Valitse sivu

Hiihtoladut


Muuramessa on vaihtelevia latuja erilaisissa maastoissa. 9-tien molemmin puolin on Muuratharjun ladut, jotka kiertelevät harjun vaihtelevissa maastoissa. Kinkomaalla hiihtämään pääsee sekä Kinkoriutan maisemissa että Ahvenlammen peltoladulla. Isolahden koulun läheisyydestä lähtee Isolahden kuntolatu.

Jäälatuja tehdään jäätilanteen niin salliessa sekä Muuratjärvelle että Päijänteelle. Peltolatuja ajetaan Pitkälään, Jaakkolaan ja Rajalaan. Lisäksi päiväkotien läheisyyteen pyritään tekemään helppoja latureittejä pienille hiihtäjille. Latuinfo on seutukunnallinen palvelu, josta näkee latujen viimeisimmät kunnostustiedot.

Turvallisuussyistä hiihtoladuilla ei hiihtokauden alettua saa liikkua muuten kuin suksilla. Myös koirien ulkoiluttaminen laduilla on kielletty.

Muuratharjun ladut

Muuratharjulla hiihtämään pääsee luonnon keskellä kauniissa maisemissa. Harjulla on valaistua latua noin 5 km sekä pidempi 10 km:n lenkki, josta loppuosa on valaisematonta. Harjun laduilla on korkeuseroja. Helpompaa ja tasaisempaa hiihtolenkkiä kaipaaville suositellaan tekonurmella ja sen läheisyydessä olevaa ensilumen reittiä tai Suuruspään Laidunmaalla olevaa peltolatua.

Muuratharjulta löytyy seuraavat reitit:

2,5 km, valaistu
2,6 km, valaistu
10,1 km

Valaistu latu hämäräkytkimellä illalla klo 22.00 saakka Muuratharjulla 2,5 + 2,6 km = 5,1 km

Harjun 10 km:n lenkille sekä Laidunmaan peltoladulle pääsee myös helpotettua oikolatua pitkin. Oikolatu lähtee noin 300 m ennen isoa alamäkeä, mistä perinteisesti on 10 km:n lenkille menty. Oikolatu on kaksisuuntainen ja sen toisessa päässä on peltolenkki Suuruspään laidunmaan pellolla.

Laidunmaan peltolatu
Muuratharjun latukartta

Ensilumen reitti ja tekonurmikenttä
Tekonurmikentän vierestä lähtee vanhalla tekonurmella pohjustettu latupohja. Noin 900 metrin lenkillä pääsee hiihtämään jo kohtuullisella lumimäärällä. Myös tekonurmikentällä voi hiihtää.

Kinkomaan ladut

Kinkomaalla hiihtolatuja tehdäään urheilukentän yläpuolelle Kinkoriutan metsäisiin maisemiin. Reitiltä pyritään tekemään yhteys myös Jyväskylän kaupungin ylläpitämille Sarvivuoren ja Keljonkankaan laduille. Suurin osa Kinkoriutan ladusta on luokaltaan vaativaa metsälatua. Lisäksi koulun yhteyteen ja Ahvenlammen pelloille ajetaan peltolatu.

Kinkomaan latureitit:

Kinkoriutan lenkki 4,0 km
Kinkomaan koulu + Ahvenlammenlisälenkki 2,3 km

Kinkomaan latukartta

Kinkomaan koulun peltolatu

Isolahden ladut

Isolahden hiihtoladut löytyvät koulun vierestä. Kuntolatu mutkittelee metsän keskellä ja sitä ylläpidetään arkisin koululaisten tarpeet huomioiden.

Isolahden latureitti:

Kuntolatu 1,9 km

Isolahden latukartta

Peltoladut

Peltolatuja tehdään Jaakkolaan, Pitkälään, Rajalaan, Laidunmaalle sekä Ahvenlammelle. Peltoladut ajetaan lumitilanteen niin salliessa. Kaikkien peltolatujen kunnostustietoja ei kuitenkaan löydy latuinfosta. Laidunmaan latu kunnostetaan samalla kuin Harjun muutkin ladut.

Rajalan peltolatu (1,5 km)

Ahvenlammen peltolatu (2,3 km)

Pitkälän peltolatu (4,1 km)

Jaakkola-Pitkälän yhdyslatu (1,2 km)

Jääladut

Jäälatuja ajetaan jäätilanteen niin salliessa. Hyvinä vuosina jäälatuverkostoa löytyy runsaasti sekä Päijänteen että Muuratjärven puolelta. Jäällä hiihtäjiä kehoitetaan aina yleiseen varovaisuuteen jäällä liikkuessaan. Jäälatukartat ovat ohjeellisia ja aina ei pystytä ylläpitämään koko verkostoa.

Jäälatukartta
Päijänteen jäälatukartta 2018 (pdf) 

Latujen hoitoperiaatteet

Kunhan lunta on saatu riittävästi, alkavat Liikkuvan Muuramen latumiehet ylläpitämään latuverkostoa seuraavien periaatteiden mukaisesti:

  • Muuratharjun, Isolahden ja Kinkomaan ladut sekä koulujen ja päiväkotien ladut kunnostetaan arkipäivisin (ma-pe klo 7-15). Kinkomaan kuntolatu ajetaan edestakaisena hiihdettäväksi. Eteläinen lähtöpiste on Kinkorinteentieltä ja pohjoinen lähtöpiste on Erkintien pään läheisyydessä olevan mäen yläosasta.
  • Muuratharjun ladut kunnostetaan viikonloppuisin sekä lauantaina että sunnuntaina.
  • Jääladut kunnostetaan ja hoidetaan jääolosuhteiden mukaan.