HEINÄKUU

Huom! Toivo- perheohjauksen Chat -palvelu on auki myös heinäkuun ajan. Perheohjauksen lisätietoja Muuramen kunnan verkkosivuilta https://www.muurame.fi/perheohjaus-1

KESÄKUU

Hyvää ja valoisaa keskikesän juhannusjuhlaa!

Avoimen päiväkodin ovet ovat jälleen auki huoltotöiden jälkeen, tervetuloa maanantaisin ja torstaisin klo 9-12.30. Avoin päiväkoti auki 21.6 saakka. Virastotie 5, Perhekeskus. 

Lisätietoja https://www.muurame.fi/perhekeskus-avoin-paivakoti

Myös lapsiperheiden yhteiset satuhetket jatkuvat KESÄKUUN ajan etäyhteydellä! Voit osallistua joko kotoa käsin tai Perhekeskuksessa.  
Rennoissa satuaamuissa kuunnellaan loruja, satuja ja tarinoita sekä tehdään niitä leikin keinoin myös yhdessä. Tärkeintä on yhdessäolo, ja mukaan voikin tulla myös vain katsomaan ja kohtaamaan toisia perheitä. Etäyhteys toteutetaan Teams-sovelluksen kautta. 

Satuaamut jatkuvat etänä kesäkuun ajan 21.6 saakka maanantai aamuisin klo 9-9.30.  Ennakkoilmoittautumista ei tarvita! 

Osallistumaan pääset suoraan 

TÄSTÄ LINKISTÄ

Tervetuloa mukaan! Lisätietoja perhekeskusohjaaja p. 050 5760 233 perhekeskus@muurame.fi

TOUKOKUU

HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ 9.5.2021!

HAUSKAA VAPPUA! 

Kevään juhlahumun keskellä muistetaan kuitenkin voimassaolevat koronarajoitukset! Iloa, valoa ja väriä viikonloppuun.

HUHTIKUU

Valtakunnallista leikkipäivää vietetään 24.4. Tänä vuonna leikitään luonnossa. Jokainen päivä on leikkipäivä ja leikkiminen on lapsen oikeus. Lue lisää aiheesta ja hae vinkkejä teidän leikkipäivään.

https://leikkipaiva.fi/leikkipaiva-2021/

Keskusteluilta vauvaa odottaville ja pienten vauvojen vanhemmille 27.4 klo 17.30-19 etäyhteydellä 

Vauvaa odottavien sekä pienten vauvojen perheissä arki voi tuntua toisinaan kuormittavalta ja voimat ovat vähissä. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan mielialaan, omaan jaksamiseen sekä vauvan univalverytmin löytymiseen liittyvistä asioista. Tavoitteena on tarjota vinkkejä vauva-arjesta selviytymiseen ja omien voimavarojen löytymiseen. Tule omana itsenäsi! Kaikki kysymykset ja tunteet ovat tapaamisella sallittuja. Keskustelemassa Keski-Suomen ensi- ja turvakodin Baby Blues- työntekijä sekä Toivo- perheohjauksen työntekijä. 

Ilmoittautumiset 25.4 mennessä.

Ilmoittautuneille lähetetään Teams- linkki sähköpostilla edellisenä päivänä, josta pääsee osallistumaan keskusteluiltaan. 

Uni-ilta vauvan ja taaperon unesta 6-24kk. Keskusteluilta vanhemmille etäyhteydellä 3.5 klo 17.30-19. 

Onko vauvan ja taaperon unien kanssa haasteita? Kestääkö nukahtaminen pitkään ja uuvuttaa teidät vanhemmat? Entä herääkö lapsesi useita kertoja yössä? Miten päiväunet sujuvat?

Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan 6-24 kuukauden ikäisen vauvan ja taaperon univalverytmistä. Tavoitteena on, että perheet saavat tukea ja vinkkejä päivärytmiin sekä eheämpien yöunien muodostamiseen. Keskustelemassa Keski-Suomen ensi- ja turvakodin Baby blues- työntekijä sekä Toivo-perheohjauksen työntekijä. 

Ilmoittautumiset 30.4 mennessä.  TÄSTÄ LINKISTÄ

Ilmoittautuneille lähetetään Teams- linkki sähköpostilla ma 3.5 aamupäivän aikana. 

Koronarajoitukset jatkuvat Muuramessa huhtikuun ajan ja näin ollen vaikuttaa myös Perhekeskuksen toimintaan.

Lisätietoja https://www.muurame.fi/rajoitukset-huhtikuussa

Autismitietoisuuden viikko 2021

Autismiliitto.fi tiedottaa seuraavasti:

Autismiliitto järjestää autismitietoisuuden viikon 29.3.-4.4.2021 viidennen kerran. Viikkoon jää myös YK:n julistama kansainvälinen autismitietoisuuden päivä 2.4. 

Teemana on Asenne ei maksa mitään. Haluamme tuoda esiin sitä, että autismiystävällinen ympäristö ei ole kiinni rahasta, vaan se lähtee ennen kaikkea asenteesta - siitä, millä tavoin kohtaamme autismikirjon ihmiset ympärillämme. Jokainen voi pysähtyä hetkeksi ja miettiä, miten toimimme, kun kohtaamme erilaisuutta. Voisimmeko tehdä jotakin toisin, jotta autismikirjon ihmisten olisi helpompi olla ja tulla mukaan? Muutos alkaa meistä. 

Lisätietoja yhdistyksen verkkosivuilta:

https://www.autismiliitto.fi/toimintaa_ja_tukea/koulutus-_ja_tapahtumakalenteri/autismitietoisuuden_viikko_2021

TOIVO-perheohjauksen CHAT-palvelua lisätään koronasulun ajaksi viikoille 11 ja 12. Chat -linja on auki ma, to ja pe klo 12-14. 

Voit tulla kysymään ja keskustelemaan anonyymisti kaikista perheesi arkeen liittyvistä asioista. Rohkeasti mukaan, olemme linjoilla juuri sinua varten!

Chat- linjoille pääset 

tästä linkistä

Linkki ohjautuu Perheohjauksen verkkosivulle. Keskustelupalsta näkyy oikeassa alareunassa.

Ajankohtaisista koronarajoituksista kunnan verkkosivulla

https://www.muurame.fi/uusia-koronarajoituksia

Keski-Suomen sosiaalipäivystys palvelee koko maakuntaa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin

 Jyväskylän kaupungin sosiaalipäivystyksen nimi muuttuu vuoden 2021 alussa Keski-Suomen sosiaalipäivystykseksi. Jyväskylän sosiaalipäivystysyksikkö on tuottanut vuodesta 2020 alkaen virka-ajan ulkopuolisen sosiaalipäivystyksen kaikille Keski-Suomen kunnille. Nimen muutoksen myötä yksikön nimi vastaa palvelun maantieteellistä toiminta-aluetta.

 Sosiaalipäivystys palvelee iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, kun tarvitaan kiireellistä sosiaalityön apua esimerkiksi perheen kriisi- tai hätätilanteissa tai kun on huoli lapsen, nuoren, aikuisen, ikääntyneen tai vammaisen henkilön kotona pärjäämisestä. Sosiaalipäivystykseen kannattaa ottaa yhteyttä silloin, kun asia ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

 Sosiaalipäivystys on ympärivuorokautinen välittömän avun tarpeeseen vastaava palvelu. Arkipäivisin, virka-aikaan kiireellisissä asioissa voi ottaa yhteyttä oman kunnan sosiaalipalveluihin.

Yhteys Keski-Suomen sosiaalipäivystykseen

p. 014 266 0149, arkisin 16–08, viikonloppuisin ja arkipyhinä ympäri vuorokauden
Jos päivystäjä ei pysty vastaamaan puheluun, päivystyksen tavoittaa hätänumeron 112 kautta.
 

Lisätietoja: www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut/sosiaalipaivystys

Koronarajoitukset jatkuvat Muuramessa huhtikuun ajan ja näin ollen vaikuttaa myös Perhekeskuksen toimintaan.

Lisätietoja https://www.muurame.fi/rajoitukset-huhtikuussa

HYVÄÄ LAPSEN OIKEUKSIEN VIIKKOA! 

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa.
Viikkoa vietetään 16.–22.11.2020. 

 

Lapsella on oikeus tulevaisuuteen.
Jokaisen lapsen ja nuoren on uskallettava unelmoida ja saatava eväät rakentaa omanlaistaan tulevaisuutta.  

Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. nostetaan liput salkoon!
Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Tänä vuonna Lapsen oikeuksien päivä on ensimmäistä kertaa vakiintuneiden liputuspäivien joukossa! Suomen liput liehuvat siis valtakunnallisesti lapsen oikeuksien sopimuksen ja lapsen oikeuksien puolesta.

Lapsen oikeuksien viikko näkyy sosiaalisessa mediassa
Tunnelmia ja ajatuksia Lapsen oikeuksien viikolla voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #LapsenOikeuksienViikko sekä #OikeusTulevaisuuteen.

Lisätietoa voit lukea  lapsen oikeuksien verkkolinkistä

HYVÄÄ ISÄNPÄIVÄÄ 8.11.2020

10.10.2020 Vihreää valoa kuuntelemiselle!

Maailman mielenterveyspäivää vietetään jälleen 10.10. Tämän vuoden teemana on kuunteleminen, koska se, miten tulemme kohdatuiksi, vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme. Näytämme ”vihreää valoa” kuuntelemiselle ja kannustamme jokaista aitoihin läsnä oleviin kohtaamisiin.

Tule mukaan viettämään Muuramen Hyvän mielen viikkoa!

ma 5.10

klo 10 -11 Sosiaalitoimiston väkeä jalkautuu Mannatuvalle. Aitoja kohtaamisia ja aikaa kuuntelemiselle

ke 7.10

klo 10 -11 Sosiaalitoimiston väkeä jalkautuu Mannatuvalle. Aitoja kohtaamisia ja aikaa kuuntelemiselle

klo 12.30 Päivä- ja työtoiminta järjestää hyvänmielen lenkin. Lähtö Humanan pihalta. Lenkki suuntautuu seurakuntamajalle (Majatie 4), jossa kahvi-/mehutarjoilu. Sieltä lenkkeilemme yhdessä takaisin päivä- ja työtoiminnan pihaan toisiamme kuunnellen.

to 8.10

klo 10 -12. Keski-Suomen Mielenterveysomaiset – Finfami ry vierailee Perhekeskuksen Avoimessa päiväkodissa. Omaistyöntekijä Suvi Karkiainen tulee kertomaan Finfamin toiminnasta. Perheet saavat mukaansa mielen hyvinvointia edistäviä harjoituksia, joita perheet voivat halutessaan tehdä yhdessä myös kotona. Pohdintaa yhdessä: Miten kuuntelen omaa lastani?

pe 9.10

klo 10 -11 Sosiaalitoimiston väkeä jalkautuu Mannatuvalle. Aitoja kohtaamisia ja aikaa kuuntelemiselle

klo 10 ja 14. Hyvän mielen luontopolku lapsiperheille. Lähtö Jokipuistosta. Polun varrella hyvän mielen tehtäviä. Vetäjinä toimii Muuramen perhetyön väki.

klo 11 ja 13. Voimaantumista ja läsnäoloa luontopolulla aikuisille. Lähtö Terveyskeskuksen parkkipaikalta. Vetäjänä toimii rentoutusohjaaja Sirpa.

Myös kouluissa huomioidaan Hyvänolon viikko erilaisin menetelmin.

la 10.10 Vietämme Maailman mielenterveyspäivää

Valaise vihreällä 10.10. klo 18

Maailman mielenterveyspäivän iltana klo 18 jälkeen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.

Lisätietoja aiheesta tästä linkistä

 

Viikon aikana käy vastaamassa Muuramen kunnan Facebook- ja Instagram-sivuilla:

Mikä sinulle tuo hyvää mieltä Muuramessa?

Vauvan päivä 25.9.2020

VauvaSuomi haluaa nostaa vauvat esille. Vauvan päivää vietetään joka vuosi syyskuun viimeisenä perjantaina. Tänä vuonna Vauvan päivää vietetään 25.9.2020 virtuaalisestikin. Silloin toivomme, että perheissä, työpaikoilla, palveluissa ja koko valtakunnassa kiinnitetään huomio vauvoihin – yhteiseen tulevaisuuteemme. Juhlimisen muodot voivat olla yhtä yksilöllisiä kuin vauvat ja perheet. Iloitaan vauvoista yhdessä! Lisätietoja teemaan liittyen vauvasuomi.fi -sivulta tästä linkistä

Vauvan päivän juhlatilaisuus Helsingin Musiikkitalosta näytetään virtuaalisesti. Ohjelma alkaa klo 12 alkaen. Monipuolista ohjelmaa. Lähde mukaan monipuoliseen päivään kotoa käsin!

tästä linkistä virtuaaliseen vauvan päivän juhlaan

Myös Jyväskylässä vietään monipuolisesti Vauvan päivää. Käy kurkistamassa Baby Day Keski-Suomi - facebook-sivua!

Perhekeskuksen toimintaa syksyllä 2020:

Maanantaisin: Avoin päiväkoti klo 9-12.30

tiistaisin: Muskarit klo 14.45-19 (ilmoittautuminen päättynyt)

keskiviikkoisin: MLL Muuramen iltaperhekahvila joka toinen keskiviikko 2.9, 16.9, 39.9 klo 17.30-19. Muut päivät ilmoitetaan erikseen. Ilmoittautumiset  ennakkoon samana päivänä klo 12 mennessä muurame.mll.fi/perhekahvila/

torstaisin: Avoin päiväkoti klo 9-12.30, Vanhemmuuden työnohjaus klo 9-10 5 x parittomat torstait 

perjantaisin: Perheohjaus Toivo Chat-palvelu klo 12-14. 

Manipuloitu kuva, jossa naishahmo kiipeää jättimäisen herätyskellon numeroiden päälle astuen, ja hänellä on viisari kainalossaan. Taustalla näkyy muistikirja tai kalenteri, silmälasit ja kynä.


Suunta vanhemmuudesta työ- tai opiskeluelämään?

Muurameen suunnitellaan Suunta-ryhmätoimintaa vuodelle 2021. Ryhmätoimintamalli on tarkoitettu vanhemmille, jotka ovat olleet kotona lasten kanssa ja miettivät polkua kohti työtä tai opiskelua. Tavoitteena on vahvistaa vanhempien työ- ja toimintakykyä ja vanhemmuutta. Ryhmässä pohditaan erityisesti työn ja vanhemmuuden yhteensovittamista. Tarkoituksena on löytää uusi suunta tulevaisuudelle yksilöllisen ja yhteisöllisen tuen avulla.

Vertaistukea ja ohjausta pienryhmässä

Toiminta on tavoitteellista vertaisryhmätoimintaa, joka kestää kolme kuukautta. Ryhmä on pienryhmä, jonka osallistujamäärä on noin 6–8 vanhempaa. Osallistujilta toivotaan sitoutumista ryhmäytymisen tukemiseksi ja osallistujia aktivoidaan toiminnan suunnitteluun. Ryhmässä ohjaajana toimivat työntekijät lapsiperhepalveluista ja aikuissosiaalityöstä yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa. Osallistujille järjestetään alku- ja loppuhaastattelu, joissa voidaan tarkastella tavoitteiden toteutumista ja tukea suunnitelman eteenpäinviemisessä.

Ryhmätoiminnan aloituksesta tiedotetaan erikseen ajankohtaisissa sekä paikallislehti Muuramelaisessa


JOS KIINNOSTUIT, OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ!

Anu Piispanen, perhekeskusohjaaja,
anu.piispanen@muurame.fi, 014 659 348
Satu Huhtakangas, palveluohjaaja,
satu.huhtakangas@muurame.fi, 014 659 625