Valitse sivu

Avasimme avoimen palautekanavan Muuramen ruokapalvelulle maaliskuun alkupuolella. Palautetta on pystynyt antamaan anonyyminä tai on voinut jättää yhteystietonsa. Olemme jo vastanneet henkilökohtaisesti kaikille yhteystietonsa jättäneille. Seuraavaksi yritän vastata yleisesti palautteissa ilmenneisiin kysymyksiin tai asioihin. Kaikille palautetta lähettäneille: ISO KIITOS!

Palautelinkin tarkoituksena oli saada asiakkailtamme kokemuksia ja yleensä palautetta toiminnastamme. Palautteen avulla meidän on mahdollista kehittää toimintaamme ja näin ollen myös parantaa kuntalaisten hyvinvointia. Palautteiden perusteella on selvästi myös tarve aukaista ja pyrkiä kuvaamaan ruokapalvelun toimintaa ja sen määrittäviä tekijöitä sekä asiakkaillemme että heidän vanhemmilleen. Nettipalautetoiminto on myös ihan aito kanava minkä avulla on mahdollista vaikuttaa joihinkin ruokapalvelun asioihin.

***

Muuramen kunnan ruokapalvelu tuottaa ruokapalvelut Muuramen kunnan kouluihin ja päiväkoteihin. Tällä hetkellä toimitamme ruokaa 10 eri paikkaan. Pääsääntöisesti ruoka valmistetaan keskuskeittiöllä, mutta joitain ruokia tai niiden osia valmistetaan myös palvelukeittiöissämme (Niittyaho, Kinkomaa, Leikari, Isolahti, Rajala). Päiväkoteihin teemme aamupalan, lounaan ja välipalan. Kouluissa tarjoamme lounaan sekä maksullisen välipalan. Tämän lisäksi osa kunnan työntekijöistä nauttii päivittäin lounastamme. Olemme myös mukana monenlaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa, kokouksissa, retkillä jne järjestämällä niihin ruokaa, kahvia, eväitä ja muita tarvikkeita. Päivittäin aamupalan syö noin 300 henkilöä, lounaan noin 2100 henkeä ja välipalan nauttii noin 450 henkilöä. Asiakkaamme ovat iältään 1-65-vuotiaita.  

Ruokapalvelussa työskentelee tällä hetkellä 24 alan ammattilaista, joista osa-aikaisia on 3 henkilöä. Ruoan valmistaa 3,6 kokkiamme, joista 1,6 kokkia vastaa päivittäin erityisruokavalioista. Lisäksi esimiestehtävissä on kaksi henkilöä ja ruoan kuljetuksesta vastaa kuljettaja. Isolahden ja Kinkomaan ruoan kuljetuksesta vastaa kiinteistönhoitaja. Muut työntekijät vastaavat salaattien valmistuksesta, ruoan esille laitosta, puhtaanapidosta, astiahuollosta ja useasta muusta työtehtävästä. Ruoan kuljettaminen ja pitkät lämpösäilytysajat valitettavasti vaikuttavat joidenkin ruokalajien laatuun (rakenteeseen, makuun, ulkonäköön), mikä on varsin haastavaa korjattavaksi.

***

Ruokapalvelun toimintaa määrittävät useat seikat, mitkä myös vaikuttavat olennaisesti lautaselle ilmestyvään ruokaan. Ruokapalvelu käyttää toiminnassaan kunnan verorahoja, ulkopuolista rahoitusta tulee erittäin vähän, eikä ruokapalvelu voi myöskään toimia avoimilla markkinoilla. Toimintaamme ohjaa merkittävästi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimat ruokasuositukset lapsille ja koululaisille. Merkittäviä huomion kohteita ovat tällä hetkellä punaisen lihan syömisen vähentäminen, rasvan laatu, kasvisten lisääminen ja suolan määrä.

Ruokapalvelu käyttää pääsääntöisesti kotimaisia raaka-aineita. Se lisää jonkin verran kustannuksia, mutta tuo vastaavasti turvallisempia raaka-aineita ja työllisyyttä kotimaahan. Kaikki käyttämämme liha, maitotaloustuotteet ja leipä ovat kotimaista. Kurkku, tomaatti ja salaatinlehdet ovat ympäri vuoden suomalaisia. Peruna ja muut juurekset ovat myös kotimaisia keväälle ja kesään niin pitkään kuin niitä on mahdollista saada. Kaikki marjat ja kananmunat tulevat myös kotimaasta. Ulkomailta tulee osa kaloista ja riisi sekä joitain kasviksia kuten jäävuorisalaatti ja bataatti. Hedelmien osalta käytämme kotimaista omenaa niin pitkään kuin se on mahdollista, mutta muut hedelmät saapuvat yleensä kaukomailta.

Tärkein asia toiminnassamme on lasten ja nuorten hyvinvointi. Teemme tiivistä yhteistyötä päiväkotien ja koulujen kanssa. Myös terveydenhuollolla on merkittävä rooli varsinkin erityisruokavalioiden kanssa. Lisäksi erilaiset valtion ja kunnan virastot valvovat toimintatapojamme. Jokaisessa toimipisteessämme saa ruokaa ottaa aina lisää. Joitain kappaletavaroita (piirakat, jälkiruoat) rajoitetaan riittävyyden varmistamiseksi. Ruoan riittävyyteen tuo oman haasteensa paikat, joihin toimitamme ruokaa tilauksen mukaan eikä niissä ole mahdollisuutta itse valmistaa lisää. Kuitenkaan ei ole kenenkään kannalta järkevää valmistaa ja toimittaa huomattavia määriä ylimääräistä päivittäin vain varmuuden vuoksi. Kasvisruoka on aina vapaasti otettavissa Nisulanmäen koulun linjastossa. Muissa paikoissa kasvisruoka täytyy valitettavasti tilata erikseen mm. tarjoilutilan riittämättömyyden vuoksi.

***

Ruokien valintaan ruokalistalle vaikuttaa moni seikka. On mietittävä kotimaisuutta, ravintoarvoja, pääraaka-ainetta (liha, kala, lintu, kasvis), valmistuskapasiteettia, astioiden riittävyyttä, esivalmistusta, kuljetusta, jatkokäyttöä, perinteitä, trendejä, suurta asiakkaiden ikähajontaa, maustamista, henkilöstöresursseja, hintaa, erityisruokavalioita, vuodenaikaa, saatavuutta, toimitussopimuksen valikoimaa ja muitakin pienempiä seikkoja. Poistamme yleensä sellaisia ruokia, joiden menekki kokonaisuutena pienenee merkittävästi tai on heikkoa. Poikkeuksen tekee osa perinneruoistamme ja ruoat, joihin ei ole enää hankintasopimuksemme mukaan enää hankkia. Tulevan lukuvuoden ruokalista valmistellaan jo keväällä, tarvittaessa uusia ruokia koe valmistetaan kesällä ja lista on valmis kesällä. Lista pysyy muuttumattomana (pois lukien teemaviikot, juhlat, lomat) koko lukuvuoden.

Lukuvuonna 2017 – 2018 listaa on muokattu seuraavanlaiseksi: käytössä on kiertävä kuuden viikon ruokalista ja joka viikko on tarjolla yksi kasvisruoka, yksi kalaruoka, yksi siipikarjaruoka ja kaksi punaista lihaa sisältävää ruokaa. Jokaisella aterialla tarjotaan aina jotain tuoretta: kasvista, juuresta tai hedelmää. Keittojen kanssa on aina tarjolla pehmeää leipää tai piirakkaa. Muina päivinä tarjolla on näkkileipää ja mahdollisesti edellisen päivän pehmeää leipää. Ruokajuoma vaihtoehtoja ovat: rasvaton luomumaito, rasvaton laktoositon piimä, rasvaton luomupiimä, rasvaton laktoositon maitojuoma ja vesi.

***

Ruokapalvelun toiminta on Muuramessa myös kirjattuna uudessa opetussuunnitelmassa osana tapakasvatusta ja osana koulu- tai hoitopäivää. Koemme tekevämme tärkeää työtä niin kansanterveydellisesti kuin myös päivittäin muuramelaisten lasten ja nuorten hyväksi. Toivottavasti nämä tiedot auttavat ymmärtämään toimintaamme paremmin ja mitkä seikat vaikuttavat ruokaan ja sen valmistamiseen.

Asiakkaiden ja vanhempien, miksei myös muiden aikuisten, toiveisiin emme valitettavasti pysty aina vastaamaan. Jokin ruoka on toisen herkkua ja toinen ei voi sitä sietää – jokaista yli 2000 päivittäistä lounastajaa on mahdotonta aina huomioida lempiruoallaan. Osassa saamiamme palautteita toivottiin lisää kasviksia ja puuroja, kun taas osa halusi kaikista kasviksista eroon. Näin ollen meidän on kuljettava jonkinlaista kultaista keskitietä ruokalajien, maustamisen ja muodon (keitto, kastike, laatikko…) osalta.

Palautteissa oli jonkin verran ruokalajitoiveita ja myös toive eineksien vähentämiseksi. Yksittäisien ruokalajien osalta joitain ehdotuksia voi harkita, mutta esimerkiksi pizza lounaana on keväällä 2016 jo kokeiltu. Oli kaikkien aikojen työläin ruoka, lounas jouduttiin tarjoamaan kahtena eri päivänä valmistuskapasiteetin (uunit & pellit) ja henkilöstöresurssien vuoksi. Tuolloin kokkien lisäksi pizzaa oli tekemässä monta muuta työntekijäämme. Valitettavasti myös pizzan osalta toiveita täytteistä tuli melkoinen määrä…

Eineksiä olemme joidenkin ruokalajien osalta pakotettuja käyttämään – ruokapalvelun ei ole mitenkään mahdollista valmistaa lihapullia/pihvejä, pinaattiohukaisia, porkkanaohukaisia, kalakuvioita, uunimakkaraa, mantelikalaa alusta loppuun itse. Käyttämiemme eineksien suolapitoisuus, rasvapitoisuus ja rasvanlaatu täyttävät ruokasuositukset. Kaikki kastikkeet, laatikot, vuoat, kiusaukset, keitot ja perunasoseen teemme itse.

Salaateissa käytämme erittäin vähän pakasteita (herneet, osa pavuista, marjat) ja säilykkeitä (osa pavuista, hedelmää, punajuuri, suolakurkku). Yritämme suosia viinimarjoja, puolukoita ja karpaloita, mutta varsinkin lasten suuhun ne eivät oikein tahdo sopia. Tuoreena niitä saa hyvin lyhyen hetken lukuvuoden aikana.

***

Vuonna 2016 keskimääräinen aterian raaka-ainehinta oli 0,67 €/ateria. Ateria tarkoittaa koko ateriaa: pääruokaa, salaattia, juomaa, leipää ja levitettä. Sillä rahamäärällä ei ole mahdollista käyttää ihan kaikkia raaka-aineita ja näin ollen raha rajoittaa jonkin verran mahdollisuuksiamme tuoda uusia ruokia listalle. Palautteissa kyseltiin myös miksi asiaa ei kysytä asiakkailta – siis lapsilta / nuorilta. Olemme toteuttaneet kyselyn 8-luokkalaisille helmikuussa 2016 ja 9-luokkalaisille helmikuussa 2017. Katso tarkemmin Nisulanmäen koulun sivuilta: https://peda.net/muurame/nisulanmaki/k ja https://peda.net/muurame/nisulanmaki/k2. Ensi lukuvuonna on tarkoitus järjestää kysely alakoululaisille, koulu, ikäluokka, sisältö ja laajuus ovat vielä avoinna. Kyselyn toiveruoista osa oli listalle kelpaamattomia, mutta suurimman huomion laittaisin päivittäiseen ruokailutiheyteen. Se on huolestuttavaa…

***

Välipaloista saimme jonkin verran myös palautetta. Muutamassa palautteessa toivottiin vähemmän sokeria sisältäviä välipalatuotteita päiväkotiin ja tilalle tulisi laittaa: marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Päiväkodissa välipalalla on tarjolla myös jotain tuoretta jokainen päivä. Kokemuksiemme mukaan pakasteesta tulleet marjat eivät oikein maistu lapsille sellaisenaan. Sen vuoksi niitä pyritään syöttämään kiisseleissä, jogurteissa, puuroissa ja soseina. Käyttämämme jogurtti on alle 1% rasvaa sisältävää, vanukkaat, kiisselit ja puurot valmistamme aina itse emmekä tarjoa vähittäismyynnissä olevia tuotteita. Valmistamiemme sokeripitoisuus on niihin verrattuna vähintäänkin maltillinen. Ensi syksystä välipalalle tulee mukaan muutama smoothie.

Välipalan maksullisuudesta ja sen eriarvoistavasta vaikutuksesta saimme myös palautetta. Maksullinen välipala kouluilla on kirjattu opetussuunnitelmaan, mutta jokaisella koululla se ei ole vielä käytössä erinäisistä syistä johtuen. Ruokapalvelun tiedon mukaan omia eväitä saa syödä samassa tilassa samaan aikaan kuin maksullistakin. Ruokapalvelun näkökulmasta omat eväät korostavat eriarvoisuutta enemmän kuin kaikille samanlainen ostettu. Alakouluissa, ruoka-ajasta riippuen, välipalan ehtii myös syödä kotonakin eikä sitä ole välttämätöntä nauttia koulupäivän aikana.

Olemme toki saaneet positiivistakin palautetta. Olemme saaneet kiitoksia maistuvasta ruoasta, hyvästä palvelusta, reseptitoiveita, listoja herkkuruoista ja erilaisia pieniä toiveita keittiölle. Palautteiden perusteella päiväkotilaiset ja alakoululaiset ovat tyytyväisempiä ruokapalvelun toimintaan kuin yläkoululaiset. Palautteista myös hiukan heijastuu omien kokemusten puute tämän päivän kouluruoasta.

Palautteista pystyi löytämään selkeästi tiettyyn toimipisteeseen kohdennettuja viestejä. Ensimmäiseksi Kinkomaan palautteisiin. Kinkomaalla salaatit ovat usein olleet säilykevihanneksia. Edellä on jo kommentoitu säilykkeiden käyttöä ja se on varsin vähäistä. Muutamassa salaatissa on jotain säilykettä mukana (hedelmää, papua, suolakurkkua, punajuurta) ja jokaisella aterialla on aina tarjolla jotain tuoretta. Teemaviikot tai –päivät eivät olleet myöskään saavuttaneet suosiota. Vuoden aikana on muutamia teemoja, joiden tarkoituksena on hieman irtautua normaaleista mauista ja tarjota uusia kokemuksia. Teemat ovat näkyneet myös ruokasalin koristelussa, joskus henkilökunnan pukeutumisessakin, joten kyse ei ole pelkästä ruoasta. Yleisesti teemaviikot ovat olleet pidettyjä sekä toivottuja.

Isolahdesta tullut palaute koski lähinnä ruoan riittävyyttä. Tähän on ratkaisu hyvin selvä: opettajat ja työntekijämme yhdessä järjestävät lisää ruokaa sitä kaipaaville, joko muista luokista tai keittiöltä. Viimeistään seuraavalla kerralla ruokaa tilataan enemmän, jotta sitä on riittävästi kaikille. Valitettavasti jokainen päivä ruokaa jää bioastiaan vietäväksi. Haasteen Isolahdessa tuo ruokasalin puute, kaikki saapunut ruoka jaetaan kolmeen luokkaan ja joskus jonkin luokan menekki saattaa yllättää. Mikäli Isolahdessa oppilaalle jää nälkä on hänen itse siitä ilmoitettava aikuisille, jotka sitä kyllä lisää järjestävät. Yhteistyö oppilaan, opettajan ja työntekijämme välillä on avainasemassa. Itse ruoista pientä selvitystä olenkin jo lähettänyt henkilökohtaisesti. Porkkanaraasteen kanssa ei ole tarjottu oliiveja enää tänä vuonna, poikkeuksena oli syksyllä halloween teema. Lautasmalli on todellakin meillä tavoitteena ja jokaisen oppilaan saatavilla.

Kiitokset kaikille palautetta antaneille. Pyrimme aina vastaamaan jollain tavalla saamiimme kysymyksiin ja palautteisiin.

Ilja Saralahti
Muuramen kunnan ravitsemispäällikkö