Valitse sivu

Riihivuoren historiaa

Riihivuoren hiihtokeskus on perustettu 1981. Silloin käytössä oli kaksi rinnettä ja kaksi hissiä. Kymmenen vuotta myöhemmin rinteitä oli kahdeksan, hissejä viisi ja lisäksi halfpipe ja lumilautastriitti. Riihivuoren laskettelukeskusta kehitettiin vuosien saatossa ja sen ympärille syntyi mökkimajoitusta. Viime vaiheessa valaistuja rinteitä oli yhdeksän ja niiden lisäksi lasten hiihtomaa sekä lumilautailuraileja.

Riihivuori on kumparelaskija, olympiahopeamitalisti Mikko Ronkaisen kotimäki ja yksi rinteistä on nimetty hänen mukaansa.

Ravintola Riihikeloa on laajennettu niin, että terasseineen siellä on noin 250 asiakaspaikkaa. Päärakennuksen vieressä on saunatilat ja majoitushuoneita. 600-paikkainen, täysin katettu Riihivuori-Areena valmistui vuonna 2012. Ensimmäisen kesän näytelmä oli Havukka-ahon ajattelija. Kesän 2018 näytelmä on Kesäloma soi. Areenalla voi järjestää myös konsertteja ja muita tapahtumia.

Laskettelukeskuksen historiassa on ylä- ja alamäkeä. Keväällä 2017 Riihivuori Oy haettiin konkurssiin. Syksyllä 2017 Muuramen kunta käytti etuosto-oikeutta ja hankki Riihivuoren omistukseensa. Kunta halusi turvata alueen virkistyskäyttöön kuntalaisille. Uusi rinneyrittäjä löytyikin 2019 ja hiihtokeskus pääsi jatkamaan toimintaansa. Myös ravintola Riihikelo avautui samalla uuden yrittäjän vetämänä. 

Muuramen kunta omistaa 32 hehtaarin maa-alueen sekä ravintola Riihikelon, Riihivuori-areenan, grillikodan ja 6 erillistä majoitustilaa. Riihivuoren kehittämistä katsotaan laaja-alaisesti ottamalla huomioon se potentiaali, joka Riihivuoressa on ympärivuotiseen käyttöön. Tässä vaiheessa kunta on vetovastuussa, mutta tarkoituksena on löytää ajan myötä Riihivuoreen yrittäjävetoista toimintaa.

Helmikuun alussa 2018 Riihivuoreen avattiin kaikille ilmainen Snowpark, jossa maa-, ympäristö- ja lumenveistotaide on osana rinnesuunnittelua. Riihivuori Snowparkin toteuttavat Taiteen edistämiskeskus ja Havumäki Ranch.

  • Snowpark on freestyle- ja temppulaskemisen suorituspaikka, joka sopii monentasoisille laskijoille
  • Snowparkissa on pulkkamäki
  • Snowparkissa on lasten hiihtolatu

Riihivuoren pitkän tähtäimen kehittämiseen tehtiin Masterplan, jonka toteuttajaksi valittiin Ramboll Oy. Masterplan valmistui vuoden 2018 lopulla.

Sironen rinneyrittäjäksi vuonna 2019

Muuramen kunta solmi syksyllä 2019 sopimuksen Riihivuori-keskuksen Itärinteiden alueiden ja laskettelutoimintaan liittyvien tilojen vuokraamisesta uuden rinneyrittäjän Tiina Sirosen kanssa. Sirosella on jo vuosien kokemus alalta Tampereen rinteiden yrittäjänä. Sirosen kanssa työssä mukana on Riihivuoressa lasketteluyrittäjänä vuosina 1993–2010 toiminut Kari Sironen.

– Alueella on jo hyviä laskettelukeskuksia, joiden rinnalla haluamme olla lisäämässä harrastuksen suosiota. Tänä syksynä Riihivuoreen rakennetaan uutuutena oma sompahissillinen alue, jossa muun muassa hiihtokoulun on hyvä toimia. Rinteen yläosaan muokattu alue mahdollistaa kauden aloittamisen aikaisemmin ja lopettamisen myöhemmin, kertoi lasketteluyrittäjä Tiina Sironen.

Laskettelutoiminnan käynnistyminen oli merkittävä askel Muuramen kunnan Riihivuoren kehittämiseksi luoman kokonaissuunnitelman, Master Planin toteuttamista ja sen eteen on tehty määrätietoista kehittämistyötä jo pitkään. Kesätoiminnan kehittäminen oli päässyt hyvin alkuun vireän kesäteatterin myötä ja talvikausi sai nyt vuorostaan odotettua säpinää.

– Olemme todella tyytyväisiä, että yrittäjävetoinen laskettelutoiminta palaa taas Riihivuoreen. Asiasta on iloittu paitsi paikallisten keskuudessa Muuramessa, myös eri puolilla Suomea. On hienoa, että harrastajien ja matkailijoiden toiveisiin ja tarpeisiin voidaan jälleen vastata, totesi kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

Riihivuoren herääminen talvikauteen nähtiin myönteisenä signaalina myös Riihivuoren mökkiyrittäjille ja alueen mökkiasukkaille.

– Tästä on hyvä lähteä ottamaan seuraavia askelia Master Planin toteuttamisessa. Sekä kesä- että talvitoimijoiden kanssa on käyty keskusteluja, joiden pohjalta alueelle haetaan ympärivuotista ravintoloitsijaa, Ranta-aho kertoi.

UIT:n kesäteatteri alkoi vuonna 2019

Muuramen kunta ja Uusi Iloinen Teatteri solmivat vuokrasopimuksen Riihivuori Areenasta kesäkaudelle 2019. Sopimukseen sisältyy myös optio kahdesta lisävuodesta. Kesällä 2019 esitettiin Riihivuoren kesäteatterissa mm. musiikkikomedian Kaunis Veera, joka teki kesällä 2018 Lappeenrannan kesäteatterin yleisöennätyksen ja oli kriitikoiden ja yleisön suosikki. Tähtikaartissa olivat mm Sinikka Sokka, Jussi Lampi ja Mikko Rantaniva.

– Olen erittäin iloinen UIT:n tultua valituksi Riihivuori Areenan tapahtumatuottajaksi. Areena tarjoaa upean, täysin ainutlaatuisen ympäristön erilaisten tapahtumien tuottamiselle ja kesäteatteritoiminnalle. Minuun on tehnyt suuren vaikutuksen myös Muuramen kunnan into, ilo ja kyky kehittää Riihivuoren toimintaa kuntalaisten ja seutukunnan parhaaksi, totesi teatterinjohtaja Timo Kärkkäinen UIT:sta.

– Saimme kolme korkeatasoista tarjousta Riihivuori Areenan toiminnasta. Näistä nousi selkeästi esiin legendaarinen Uusi Iloinen Teatteri, joka tuo Riihivuoreen laadukkaan, valtakunnallista kiinnostusta herättävän ohjelmiston. Tämä on merkittävä askel Riihivuoren kehittämisessä, sanoo kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

UIT toimi Riihivuoressa useiden vuosien ajan, mutta teatterin taustalla toiminut Hakaniemen musiikkiteatteri Oy haettiin elokuussa 2022 konkurssiin. Kunnan ja UIT:n sopimuksen näin rauettua alettiin etsiä uutta toimijaa.

Rinteet Andersinin aikaan vuonna 2021

Riihivuori Resort / Goomega Oy ja Muuramen kunta solmivat vuonna 2021 pitkäaikaisen vuokrasopimuksen rinnealueista ja hiihtokeskustoiminnasta Riihivuoressa.

Samalla purettiin aikaisempi sopimus, jonka puitteissa Tiina Sironen toimi kaksi edellistä kautta Riihivuoren yrittäjänä. Sirosten perhe on harjoittanut yrittäjyyttä Riihivuoressa myös aikaisemmin, yhteensä jo 20 vuoden ajan.

– Perheellämme on pitkä historia Riihivuoressa. Olen iloinen, että pääsimme uudessa startissa rakentamaan alueelle sompahissin, joka palvelee lapsiperheitä ja vasta-alkajia, sekä tuo Riihivuoren laskettelukaudelle lisää pituutta. Nyt on mukava jäädä seuraamaan Riihivuoren tulevaa kehitystä, Tiina Sironen toteaa.

Ilouutinen sekä paikallisille että matkailijoille

Riihivuoren uutena yrittäjänä aloittanut Janne Andersin kertoi lähtevänsä innokkaasti kehittämään hiihtokeskuksen toimintaa.

– Arvostan kovasti Sirosten perheen ja aikaisempien toimijoiden Riihivuoren eteen tekemää työtä. Riihivuori on kunnalle merkittävä elinkeinoelämän virkistäjä ja liikuntapaikka, joka tuo alueelle muun muassa matkailijoita.

Samoilla linjoilla oli myös kunnanjohtaja Ari Ranta-aho, joka iloitsee syntyneestä sopimuksesta.

– Muurame tunnetaan Riihivuoresta. Laskettelutoiminnan jatkuminen on helpottava uutinen erityisesti paikallisille ja lähialueen ihmisille. Haluan kiittää Sirosia viime vuosista ja toivottaa menestystä Janne Andersinille ja koko Riihivuorelle.

TE4:n kesäteatteria vuodesta 2023

Teatteri Eurooppa Neljä on toiminut kesävuokralaisena Muuramen kunnan omistamalla Riihivuori Areenalla vuodesta 2023 lähtien. Sopimus solmittiin edellisenä talvena ja teatterinjohtaja Kimmo Suortamo toivoi tuolloin Riihivuoresta ryhmän toista kotia.

– Jos kaikki menee hyvin ja kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä, niin yhteistyö voi jatkua pidempäänkin. Tärkeää on että kunnan ja teatterin lisäksi myös Riihivuoren yrittäjät ovat tyytyväisiä. Tuntuu turvalliselta tulla Riihivuoreen, koska kunta on ollut aktiivinen meidän suuntaan ja yrittäjät ovat olleet myönteisiä. Tuntuu, että ei tarvitse tehdä kaikkea yksin, sanoo teatterinjohtaja Kimmo Suortamo.

– Teatteri Eurooppa Neljä on hyvämaineinen ja vakaa toimija alallaan. Kesäteatteri kuuluu Riihivuoreen ja toivomme, että tästä viriää vuosien yhteistyö kunnan ja teatterin välillä, sanoo Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

Teatteri Eurooppa Neljä on takavuosina esiintynyt ravintola Riihikelossa, mutta Riihivuori Areenan näyttämö on vielä kokematta. Hirsirakenteisen teatteritilan katsomoon mahtuu yli 700 ihmistä. Teatterinjohtaja Suortamo näkee sisänäyttämössä paljon myönteistä.

– Riihivuoressa on täydellinen maisema, mutta se tuottaa yllätyksen, kun mennään kirkkaasta auringonpaisteesta pimeään sisätilaan. Areena on kontrastien paikka, jossa takaseinien avaaminen luo jännän efektin. Säävarmuus on iso tekijä yleisölle, Suortamo kuvailee.

Teatteri Eurooppa Neljä toi ensimmäisenä esänä Riihivuori Areenan lavalle näytelmän Alma ja Louise. Kyseessä oli Hollywood-elokuva Thelma & Louisen juonta mukaileva kahden naisen roadtrip. Pääosissa nähtiin Kätevä emäntä -sarjasta tuttu koomikko Minna Kivelä ja Teatteri Eurooppa Neljän vakionäyttelijöihin kuuluva Neija Välilä. Käsikirjoitus ja ohjaus olivat Taava Hakalan. Musiikista vastasi teatterin oma bändi ja laulajana esiintyi Emma Balbatsu. Lavalla on myös UMC Dance Studiosin tanssijoita. Koreografian oli luonut Sanaz Hassani.