Riihivuoren historiaa

Riihivuoren hiihtokeskus on perustettu 1981. Silloin käytössä oli kaksi rinnettä ja kaksi hissiä. Kymmenen vuotta myöhemmin rinteitä oli kahdeksan, hissejä viisi ja lisäksi halfpipe ja lumilautastriitti. Riihivuoren laskettelukeskusta kehitettiin vuosien saatossa ja sen ympärille syntyi mökkimajoitusta. Viime vaiheessa valaistuja rinteitä oli yhdeksän ja niiden lisäksi lasten hiihtomaa sekä lumilautailuraileja.

Riihivuori on kumparelaskija, olympiahopeamitalisti Mikko Ronkaisen kotimäki ja yksi rinteistä on nimetty hänen mukaansa.

Ravintola Riihikeloa on laajennettu niin, että terasseineen siellä on noin 250 asiakaspaikkaa. Päärakennuksen vieressä on saunatilat ja majoitushuoneita. 600-paikkainen, täysin katettu Riihivuori-Areena valmistui vuonna 2012. Ensimmäisen kesän näytelmä oli Havukka-ahon ajattelija. Kesän 2018 näytelmä on Kesäloma soi. Areenalla voi järjestää myös konsertteja ja muita tapahtumia.

Laskettelukeskuksen historiassa on ylä- ja alamäkeä. Keväällä 2017 Riihivuori Oy haettiin konkurssiin. Syksyllä 2017 Muuramen kunta käytti etuosto-oikeutta ja hankki Riihivuoren omistukseensa. Kunta halusi turvata alueen virkistyskäyttöön kuntalaisille.

Muuramen kunta omistaa 32 hehtaarin maa-alueen sekä ravintola Riihikelon, Riihivuori-areenan, grillikodan ja 6 erillistä majoitustilaa. Riihivuoren kehittämistä katsotaan laaja-alaisesti ottamalla huomioon se potentiaali, joka Riihivuoressa on ympärivuotiseen käyttöön. Tässä vaiheessa kunta on vetovastuussa, mutta tarkoituksena on löytää ajan myötä Riihivuoreen yrittäjävetoista toimintaa.

Helmikuun alussa 2018 Riihivuoreen avattiin kaikille ilmainen Snowpark, jossa maa-, ympäristö- ja lumenveistotaide on osana rinnesuunnittelua. Riihivuori Snowparkin toteuttavat Taiteen edistämiskeskus ja Havumäki Ranch.

  • Snowpark on freestyle- ja temppulaskemisen suorituspaikka, joka sopii monentasoisille laskijoille
  • Snowparkissa on pulkkamäki
  • Snowparkissa on lasten hiihtolatu

Riihivuoren pitkän tähtäimen kehittämiseen tehtiin Masterplan, jonka toteuttajaksi valittiin Ramboll Oy. Masterplan valmistui vuoden 2018 lopulla.

Muuramen kunta ja Uusi Iloinen Teatteri ovat solmineet vuokrasopimuksen Riihivuori Areenasta kesäkaudelle 2019. Sopimukseen sisältyy myös optio kahdesta lisävuodesta. Kesällä 2019 esitettiin Riihivuoren kesäteatterissa mm. musiikkikomedian Kaunis Veera, joka teki kesällä 2018 Lappeenrannan kesäteatterin yleisöennätyksen ja oli kriitikoiden ja yleisön suosikki. Tähtikaartissa olivat mm. Sinikka Sokka, Jussi Lampi ja Mikko Rantaniva. Kyseessä siis hilpeä musiikkinäytelmä UIT-twistillä höystettynä.

– Olen erittäin iloinen UIT:n tultua valituksi Riihivuori Areenan tapahtumatuottajaksi. Areena tarjoaa upean, täysin ainutlaatuisen ympäristön erilaisten tapahtumien tuottamiselle ja kesäteatteritoiminnalle. Minuun on tehnyt suuren vaikutuksen myös Muuramen kunnan into, ilo ja kyky kehittää Riihivuoren toimintaa kuntalaisten ja seutukunnan parhaaksi, toteaa teatterinjohtaja Timo Kärkkäinen UIT:sta.

– Saimme kolme korkeatasoista tarjousta Riihivuori Areenan toiminnasta. Näistä nousi selkeästi esiin legendaarinen Uusi Iloinen Teatteri, joka tuo Riihivuoreen laadukkaan, valtakunnallista kiinnostusta herättävän ohjelmiston. Tämä on merkittävä askel Riihivuoren kehittämisessä, sanoo kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

Hirsirakenteinen Riihivuori Areena on yli 700-paikkainen katettu teatteritila. Areenalta avautuu upeat näkymät Päijänteelle. Areenan vieressä on yli 200-paikkainen ravintola Riihikelo.

 

 

Riihivuoren laskettelurinteen päällä on useita laskettelijoita, ja etualalla laskettelusuksia ja -sauvoja lumen päällä. Taustalla näkyy hiihtohissin tolppa ja maisemaa kauas.

Näkymä Riihivuoren päältä kesäaikaan, etualalla näkyy heinäinen rinne, sen takana pienempää Riihijärveä ja rantaviivassa taloja, ja taaempana Päijänne-järven lahti ja metsää. Maisemanäkymä kantaa kauas.

Ravintola Riihikelo Riihivuoren päällä, aurinko paistaa ja rakennuksen vieressä on valkoinen telttapaviljonki.