Valitse sivu

Puuhaamo

Puuhaamo on kattotermi vapaa-ajan tekemistä mahdollistaville laitteille Muuramen pääkirjastossa. Puuhamoon kuuluu Playstation 4 sekä pari erilaista virtuaalikypärää sekä kokoelma erilaisia askartelun mahdollistavia laitteita, joita voi käyttää Muuramen pääkirjastossa. Puuhaamossa jokainen voi kokea uusia asioita, toteuttaa omia ideoitaan ja oppia uusia taitoja. 

Puuhaamon välineet ovat yksilöiden, yhteisöjen sekä yritysten käytettävissä etukäteisvarauksella kirjaston asiakaspalveluaikoina. Omatoimiaikana laitteita ei voi käyttää, joten suunnittele tekemisesi aikarajoituksen puitteissa.  

Katso Muuramen pääkirjaston aukioloajat verkkokirjastosta. 

Puuhaamossa on asiakkaiden käytettävissä 3D-tulostin, vinyylileikkuri, lämpöprässi, ompelukone sekä pinssi- ja magneettikone sekä Playstation 4 –pelikone ja virtuaalikypärät. (näistä osa tulossa käyttöön vasta myöhemmin) 

 

Näin käytät Puuhaamon laitteita

1. Varaa laite ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.  
2. Tutustu etukäteen tällä sivulla oleviin laitteen käyttöohjeisiin. 
3. Tutustu etukäteen Puuhaamon käyttösääntöihin. Sitoudut noudattamaan käyttösääntöjä työskennellessäsi laitteilla.  
4. Saavu paikalle sovittuna aikana.

 

Ajanvaraus 

Varaa aika laitteiden käyttöön mieluiten vierailemalla kirjastossa, soittamalla tai laittamalla sähköpostia. puh. 014 659 754 tai 050 413 0349 / kirjasto@muurame.fi 
Ryhmien on mahdollista varata myös kaikki laitteet kerralla käyttöönsä. Ryhmävaraukset puhelimitse. 
 
Jos asiakas myöhästyy yli 10 minuuttia varauksen alkamisesta, voidaan varaus peruuttaa ja antaa laite seuraavan asiakkaan käyttöön. 
 

Ompelukone 

Puuhaamossa on helppokäyttöinen ompelukone, joka soveltuu hyvin perusompelutöihin. Ompelukoneen malli on Brother HF37.  

Puuhaamossa on lankoja, neuloja, saksia ja muita ompelutarvikkeita. Käyttäjä tuo omat kankaat mukanaan.  

Käyttö on maksutonta. 
 

Pinssi- ja magneettikone 

Pinssikoneella voi tehdä perinteisiä neulalla kiinnitettäviä rintamerkkejä, joiden halkaisija on 37mm. Pinssien aihiota on myynnissä kirjastolla hintaan 0,50€ / kpl. 

Koneella voi myös tehdä pyöreitä magneetteja, joiden halkaisija on myös 37mm. Magneettien aihioita on myynnissä kirjastolla hintaan 1,00€/kpl. 

Käytettävissä on myös leikkuri, jolla on helppoa leikata kuvat oikean kokoisiksi aihioita varten.  
 

3D-tulostin 

Puuhaamon 3D-tulostimella voi tehdä fyysisiä kappaleita tietokoneella tehdyn mallin pohjalta. Valmiita malleja löytyy internetistä tai mallin voi itse suunnitella 3D-mallinnusohjelmalla. 
Puuhaamon 3D-tulostin on mallia Creality Ender 6 ja sitä käytetään Creality Slicer 2.0 ohjelman avulla. Tulostuksessa käytetään biohajoavaa, kompostoitavaa ja myrkytöntä PLA-muovia.  

3D-tulostamisen hinta on 1€ /varaus. Hinta veloitetaan myös, mikäli asiakas käyttää omia materiaalejaan. 

HUOM! Tarkistathan ennen tulostamista, että varaamasi aika riittää ko. tulostustyöhön. Tulostimet sammutetaan kirjaston ollessa suljettuna, eli tulostustyö ei voi jatkua kirjaston sulkemisaikaa pidemmälle. 
 

Vinyylileikkuri ja lämpöprässi  

Vinyylileikkurilla luodaan yksivärisiä vinyylitarroja tai kangaspainatuksia. Puuhaamon löytyy monia erivärisiä materiaaleja asiakkaiden käyttöön. Vinyylileikkuri on mallia CriCut Explore Air 2 ja lämpöprässi samaa mallistoa.  

Vinyylileikkuri leikkaa vektorigrafiikkaa. Parhaiten toimivat selkeäkontrastiset kuvat, siluettikuvat ja yksinkertaiset kuviot. 

Lämpöprässillä voi siirtää leikatun kuvan kankaaseen ja näin luoda uniikkeja tekstiilejä. 

Vinyylileikkurin käytöstä veloitetaan leikatun materiaalin mukaan. Hinta on 1 € alkavalta 10 cm:ltä materiaalia. Hinta veloitetaan myös, mikäli asiakas käyttää omia materiaalejaan. Vinyylileikkurissa voi käyttää omia materiaaleja vain henkilökunnan luvalla. 

Vinyylileikkurin avulla on mahdollista leikata kuvioita myös pahvista sekä kirjoittaa ja piirtää tussien avulla pahville. Näin syntyvät esimerkiksi kauniit toivotuskortit. Kynien käytön hinta 1€/varaus. Piirtoalustana voi käyttää omia pahveja. Suosittelemme mahdollisimman paksua ja repeämätöntä.  
 

KÄYTTÖSÄÄNNÖT 

Puuhaamon välineiden käyttäjänä sitoudut noudattamaan näitä käyttösääntöjä. 

– Laitteiden käyttöohjeisiin on tutustuttava ennen käytön aloittamista. Ohjeita on myös noudatettava. Kysy neuvoa, jos olet epävarma laitteiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä. 

– Laitteiden ja tarvikkeiden vioista tai epänormaalista toiminnasta tulee kertoa kirjaston henkilökunnalle. 

– Ajanvarauksen päättyessä laitteiden tulee olla valmiit sammutettavaksi, tai toisen asiakkaan käyttöön. 

– 3D-tulostimen ja vinyylileikkurin käyttöä varten asiakas saa käyttöönsä myös kirjaston kannettavan tietokoneen. Koneella käytetään vain kirjaston omia tunnuksia. Maksullisia palveluja ei käytetä eli huomioi etenkin Cricutia käyttäessäsi, ettet valitse maksullisia muotoja. Huomioi 3D-malleja valitessasi tekijänoikeudet.  

– Kaikkien laitteiden käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla. Muuramen kirjasto ei ole vastuussa käyttäjien itselleen tai omaisuudelleen aiheuttamista vahingoista. 

– Muuramen kirjasto ei ole vastuussa valmistettujen esineiden aiheuttamista mahdollisista vahingoista. 
3D-tulostimissa saa käyttää vain PLA-muovisia filamentteja, joiden halkaisija on 1,75mm. Vinyylileikkurissa omia materiaaleja voi käyttää vain henkilökunnan luvalla.  

– Käyttäjä on korvausvelvollinen, mikäli laite rikkoutuu ohjeiden laiminlyömisen tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena. 

– Aseiden tai minkäänlaisten ihmisen vahingoittamiseen tarkoitettujen välineiden valmistaminen Puuhaamossa on kielletty.  

– Siivoa roskasi ja jätä tila siistiin kuntoon seuraavia käyttäjiä varten. 

– Syöminen ja juominen laitteiden läheisyydessä on kielletty. 

– Puuhaamo ei ole tuotantolinja. Ethän siis varaa laitteita suurten tavaramäärien valmistamiseen. 
 

Pelilaitteet 

Muuramen pääkirjastolla voit varata ja pelata Playstation 4 pelikoneella. Konsolille on asennettu valmiiksi pieni kokoelma pelejä ja lisää pelattavaa voi valita kirjaston paikallaolevista lainattavista peleistä. Kirjastolla pelatessa noudatetaan ikärajoja eikä korkeita ikärajoja sisältäviä pelejä pelata laisinkaan.  
 

Käyttösäännöt 

– Pelikoneella käytetään siihen valmiiksi kirjautuneita käyttäjiä eikä sille kirjauduta omilla henkilökohtaisilla tunnuksilla.  
– Pelikoneella ei voi pelata verkkopelejä.  
– Pelikoneelle ei saa asentaa omia pelejä. Käytössä ovat vain kirjaston pelit.  
– Pelikoneelle ei saa asentaa K-18 pelejä vaikka ne löytyisivät kirjaston kokoelmasta.  
– Pelikoneella pelaamisesta ei saa aiheutua häiriötä muille kirjaston asiakkaille. Koneella käytetään kuulokkeita.  
– Peliaikaa voi varata 2h/kerrallaan.  
– Pelikoneella ei voi katsoa elokuvia.  
– Pelikone on tarkoitettu vain pelaamiseen.  
 

Näin käytät pelikonetta 

1. Varaa pelikone ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.  
2. Tutustu etukäteen tällä sivulla oleviin laitteen käyttöohjeisiin. 
3. Tutustu etukäteen Pelikoneen käyttösääntöihin. Sitoudut noudattamaan käyttösääntöjä käyttäessäsi laitetta.  
4. Saavu paikalle sovittuna aikana. 
 

Ajanvaraus 

Varaa aika pelikoneen käyttöön mieluiten vierailemalla kirjastossa, soittamalla tai laittamalla sähköpostia puh. 014 659 754 tai 050 413 0349 / kirjasto@muurame.fi 
 
Jos asiakas myöhästyy yli 10 minuuttia varauksen alkamisesta, voidaan varaus peruuttaa ja antaa laite seuraavan asiakkaan käyttöön. 
Oculus-virtuaalikypärä (tulossa)