Valitse sivu

Asuminen ja ympäristö

Muurame on yli 10 000 asukkaan kasvukunta 15 km Jyväskylästä ja 135 km Tampereelta.

Karttapalvelu

Keskusta-asumista järvimaisemissa                   

Muuramen kuntakeskus sijaitsee 15 km:n päässä Jyväskylästä. Julkiset kulkuyhteydet ovat hyvät ja omalla autolla matkan kulkee neljännestunnissa. Kuntakeskuksen maamerkkinä on 25.8.2017 paljastettu valoteos UkkoMetso valtatien 9 / E 63 varrella.

Muuramessa asutaan kahden järven, Päijänteen ja Muuratjärven, ja kuntakeskusta halkovan Muuramenjoen rantamaisemissa. Asukkaista suurin osa, noin 7000, asuu Muuramen keskustassa ja sitä ympäröivillä asuntoalueilla. Osa asuinalueista laajenee vielä kaavoituksen myötä. Julkisten palvelujen lisäksi Muuramen keskustasta löytyvät päivittäistavara-, kauppa- ja ravintolapalvelut.

Kinkomaa ja Vitapolis – vireä kylä Päijänteen rannalla

Kinkomaa on Muuramen nopeimmin kasvava asuinalue ja asukkaita yli 2200. Matkaa Muuramen keskustaan tulee 8 km ja Jyväskylään 15 km. Kinkomaan laajennettu koulurakennus otettiin käyttöön vuonna 2016. Kinkomaan kyläyhdistyksen kotisivut www.kinkomaa.net

Vitapolis on ainutlaatuinen palvelu- ja asuinympäristö Kinkomaalla. Vitapolis tarjoaa nykyaikaisia toimitiloja, monipuolista asumista Päijänteen rantamaisemissa. Vitapoliksen rakennettu kulttuuriympäristö ja monet alueen historiallisista rakennuksista ovat Museoviraston suojeluksessa. Uudisrakennukset suunnitellaan vanhaa kunnioittaen. Vitapoliksen päärakennuksesta kehittyy alueen palvelujen sydän. Rakennukseen suunnitellaan monipuolista palveluvalikoimaa helpottamaan asukkaiden arkea ja juhlaa. Päärakennus on rakennettu 1920-luvulla ja se on toiminut mm. keuhkoparantolana. Vitapoliksen kotisivut löytyvät www.vitapolis.fi.           

Niittyaho – rauhallista omakotiasumista

Niittyahoon on matkaa Muuramen keskustasta 5 ja Jyväskylästä 20 km. Niittyaho on vanha perinteinen omakotitaloalue, jossa on myös uudisrakentamista. Niittyahossa on koulu ja koulun yhteydessä toimii kunnan päiväkoti. Asukkaita Niittyahossa on noin 400, läheisessä Vihtalahden maaseutukylässä vajaat 200 ja viereisessä Muuramen teollisuuskylässäkin asuu lähes 100 ihmistä. Työpaikkoja tässä yrityskeskittymässä on yli 1000.

Isolahti – maaseutuasumista lähellä palveluja

Isolahti on noin 500 asukkaan kylä 15 km:n päässä niin Muuramen kuntakeskuksesta kuin Jyväskylästä. Isolahdessa on oma koulu ja päiväkoti. Kunnalla on alueella myynnissä isoja noin 5000 m² tontteja. Isolahden naapurustossa on Rannankylä maaseutumaisemineen ja asutuksineen. Isolahden Kyläyhdistyksen kotisivut löytyvät www.isolahti.fi.

Muuramen väestö kunnan osa-alueittain ja ikäryhmittäin (31.12.2020)

Muuramen keskustassa palvelut ja harrastuspaikat ovat lähellä.                    

Kinkomaa kasvaa vauhdilla. Ahvenlampi on suosittu pientaloalue.
9-tie kulkee Muuramen läpi. Jyväskylään on 15 minuutin matka.

Poikkeamis- ja suunnittelutarverekisteri