Koronavilkku-sovellus jäljittää altistumisia - lataa jo tänään!

31.08.2020 16:26

Kategoria: Terveyspalvelut

Koronavilkku-sovellus julkaistiin tänään

Tänään julkaistu Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottama sovellus, jonka avulla käyttäjät saavat tiedon, jos he ovat sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Tässä vaiheessa sovellus on julkaistu suomen- ja ruotsinkielisinä versioina, englanninkielinen versio julkaistaan myöhemmin syksyllä. 

Jos käyttäjällä todetaan tartunta, voit myös siitä ilmoittaa sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa käyttäjien yksityisyys on vahvasti suojattu. Sovelluksen voi ladata esimerkiksi Koronavilkku.fi-verkkosivujen kautta. Verkkosivuilta löytyy myös lisätietoa sovelluksesta.

Koronavilkku-sovelluksen käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi sitä käyttää. 

Miten sovellus toimii?

Jokainen sovellusta käyttävä puhelin saa satunnaisen tunnuskoodin, joka ei sisällä tietoja puhelimesta tai puhelimen käyttäjästä. Kohdatessaan sovellukset jakavat tunnuskoodinsa toisilleen Bluetooth-tekniikkaa hyödyntäen. Käyttäjien henkilöllisyyttä tai sijaintia ei tallenneta. Sovellus säilyttää tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan. Kun joku käyttäjistä ilmoittaa tartunnastaan sovellukselle, sovellus lähettää sen keräämät tunnuskoodit palvelimelle. Mikäli sovelluksen tunnuskoodi on noiden palvelimelle ladattujen tunnuskoodien joukossa, käyttäjä saa sovellukselta tiedon mahdollisesta altistumisesta.

Mahdollisesta altistumisesta tulevan ilmoituksen mukana saa samalla toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta. Sovelluksen avulla on myös missä tahansa vaiheessa mahdollista tehdä oirearvio Omaolo-palvelussa, vaikkei ilmoitusta mahdollisesta altistumisesta olisikaan saanut.

Jos sovelluksen käyttäjällä todetaan tartunta koronavirustestillä, terveydenhuollon ammattilaiselta saa avauskoodin. Koodin sovellukseen syöttämällä sovellus lähettää keräämänsä tunnuskoodit palvelimelle. Näin kohdatut, tartunnalle mahdollisesti altistuneet saavat siitä tiedon. Tunnuskoodien mukana ei lähetetä henkilö- tai sijaintitietoja eikä tietoa mahdollisen tartunnan ajankohdasta, joten mahdollista altistumista ei voida yhdistää sovelluksen käyttäjään.

Koronavilkku-sovellus