Valitse sivu
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Terävät housut ja isoja koneita – Tarinoita lapsuudesta

30.11.2022 klo 16:00 - 17:00

Terävät housut ja isoja koneita – Tarinoita lapsuudesta

Esa Ojala kertoo kirjansa synnystä ja sen tarinoita Vesa Lahden haastattelemana.

”Kirja koostuu tosipohjaisista tarinoista, jotka ajoittuvat pääasiassa 1960-luvun alkupuoliskolle. Vaikka elämisen ainespuut vaikuttavat nykynormistoon verrattuna hyvin vaatimattomilta eivät ihmiset kokeneet elämäänsä kovinkaan ankeana. Kaakkois-Suomessa aikuisväestölle sota-aika oli vielä tuoreessa muistissa ja tämä välittyi myös lapsille. Pienellä kylällä olivat sekä koulu että kauppa, jotka tuottavat perustan elinvoimaisuuden edelleen kehittymiselle. Oli niukkaa, mutta ei puutetta.

Pikkuinen poika touhuilee pienellä maatilalla pääasiassa vaarinsa kanssa erilaisissa maatalon hevostöissä, joita kirjassa useammankin eri työvaiheen muodossa kuvataan. Eletään kuitenkin jo teknologiamurrosta, jolloin traktorit ovat syrjäyttämässä hevosvetokalustoa. Pojan intohimona ovat koneet ja mitä isompia ne ovat, sitä suuremmaksi hänen ihailunsa niitä kohden kohoaa. Traktorikuskiksi yleneminen jo hyvin varhain, ennen kouluikää, oli tälle pienelle konemiehelle mieluisaa.

Urheilusta tulee pojalle toinen kiinnostuksen kohde. Talvisin hiihto ja taitojen karttuessa mäkihyppy ovat ehdottomia suosikkeja. Kesäisin yleisurheilu ja erityisesti juoksulajit innostavat poikaa, mutta suuren suosion saavuttaa myöskin seiväshyppy. Suomalaiset maailman huiput ovat pojalle suuria idoleita ja lisää esikuvia löytyy myös aivan hänen lähipiiristään. Pienellä kylällä urheilupaikat täytyy kuitenkin tehdä itse joko yksin tai samanikäisten kavereiden kanssa. Hiihtoladut ja hyppyrimäet ovat ihan joka talvisia puuhia, mutta onnistuisiko urheilukentän rakentaminen vielä alle kouluikäiseltä pojalta?

Lisäksi lapset puuhailivat erilaisia pelejä ja leikkejä, jotka usein saattoivat olla itse keksittyjä tai sovellettuja. Kylän erikoisuus olikin sitten jo koulussa pelattu Montturutku, joka on niin erityinen, että se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella erisnimen tapaan. Tästä on lajin harrastajien kesken sovittu. Montturutkua onkin nyt yli 50 vuoden tauon jälkeen lähdetty elvyttämään ja selvittämään sen taustaa. Peliä esitellään eri puolilla Suomea, myös Muuramessa. Tavoitteena olisi järjestää ensi kesänä lajin MM-kisat.

Lopuksi varoitus:

Kertojan kummallisista aivoituksista johtuen teksti muuttaa kieliasua käsiteltävän asian mukaan ja samoin vaihtelee kerrontatapa. Tarinat sisältävät epäpuhtauksina pieniä annoksia huumoria, joskus vähän hulvatontakin. Tämä saattaa aiheuttaa ärsytysoireita tosikoille. Yleensä oireet menevät ohi, kun seuraa uutisia. Mutta jos ärsytys jatkuu, on syytä hakeutua ammattiavun piiriin.”

Vanha valokuva kolmesta henkilöstä, kirjailijan kasvokuva ja tapahtuman tiedot.

Tiedot

Päivämäärä:
30.11.2022
Aika:
16:00 - 17:00
Tapahtumaluokat:
, , , ,