Valitse sivu

Riihivuoren historiaa

Riihivuoren hiihtokeskus on perustettu 1981. Silloin käytössä oli kaksi rinnettä ja kaksi hissiä. Kymmenen vuotta myöhemmin rinteitä oli kahdeksan, hissejä viisi ja lisäksi halfpipe ja lumilautastriitti. Riihivuoren laskettelukeskusta kehitettiin vuosien saatossa ja sen ympärille syntyi mökkimajoitusta. Viime vaiheessa valaistuja rinteitä oli yhdeksän ja niiden lisäksi lasten hiihtomaa sekä lumilautailuraileja.

Riihivuori on kumparelaskija, olympiahopeamitalisti Mikko Ronkaisen kotimäki ja yksi rinteistä on nimetty hänen mukaansa.

Ravintola Riihikeloa on laajennettu niin, että terasseineen siellä on noin 250 asiakaspaikkaa. Päärakennuksen vieressä on saunatilat ja majoitushuoneita. 600-paikkainen, täysin katettu Riihivuori-Areena valmistui vuonna 2012. Ensimmäisen kesän näytelmä oli Havukka-ahon ajattelija. Kesän 2018 näytelmä on Kesäloma soi. Areenalla voi järjestää myös konsertteja ja muita tapahtumia.

Laskettelukeskuksen historiassa on ylä- ja alamäkeä. Keväällä 2017 Riihivuori Oy haettiin konkurssiin. Syksyllä 2017 Muuramen kunta käytti etuosto-oikeutta ja hankki Riihivuoren omistukseensa. Kunta halusi turvata alueen virkistyskäyttöön kuntalaisille. Uusi rinneyrittäjä löytyikin 2019 ja hiihtokeskus pääsi jatkamaan toimintaansa. Myös ravintola Riihikelo avautui samalla uuden yrittäjän vetämänä. 

Muuramen kunta omistaa 32 hehtaarin maa-alueen sekä ravintola Riihikelon, Riihivuori-areenan, grillikodan ja 6 erillistä majoitustilaa. Riihivuoren kehittämistä katsotaan laaja-alaisesti ottamalla huomioon se potentiaali, joka Riihivuoressa on ympärivuotiseen käyttöön. Tässä vaiheessa kunta on vetovastuussa, mutta tarkoituksena on löytää ajan myötä Riihivuoreen yrittäjävetoista toimintaa.

Helmikuun alussa 2018 Riihivuoreen avattiin kaikille ilmainen Snowpark, jossa maa-, ympäristö- ja lumenveistotaide on osana rinnesuunnittelua. Riihivuori Snowparkin toteuttavat Taiteen edistämiskeskus ja Havumäki Ranch.

  • Snowpark on freestyle- ja temppulaskemisen suorituspaikka, joka sopii monentasoisille laskijoille
  • Snowparkissa on pulkkamäki
  • Snowparkissa on lasten hiihtolatu

Riihivuoren pitkän tähtäimen kehittämiseen tehtiin Masterplan, jonka toteuttajaksi valittiin Ramboll Oy. Masterplan valmistui vuoden 2018 lopulla.


Muuramen kunta ja Uusi Iloinen Teatteri ovat solmineet vuokrasopimuksen Riihivuori Areenasta kesäkaudelle 2019. Sopimukseen sisältyy myös optio kahdesta lisävuodesta. Kesällä 2019 esitetään Riihivuoren kesäteatterissa mm. musiikkikomedian Kaunis Veera, joka teki kesällä 2018 Lappeenrannan kesäteatterin yleisöennätyksen ja oli kriitikoiden ja yleisön suosikki. Tähtikaartissa olivat mm Sinikka Sokka, Jussi Lampi ja Mikko Rantaniva. Kyseessä siis hilpeä musiikkinäytelmä UIT-twistillä höystettynä.

– Olen erittäin iloinen UIT:n tultua valituksi Riihivuori Areenan tapahtumatuottajaksi. Areena tarjoaa upean, täysin ainutlaatuisen ympäristön erilaisten tapahtumien tuottamiselle ja kesäteatteritoiminnalle. Minuun on tehnyt suuren vaikutuksen myös Muuramen kunnan into, ilo ja kyky kehittää Riihivuoren toimintaa kuntalaisten ja seutukunnan parhaaksi, toteaa teatterinjohtaja Timo Kärkkäinen UIT:sta.

– Saimme kolme korkeatasoista tarjousta Riihivuori Areenan toiminnasta. Näistä nousi selkeästi esiin legendaarinen Uusi Iloinen Teatteri, joka tuo Riihivuoreen laadukkaan, valtakunnallista kiinnostusta herättävän ohjelmiston. Tämä on merkittävä askel Riihivuoren kehittämisessä, sanoo kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

Hirsirakenteinen Riihivuori Areena on yli 700-paikkainen katettu teatteritila. Areenalta avautuu upeat näkymät Päijänteelle. Areenan vieressä on yli 200-paikkainen ravintola Riihikelo.


Muuramen kunta solmi syksyllä 2019 sopimuksen Riihivuori-keskuksen Itärinteiden alueiden ja laskettelutoimintaan liittyvien tilojen vuokraamisesta uuden rinneyrittäjän Tiina Sirosen kanssa. Sirosella on jo vuosien kokemus alalta Tampereen rinteiden yrittäjänä. Sirosen kanssa työssä mukana on Riihivuoressa lasketteluyrittäjänä vuosina 1993–2010 toiminut Kari Sironen.

– Alueella on jo hyviä laskettelukeskuksia, joiden rinnalla haluamme olla lisäämässä harrastuksen suosiota. Tänä syksynä Riihivuoreen rakennetaan uutuutena oma sompahissillinen alue, jossa muun muassa hiihtokoulun on hyvä toimia. Rinteen yläosaan muokattu alue mahdollistaa kauden aloittamisen aikaisemmin ja lopettamisen myöhemmin, kertoo lasketteluyrittäjä Tiina Sironen.

Laskettelutoiminnan käynnistyminen on merkittävä askel Muuramen kunnan Riihivuoren kehittämiseksi luoman kokonaissuunnitelman, Master Planin toteuttamista ja sen eteen on tehty määrätietoista kehittämistyötä jo pitkään. Kesätoiminnan kehittäminen on päässyt hyvin alkuun vireän kesäteatterin myötä ja talvikausi saa nyt vuorostaan odotettua säpinää.

– Olemme todella tyytyväisiä, että yrittäjävetoinen laskettelutoiminta palaa taas Riihivuoreen. Asiasta on iloittu paitsi paikallisten keskuudessa Muuramessa, myös eri puolilla Suomea. On hienoa, että harrastajien ja matkailijoiden toiveisiin ja tarpeisiin voidaan jälleen vastata, toteaa kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

Riihivuoren herääminen talvikauteen on myönteinen signaali myös Riihivuoren mökkiyrittäjille ja alueen mökkiasukkaille.

– Tästä on hyvä lähteä ottamaan seuraavia askelia Master Planin toteuttamisessa. Sekä kesä- että talvitoimijoiden kanssa on käyty keskusteluja, joiden pohjalta alueelle haetaan ympärivuotista ravintoloitsijaa, Ranta-aho kertoo.

 


 

 

 

Tapahtumat aiheesta