Valitse sivu

Elämysympäristö DigiMuurame tarjoaa perinnetietoa ja AR-kokemuksia

Elämyksellisen kotiseutumuseo DigiMuuramen ensimmäinen versio avautuu vierailijoille tänään tiistaina 21.12.2021 verkko-osoitteessa digimuurame.fi. Uniikki hanke on toteutettu Leader JyväsRiihen maaseuturahoituksella.

Muuramen kunnan satavuotisjuhlavuosi huipentuu tänään tiistaina 21.12.2021 virtuaalisen kotiseutumuseon DigiMuuramen avajaisiin. Moderni ympäristö on lahja kunnan asukkaille, yhteisöille ja kaikille kunnasta kiinnostuneille. Uniikissa ja jatkuvasti täydentyvässä verkkoympäristössä pääsee tutustumaan Muuramen kunnan historiaan ja nykyhetkeen, huomisen historiaan.

DigiMuuramen 3D-mallinnetun alustan ensimmäisen vaiheen pohjasisältö muodostuu kuntalaisten ja kunnan eri toimijoiden tuottamista sadasta juhlavuoden aikana julkaistusta videosta, mutta ympäristössä on jo muutakin aineistoa, kuten valokuvia, teematekstejä ja audiosisältöjä. Sokerina pohjalla ovat nykyteknologian mahdollistamat lisätyn todellisuuden kokemukset: Lapsikuoron esiintyminen Alvar Aallon suunnittelemassa Muuramen kirkossa ja valotaideteos UkkoMetson lennokkaat terveiset Yrittävä Muurame -ympäristössä. Löytyypä ympäristöstä muiden muassa myös kalastus- ja graffitipelit, luontolive-seuranta Muuramenjoelle, runoseinä ja Lähetä kortti Muuramesta -toiminto. Alustan on luonut oululainen johtava webkehitys- ja VR- talo MeKiwi Oy.

Kotiseutuasiaa diginä

Leader-rahoituksella toteutetun hankkeen tavoitteena on tarjota helposti lähestyttävä ja vuorovaikutteinen ympäristö, jonka kautta voi saada ja jakaa arvokasta kotiseututietoa. Samalla pääsee kehittämään myös digitaitojaan.

– Tämä on täysin uudenlainen konsepti kotiseutumuseolle. Mitään valmista museota ei ole kuvattu verkkoon, vaan DigiMuurame on rakennettu kokonaan verkon mahdollisuuksista käsin. Se tarjoaa tarttumapintaa myös sellaisille vierailijoille, joiden on helpompi tarttua kännykkään tai läppäriin kuin perinteiseen historiikkiin. Se myös mahdollistaa sisäänpääsyn monille sellaisille, joille fyysinen museokäynti olisi mahdottomuus, kertoo hanketta vetänyt viestintäasiantuntija Jenni Isopahkala Muuramen kunnasta.

– Uudenlainen alusta motivoi muitakin kuntalaisia ja kunnan eri toimijoita osallistumaan; keräämään ja tallentamaan arvokasta kotiseututietoa nykyaikaiseen, aika- ja paikkariippumattomasti saavutettavaan digitaaliseen muotoon.

Sisältöjä päivitetään jatkuvasti

Kotiseutumuseon sisällöntuotanto jatkuu tasaisesti myös museon avaamisen jälkeen. Juhlavuoden aikana tuotettujen aineistojen rinnalle kerätään muun muassa muistelmia menneiltä ajoilta sekä kuvia ja kertomuksia esineistöistä. Kunnan lapset ja nuoret ovat juhlavuoden videoprojektin tapaan vahvasti mukana myös DigiMuuramen täydennyksessä. Sisällöntuotantoa suunnitellaan ja koordinoidaan jatkossa yrittäjyyden kuntatiimin kautta.

Kotiseutumuseossa vierailevia osallistetaan edelleen ympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen. Ideoita ja palautetta voi antaa verkkokyselyssä. Samalla voi ilmoittaa halukkuudesta tuottaa alustalle sisältöjä myös itse. DigiMuurame-ympäristössä on puolestaan avajaisviikon ajan käynnissä arvonta, jossa voi voittaa omakseen älypuhelimen.


Lisätiedot:

Jenni Isopahkala, viestintäasiantuntija, Muuramen kunta p. 040 777 4263
Leena Karjalainen, toiminnanjohtaja, Leader JyväsRiihi, p. 044 959 8500
digimuurame.fi (Linkki toimii 21.12.2021 kello 18:00 alkaen)