Sinilevää uimarannoilla

01.10.2020 10:25

Kategoria: Vapaa-aika Asuminen ja ympäristö Liikunta ja ulkoilu

Sinilevää havaittu Muuramen uimapaikoilla


Päivitys 5.10.

Sinilevätilanne on rauhoittunut, eikä Saarenlahden talviuintipaikalla tai muilla rannoilla ole tehty enää havaintoja sinilevästä. Edelleen kaikilla uintipaikoilla tulee tarkkailla uimaveden laatua ennen veteen menoa. 


Muuramen uintipaikolla on havaittu sinilevää. Aiemmin ilmoitetun Saarenlahden talviuintipaikan ja Rantauimolan lisäksi levähavaintoja on nyt tehty myös muun muassa Kylänlahden uimarannassa, jota ei tule tällä hetkellä myöskään käyttää uintipaikkana. Uimista ja lemmikkien uittamista tulee välttää vesissä, joissa on havaittu sinilevää. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään juoma-, löyly- tai pesuvetenä eikä syötävien kasvisten kasteluvetenä.

Koska levätilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, ei rantakohtaista tilannetiedotusta ole mahdollista toteuttaa. Ympäristöterveydenhuolto korostaa ihmisten omaa vastuuta uimaveden laadun tarkkailussa uimaan mentäessä. Vanhempien on syytä aina varmistaa itse havainnoimalla uimaveden levätilanne ennen kuin päästävät pienet lapset rantaveteen leikkimään tai uimaan.

Miten tunnistan sinilevän?

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä hippuina. Runsaampi esiintymä muistuttaa veden pinnassa olevaa vihreää maalia tai puuroa. Kuivuessaan sinilevämassa voi vaihtaa väriä vihreästä sinivihreäksi ja jopa turkoosiksi.

Sinilevälautta hajoaa hippusiksi, kun sitä heilauttaa kepillä. Näin sen voi erottaa esimerkiksi muista levistä, jotka yleensä tarttuvat limamaisina keppiin.

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, mutta niiden myrkyllisyyttä ei voi varmistaa aistinvaraisesti. Siksi kaikkiin sinileväesiintymiin tulee suhtautua kuin ne olisivat myrkyllisiä.

Mitä oireita sinilevä aiheuttaa?

Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita tai oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä altistumisesta. Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee kuitenkin suuresti.

Miten toimin?

Ennen kuin menet uimaan, tarkkaile vettä sinilevähavaintojen tekemistä varten.
Mikäli havaitset vedessä selvästi sinilevää, älä mene uimaan. Älä myöskään päästä lemmikkiäsi veteen, jossa on sinilevää. Jos kuitenkin olet uinut vedessä, jossa näyttää olevan sinilevää, peseydy puhtaalla vedellä uimisen jälkeen.

Jos saat oireita altistuttuasi sinilevälle, pese iho ja silmät runsaalla puhtaalla vedellä. Lisätietoja saa myrkytystietokeskuksesta. Myrkytysepäilyissä kannattaa hakeutua lääkäriin tai viedä eläin eläinlääkäriin.

Muuramen uimapaikat