Valitse sivu

Maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille

Muuramelaiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat ehkäisyvälineet maksutta 7.1.2019 alkaen. Ehkäisy voi olla ehkäisypilleri, kierukka, kapseli, ehkäisyrengas tai kondomi, käytössä olevan valikoiman mukaan.

Ehkäisyasioissa yhteys kouluterveydenhuoltoon tai neuvolaan

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluasioissa neuvonta- tai vastaanottokäynti varataan terveydenhoitajan vastaanotolle kouluterveydenhuoltoon tai Muuramen neuvolaan, josta nuori myös saa ehkäisytuotteet. Nuori ja terveydenhoitaja keskustelevat yhdessä, millainen ehkäisymuoto nuorelle parhaiten sopii. Samalla keskustellaan myös muista seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

Vaikka nuorella olisi käytössään ehkäisy, hän voi siirtyä maksuttomaan ehkäisyyn. Maksuttomien tuotteiden valikoima ei kuitenkaan ole niin laaja kuin apteekki tarjoaa. Tarvittaessa hoitaja ohjaa nuoren lääkärin vastaanotolle. Kondomeja nuoret saavat kouluterveydenhoitajalta ja neuvolasta.

Kohti seksuaaliterveydellisiä tavoitteita

Ilmaisella ehkäisyllä tavoitellaan nuorten seksuaaliterveyden lisäämistä ja ehkäisyn käyttöä niillä nuorilla, joilla siihen on tarve. Tarkoitus on myös vähentää alle 20-vuotiaiden ei-toivottuja raskauksia, raskauden keskeytyksiä ja sukupuoliteitse tarttuvia tauteja. Valtakunnallinen seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma ja Käypä hoito -suositus esittää, että ehkäisyn tulisi olla maksutonta alle 20-vuotiaille.

Muuramen kunnanhallitus hyväksyi maksuttoman ehkäisyn käyttöönoton alle 20-vuotiaille lokakuussa 2018.

Useilla paikkakunnilla ympäri Suomen on hyviä kokemuksia maksuttoman ehkäisyn käytöstä. Esimerkiksi naapurikunnassa Jyväskylässä alle 20-vuotiaiden maksuton ehkäisy on ollut käytössä vuoden 2018 alusta.