Valitse sivu

Keski-verkkokirjasto

Uusi lainat, tee varauksia, hoida maksut ja tutustu aineistovinkkeihin: Keskikirjastojen yhteinen verkkokirjasto löytyy osoitteesta keski.finna.fi


Keskikirjastot

Muurame kuuluu Keski-kirjastojen yhteisjärjestelmään johon kuuluvat:
Hankasalmen kunnankirjasto
Joutsan kunnankirjasto
Jyväskylän kaupunginkirjasto
Jämsän kaupunginkirjasto
Kannonkosken kunnankirjasto
Karstulan kunnankirjasto
Keuruun kaupunginkirjasto
Kinnulan kunannkirjasto
Kivijärjven kunnankirjasto
Konneveden kunnankirjasto
Kuhmoisten kunnankirjasto
Kyyjärven kunannkirjasto
Laukaan kunnankirjasto
Luhangan kunnankirjasto
Multian kunnankirjasto
Muuramen kunnankirjasto
Petäjäveden kunnankirjasto
Saarijärjven kaupunginkirjasto
Toivakan kunnankirjasto
Uuraisten kunnankirjasto
Wiitaunioinin aluekirjasto (Pihtiputaan ja Viitasaaren kirjastot)
Äänekosken kaupunginkirjasto

Mitä yhteisjärjestelmä tarkoittaa?

Yhteisjärjestelmä on usean kirjaston yhteinen tietokanta, josta voi etsiä aineistoa ja tehdä varauksia. Myös asiakasrekisteri on  yhteinen. Uuden tietojärjestelmän myötä kirjastojen palvelu on parantunut,  kun tarjolle on saatu laajempi aineistokokoelma. Myös hakukäytännöt ovat yhtenäistyneet, kun kaikki kirjastot käyttävät samaa Aurora kirjastojärjestelmää. Yhteisen tietojärjestelmän avulla säästetään myös hankintakustannuksissa. Yhteisjärjestelmiä on syntynyt viime aikoina useita eri puolille Suomea.

Yhteisjärjestelmän etuja

Yksi yhteinen kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa.
Kun kaikki kirjastot ovat mukana järjestelmässä, asiakkaalle on tarjolla yhteensä 2,3 milj. niteen kokoelma.
Kirjastoissa on käytössä samanlainen hakuohjelma – asiakkaan ei tarvitse opetella käyttämään useita erilaisia ohjelmia.
Tiedonhaku kirjastossa tapahtuu samalla tavalla kuin kirjaston nettisivujen kautta internetissäkin.

Kirjastokortti

Keski-kirjastoilla on käytössä yhteinen asiakasrekisteri ja sama kirjastokortti käy kaikissa yhteisjärjestelmään kuuluvissa kirjastoissa. Vanhat kirjastokortit toimivat edelleen, mutta halutessaan asiakkaat voivat hankkia uudennäköisen Keski-kirjastokortin kirjastokäynnin yhteydessä (kortin vaihtaminen maksaa 2 e). Eri kirjastojen asiakkaat erotetaan kortissa olevan kuntatunnuksen mukaan. Asiakkaiden toivotaan ilmoittavan kirjastokorttia koskevat tiedot – esimerkiksi osoitteenmuutokset tai kortin katoamisilmoitukset – aina siihen kirjastoon, josta kortti on hankittu.

Haku-, varaus- ja lainaustoiminnot

Yhteisjärjestelmässä tiedonhaun voi kohdistaa joko yhden kirjaston kokoelmaan tai samanaikaisesti kaikkien kirjastojen kokoelmiin. Myös varauksia voi tehdä kaikkien yhteisjärjestelmään kuuluvien kirjastojen aineistosta. Varausten tekoon, lainojen uusintaan ja omien tietojen selaamiseen tarvitaan kirjastokorttiin liitetty tunnusluku, jonka saa käydessään henkilökohtaisesti kirjastossa. Ohjeita verkkokirjaston käyttöön löytyy verkkokirjastosta. Verkkokirjaston osoite on keski.finna.fi

Lainojen enimmäismäärä

Asiakkaalla voi olla samanaikaisesti lainassa yhteisjärjestelmässä olevien kirjastojen aineistoa 100 kpl.

Eräpäivämuistutus

Voit saada lähestyvästä eräpäivästä sähköpostiisi ilmoituksen ilmoittamalla sähköpostiosoitteesi kirjastoon.Ilmoitus lähestyvästä eräpäivästä -palvelun toimivuus riippuu monesta seikasta, mm. asiakkaan sähköpostipalvelimen toiminnasta, josta kirjasto ei voi vastata. Siksi ilmoituksen poisjääminen ei poista asiakkaan vastuuta mahdollisista myöhästymismaksuista.

Kuljetukset kirjastojen välillä ja kaukolainat

Seutuvarauksen avulla asiakas voi saada lainaksi toisen kunnan kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa. Mukana ovat kaikki Keski-kirjastot. Osa pienemmistä lainausasemista ei kuitenkaan kuulu seutulainauksen piiriin.

Käyttösäännöt ja maksut

Kirjastojen käyttösäännöt ja maksut säilyvät yhteisjärjestelmässä osittain kirjastokohtaisina, ja myös laina-ajoissa saattaa olla eroja. Ajankohtaiset tiedot maksuista ja käyttösäännöistä löytyvät kunkin kirjaston internet-sivuilta tai esitteistä. Asiakkaan maksujen raja on kaikissa yhteisjärjestelmään kuuluvissa kirjastoissa 10 €. Maksujen ylitystä seuraa käyttökielto, joka poistetaan asiakkaan maksaessa kertyneet maksut. Käyttökielto astuu voimaan kaikissa järjestelmään kuuluvissa kirjastoissa.

Kirjastojen henkilökunta vastaa mielellään yhteisjärjestelmää koskeviin kysymyksiin. Keski-kirjastot löytyvät internetistä osoitteesta: keski.finna.fi

Kaukolainaus

Muuramen kirjasto tilaa asiakkailleen kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole hankittu kirjaston omiin kokoelmiin. Asiakas maksaa mahdollisen lähettäjäkirjaston maksun laskun mukaan.

Muiden kirjastojen asiakkaat

Muuramen kunnankirjasto kaukolainaa ainoastaan Muuramea käsittelevää aineistoa, jota ei löydy maakuntakirjastoista. Muuta aineistoa ei kaukolainata.