Valitse sivu
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Monilukutaito: Kuvanlukutaito – vieraana Hanna-Kaisa Hämäläinen

12.10.2022 klo 15:00 - 16:00

Kuvanlukutaito

Puhetta kuvajournalismista ja kuvan voimasta. Valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen kertoo työskentelystään vapaana kuvajournalistina ja näyttää kuviaan. 

Hanna-Kaisa Hämäläinen on muuramelainen kuvajournalisti ja valokuvaaja, joka on valmistunut Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta. 

Hän työskentelee vapaana kuvajournalistina eri medioille. Hämäläinen on palkittu Kuvajournalisti 2021 -, Vuoden lehtikuva 2021 -, ja Uutiskuva 2020 -palkinnoilla.

Samat tiedot kuin tekstissa.

Monilukutaito

Monilukutaito on ihmisenä olemisen ja elämisen taitoa yhä kirjavammassa maailmassa. Se on taitoa ymmärtää ja tulla ymmärretyksi.  Se on taitoa suhtautua maailmaan samaan aikaan avoimesti ja terveen kriittisesti.

Jokainen meistä tulkitsee ja tuottaa erilaisia tekstejä päivittäin arjen tilanteissa koulussa, työssä ja harrastuksissa. Toimimme tekstien kanssa monin tavoin; kun luemme ja katsomme uutisia, kuuntelemme äänikirjoja ja podcasteja, kirjoitamme ja äänitämme pikaviestejä. Tekstien lukeminen ja tuottaminen edellyttää monilukutaitoa eli taitoa lukea, ymmärtää ja tulkita sekä kirjoittaa ja tuottaa monimuotoisia tekstejä erilaisissa ympäristöissä ja erilaisin välinein. (Oph, Kansallinen lukutaitostrategia 2030).

Loppuvuodesta 2021 julkaistun Kansallisen lukutaitostrategian 2030 keskiöön on nostettu monilukutaidon vahvistaminen. Monilukutaidon kehittäminen antaa sinulle valmiudet arvioida tietoa, väitteitä ja mielipiteitä, tarvittaessa myös haastaa niitä. Et jää keskustelusta syrjään, et ole helposti höynäytettävissä ja osaat toimia vastuullisesti. Ilman monilukutaitoa ihminen ymmärtää ympäristöään heikosti. Silloin oma ymmärrys ja ajattelu voi korvautua uskomuksilla ja maailmankuva saattaa jäädä kapeaksi. (Monilukutaitoa Opitaan Ilolla (MOI) -kehittämisohjelma, http://www.monilukutaito.com/).

Lyhyesti sanottuna monilukutaito merkitsee mahdollisuutta täysivaltaiseen osallisuuteen ja vastuulliseen osallistumiseen. Monilukutaito on meidän jokaisen oikeus.

Tietotaitoa arkeen – monilukutaitoa kaikelle kansalle -hanke

Muuramen kirjasto on saanut Aluehallintovirastolta rahoituksen Kansalliseen lukutaitostrategiaan pohjautuvalle Tietotaitoa arkeen – monilukutaitoa kaikelle kansalle -hankkeelle. Hankeen puitteissa toteutetaan lukupiiri/keskustelutilaisuus +asiantuntijavierailu -kokonaisuuksia monilukutaidon eri osa-alueista. Hankkeeseen liittyviä kaikille asiasta kiinnostuneille tarkoitettuja tilaisuuksia ja yleisöluentoja tullaan järjestämään kaikkiaan 6 kappaletta vuoden 2023 loppuun mennessä.

Lisätietoja: https://www.muurame.fi/monilukutaito

Tiedot

Päivämäärä:
12.10.2022
Aika:
15:00 - 16:00
Tapahtumaluokat:
, , , ,