!  
Taaperoikäisen kehitys on hyvin kokonaisvaltaista ja kaikki aistit ovat jatkuvasti valppaina. Mikä olisikaan parempi paikka mahdollistaa taaperolle monipuolisia ärsykkeitä kuin luonnossa liikkuminen? Karkeamotoriset taidot vahvistuvat epätasaisilla alustoilla liikkuessa ja ulkona lasten leikit ja liikkuminen monipuolistuvat. Hyvät motoriset taidot säilyvät jopa aikuisuuteen saakka ja liikunnallinen elämäntapa edistää terveyttä monella saralla.

Luontokontaktit lisäävät vastustuskykyä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnossa enemmän aikaa viettävillä ihmisillä on pienempi riski mm. astmaan ja allergioihin ja luonnossa oleilu vähentää stressiä ja kohottaa mielialaa. Vanhemman ja lapsen vuorovaikutus vahvistuu, kun luonnon ihmeitä tutkitaan yhdessä. Ulkona liikkuminen ja oleilu rytmittävät päivää ja pidentää yöunta. Riittävällä unella on todettu olevan merkitystä taaperon toiminnanohjaus-, tunnesäätely- ja kognitiivisten taitojen kehittymiselle myöhemmässäkin iässä.  
Tärkeää kaikessa taaperon taitojen harjoittamisessa on toki huolehtia turvallisuudesta mutta liikaa ei saa rajoittaa tai tehdä puolesta. Kun taapero saa onnistumisen kokemuksia, haluaa hän kokeilla uudestaankin ja itsetunto vahvistuu. Kaikki siis voittavat.  

Mitä tehdä, minne mennä?

Muuramen kunta, vapaa-aika

LIPAS – Liikuntapaikat

Meijän polku – Liiku ja huilaa Keski-Suomessa 2017-2047