Muurame 100 – juhlitaan yhdessä!

Ajankohtaista

Pääjuhlan 3.–5.9. ohjelma on julkaistu

Ohjelmatietoihin

Vastaa virtuaalista kotiseutumuseota koskevaan kyselyyn!

Digimuseo-sivulle

Muurame 100 -musiikkiesityksen ohjeistus ja nuotit löytyvät alla olevan linkin takaa: 

Muurame 100 -musiikkiesitys


Juhlitaan yhdessä satavuotiasta kotikuntaa!

Muuramen kunta täytti juhlavat sata vuotta 1.1.2021. Juhlavuotta vietetään koko vuoden ajan teemalla Juuret ja siivet. Teema kuvaa, kuinka Muuramen kunta on jo sadan vuoden ajan tarjonnut kestävän pohjan kotiseutuun ja suomalaiseen yhteiskuntaan juurtumiseen, sekä hyvään kasvuun. Sen ilmapiiri on auttanut katsomaan rohkeasti tulevaisuuteen ja nousemaan siiville lentämään, ja myös kannatellut matkan varrella. Olemme osa sadan vuoden tarinaa, joka yhä jatkuu.

Osallistavaa juhlintaa

Ensimmäinen juhlavuoteen liittyvä projekti oli syksyllä 2019 varhaiskasvatusikäisille, koululaisille ja lukiolaisille suunnattu logokilpailu, jossa vapaasti valitulla tekniikalla, esimerkiksi piirtäen, maalaten tai digityökaluilla, sai työstää ehdotuksia juhlavuoden logosta. Muuramen juhlavuoden tunnus tyyliteltiin vuonna 2019 yhdeksännellä luokalla opiskelleen Venla Rissasen hienosta suunnitelmasta. Kunta ja kunnan eri toimijat käyttävät juhlavuoden tunnusta vuoden aikana eri yhteyksissä, muun muassa markkinoinnissa, markkinointimateriaaleissa ja tapahtumissa. Kaikista kilpailuun tulleista lähes kahdesta sadasta työstä kootaan juhlavuonna taidenäyttely, joka kuvataan myös virtuaalisesti.

Toinen Juuret ja siivet -vaihe oli löytää muuramelaisia ilmiöitä, tarinoita ja tuotteita, joilla on ollut jokin vaikutus Muurameen ja muuramelaisiin. Myös tavallisten, eri-ikäisten kuntalaisten tarinat olivat tervetulleita ilmiantoja. Ilmiannettuja ilmiöitä käytetään juhlavuoden videoiden teemoina muiden aiheiden ohella.

Kolmannessa vaiheessa, keväällä 2020, lanseerattiin juhlavuoden videoprojekti, jolla osallistettiin varhaiskasvatus, peruskoulu ja lukio mukaan tuottamaan juhlavuodelle videoita Muuramesta. Lasten ja nuorten lisäksi myös kuntalaiset ja erityisesti paikalliset järjestöt haastetaan osallistumaan mukaan videoprojektiin. Videoprojektia varten tehtiin talvella 2020 alkuplanssi, eli lyhyt videoanimaatio, jota on käytetty yhdistävänä tekijänä kaikissa juhlavuoden videoissa. Videoiden loppuun tulee puolestaan Muuramen logoanimaatio. Juhlavuoden aikana julkaistuja videoita on tarkoitus käyttää pohjana uudenlaisessa digimuseohankkeessa, jonka toteutus ajoittunee loppuvuoteen 2021, kun videoita on saatu  julkaistua riittävästi. Verkkoympäristöön sijoittuva ja ajan myötä täydentyvä Muuramen ”kotiseutumuseo” vie vieraansa tutustumaan paikalliseen historiaan, sen ihmisiin, eri toimijoihin ja tietysti myös upeaan luontoon.

Eri ikäisiä kuntalaisia haastetaan myös yleiseen Muurame 100 -kampanjaan, johon voi osallistua omalla teoksellaan, esimerkiksi maalauksella, kirjoituksella, valokuvalla tai sävellyksellä.Teemana on yleinen #munmuurame. Koululaiset ja varhaiskasvatusikäiset voivat tehdä tuotoksia päivähoidossa ja kouluissa eri aineiden sisällä, mutta myös kotona. Sen lisäksi, että joitain valittuja tuotoksia palkitaan elämyslahjakorteilla, kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.Kampanjaan osallistumalla luovuttaa tuotoksensa käyttöoikeudet kunnalle. Tuotoksia käytetään kunnan viestinnässä, muun muassa Muuramelaisessa, kunnan verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Kampanjaan voi osallistua myös kommentoimalla Muuramen viestintäkanavissa julkaistavalla lyhytvideolla jonkin asian, jota arvostaa Muuramessa, tai mikä tekee Muuramesta itselle erityisen.

Yrityksiä haastetaan markkinoimaan tuotteitaan tai yhtä valitsemaansa tuotetta juhlavuoden logolla tai teemalla. Logon voi halutessaan liittää myös omille sivuilleen, omiin tuotteisiinsa ja palveluihinsa – samalla periaatteella kuin Suomi 100 -juhlalogo oli eri toimijoiden hyödynnettävissä. Juhlavuoden tuotteiden esittelyt löytyvän Juhlavuoden tuotteita -verkkosivulta.  Kunta järjestää paikallisten järjestöjen ja yritysten kanssa yhteistyössä myös juhlavuoden teematapahtumia, joiden toteutuminen ja toteutustapa varmistuvat koronatilanteesta johtuen vasta myöhemmin.

Juhlavuoden aikataulu

31.12.2020–2.1.2021
Kunnan lyhtyvalaistus

1.1.2021

Muurame 100 vuotta

1.1.2021–31.12.2021

 • Sata lyhytvideota Muuramesta
 • #munmuurame-kampanja
 • UkkoMetso mukana juhlinnassa 
 • Kuntajuhla 3.9.–5.9.2021
 • Virtuaalisen kotiseutumuseon avajaiset joulukuussa

3.9.–5.9.2021 
Yhteisöllinen Muurame 100 -pääjuhla

 • Valaistu juhlapolku ja tilataideteoksia
 • Markkinat ja perhetapahtumia
 • Elävää musiikkia
 • Muurame 100 -tanssiesitys
 • Taidenäyttelyitä
 • Kultturelleja kohtaamisia
 • Runometsä
 • Liikunnan iloa ja ohjattuja liikuntatuokioita
 • Ohjelmaa kaikenikäisille

Kysymyksiä juhlavuodesta?
Ota yhteyttä kunnan viestintään!

Jenni Isopahkala
viestintäasiantuntija
040 777 4263
jenni.isopahkala@muurame.fi
Kunnan ulkoinen ja sisäinen viestintä (verkkosivut, sosiaalinen media, uutiskirjeet, markkinointi, tiedotuslehti Muuramelainen), Muurame 100 -juhlavuosi, Digimuseohanke
Pekka Sell
viestinnän suunnittelija
050 514 5410
pekka.sell@muurame.fi
Muuramelainen, visuaalinen viestintä, markkinointi
Johanna Pitkälä
Osallisuus- ja kulttuuripäällikkö
050 5953 621
johanna.pitkala@muurame.fi