Toimintaohjeita koronavirusepidemian ajalle

Tälle sivulle on koottu koronavirusepidemiaa koskevia tiedotteita

Kansallinen puhelinneuvonta koronavirusasioissa  p. 0295 535 535 (ei terveysneuvontaa!)

Kuvassa Muuramen terveyskeskus ja sen pääsisäänkäynti, jonka katoksen vasemmalla puolella on parkkeerattu henkilöauto. OIkealla puolella pyörätelineessä on muutama polkupyörä.

Hyvinvointi-liikelaitoksen toiminta  
(tarkistettu 13.8.2020)

Miten toimin, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, sinun tulee olla yhteydessä  puhelinneuvontaan, p. 014 2662791. Numero on käytettävissä maanantaista perjantaihin kello 8–20. Muina aikoina ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117. Sinut haastatellaan puhelimessa ja saat lisäohjeet siitä, miten tulee toimia. Mikäli mahdollista, tee ennen yhteydenottoa hoidon tarpeen arvio Omaolo.fi -palvelussa.

Laboratorionäytteitä otetaan terveydenhuollon ammattilaisen harkinnan perusteella niiltä potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Näytteidenotolla pyritään selvittämään tartuntaketjuja ja estämään uusia tartuntoja määräämällä sairastuneet eristykseen ja sairastuneen lähipiiri karanteeniin.

Älä lähde missään tilanteessa itse terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita aina ensin puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita!

 

Liikelaitoksen muu toiminta

Avosairaanhoito ja suun terveydenhoito toimivat tällä hetkellä koronatilanteesta huolimatta normaalisti. Hoidon tarpeen arviointi tehdään aina puhelimitse.

Hengitystieinfektiopotilaille on erillinen pandemiavastaanotto erillisestä sisäänkäynnistä. Flunssaisena ei pidä tulla normaalivastaanoton puolelle.

Ota aina ensin yhteyttä vastaanottoihin puhelimitse p. 014 2662791 (avosairaanhoito), 014 2662743 (suun terveydenhuolto).

Neuvola ja kouluterveydenhuolto toimivat pääosin normaalisti.  Psykososiaalinen oppilashuolto toimii ajanvarauksella. Perhekeskuksen ryhmätoiminnat jatkavat erityisin turvallisuusohjein toimintaansa. Sosiaalitoimistossa hoidetaan asiat ajanvarauksella p. 014 659 957.

Apuvälinepalvelu ja hoitotarvikejakelu toimivat normaalisti. Kuntoutuksen ryhmät ovat kaikki vielä peruttu, yksilöterapiat jatkuvat rajoitetusti.

Terveyskeskussairaala toimii normaalisti, mutta tarpeetonta asiointia osastolla tulee välttää. Vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa (esim. saattohoidossa olevan läheisille) erikseen hoitohenkilökunnan kanssa sopien, lisätietoja p. 014 659 384.

Kotihoito toimii normaalisti.

 


Kunnan toiminta
(tarkistettu 13.8.2020) 

Kunnan johtoryhmä on linjannut tarvittavista toimenpiteistä Muuramessa. Uudet toimintaohjeet astuvat voimaan välittömästi.

Kunta hoitaa virallista viestintää

Koronavirusepidemiaan varautumisesta ja tilanteen etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti kunnan verkkosivuilla. Kunnan viestinnästä vastaa ensisijaisesti kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmä ja liikelaitosjohtaja. Kuntalaisia kehotetaan suhtautumaan tilanteeseen vakavasti, mutta rauhallisesti faktatietoihin ja viranomaisohjeistukseen perustuen. Kuulopuheiden ja huhujen levittämistä pyydetään välttämään, ne aiheuttavat suotta turhaa levottomuutta erityisesti lasten keskuudessa.

Virastotalo 

Virastotalon asioinnissa suositaan sähköistä asiointia, neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse, myös toimistot ja infopiste ovat auki normaalisti. Eri toimialojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. Tapaamiset sovitaan mieluiten ajanvarauksella. Laskujen sähköistä maksamista suositellaan, ohjeet löytyvät kunnan verkkosivulta.

Opetus ja varhaiskasvatus

Koulujen, oppilaitosten, kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat toimivat tällä hetkellä erityisin turvallisuusohjein.

Muuta

Ulkomailta palaavat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavat koululaiset eivät osallistu lähiopetukseen, eivätkä työntekijät saavu työpaikalle, vaan tekevät etätöitä mahdollisuuksien mukaan. Työhön paluun ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta sovitaan yhdessä työnantajansa kanssa.

Kirjasto, Kulttuurikeskus, harrastustilat ja -paikat, uimahalli-kuntosali ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset toimivat erityisin turvallisuusohjein.

Vierailut vanhusten ja muissa asumispalveluyksiköissä sekä terveyskeskuksen vuodeosastolla on sallittu erityisin ohjeistuksin. 

Vanhus- ja vammaispalvelujen neuvonta- ja palveluohjausnumerosta 040 7152 991 annetaan yleistä neuvontaa, tukea ja ohjausta sekä ajantasaista tietoa vanhus-ja vammaispalveluista ma–pe klo 9–11.

Lieväoireisten potilaiden ei tule kuormittaa sairaanhoidon kapasiteettia, vaan jäädä kotiin sairastamaan, jotta hoito pystytään turvaamaan vakavasti oireileville.

Vakavissa ja epäselvissä tapauksissa ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse, p. 014 266 2791. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117. Viittomakielisille on avattu valtakunnallinen tekstiviestipalvelu numerossa 050 902 0163. Terveyskeskuksen tiedote toimimiseen koronavirusepäilytilanteissa löytyy päivitettynä terveyspalvelujen verkkosivulta.

Ajankohtaiset koronavirustartuntoihin liittyvät ohjeet ja tiedotteet ovat saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla.


Katso myös