Valitse sivu

Kuluva vuosi on monella tapaa erikoinen, ainakin näin kuntavirkamiehen näkökulmasta arvioiden. Heti herää kysymys miksi? Tänä vuonna ei tahdo syntyä isoja päätöksiä eduskunnan tasolla, kun valmistaudutaan ja odotetaan ensi vuoden vaaleja… niin mitä vaaleja? Varmoja voimme olla, että eduskuntavaalit ovat keväällä kuin myös europarlamenttivaalit.

Mutta entäpä maakuntavaalit ja tähän kytkeytyvä sote-uudistus? Asia on valiokuntien käsiteltävänä ja isoon saliin eli kansanedustajien päätettäväksi se tulee – jos tulee – aikaisintaan vuoden 2019 talvella. Villi veikkaukseni on, ettei asiaa saada eduskunnan käsittelyyn nykyisen eduskunnan aikana.

Tällä hetkellä perustuslakivaliokunta pohtii uudistuksen oikeudellista eli laillisuuden näkökulmaa, koska uudistukseen liittyy merkittäviä yhdyspintoja kansalaisten perusoikeuksien turvaamiseen, erityisesti yhdenvertaisuuteen. Mikäli hankkeesta löytyy perustuslakiin liittyviä ongelmia, voimme olla varmoja ettei uudistusta tule, eikä myöskään maakuntavaaleja. Keväällä tiedämme asiaan ratkaisun.

***

Muuramen näkökulmasta katsottaessa ei ole merkitystä, mitä sotessa tapahtuu, sillä meidän oma Hyvinvointi- liikelaitoksemme on hyvässä valmiudessa sote-ratkaisusta riippumatta. Muuramella menee olosuhteista huolimatta hyvin ja ensi vuosikin menee nykyisillä veroprosenteilla, jotka ovat kilpailukykyiset esimerkiksi Jyväskylään ja erityisesti Laukaaseen verrattaessa.

Kaiketi olemme vuosien varrella tehneet asioita oikein ja panostus elinkeinotoimintaan kantaa hedelmää. Tänä vuonna kunta sai ottaa koko valtakunnan ykköspalkinnon kuntien elinvoimaa mittaavassa kilpailussa pienehköjen kuntien sarjassa kahden vuoden välein järjestettävissä kilpailussa. Pidämme elinvoimasta ja palvelujen kehittämisestä hyvää huolta, näin varmistamme menetyksemme myös jatkossa. Sillanniityn kaava Ysitien länsipuolella vastapäätä Shelliä ja Autotaloa on seuraavaa alue, jossa Muuramen kehitys ottaa ison loikan.

***

Syntyvyys, ilmastonmuutos ja joukkoliikenne ovat asioita, jotka puhuttavat päättäjiä, voi sanoa globaalisti. Nämä ovat teemoja, jotka ovat nousseet meidän Jyväskylän seudun johtajien – niin luottamushenkilöiden kuin virkamiesten – välisissä keskusteluissa vahvasti esille. Kysymys on vastuunottamisesta elinympäristöstä ja siitä millaisen perinnön jätämme tuleville sukupolville. Vastuu on meillä kaikilla ja pienillä teoilla pystymme jokainen edistämään ympäristömme kestokykyä. Onneksi teknologia kehittyy valtaisin askelin ja uskon, että tätä kautta löydetään ratkaisuja moniin ihmiskunnan ongelmiin.

Kolme kirjainta MAL ovat avainsanoja, kun valtiovallan piirissä tulevaisuuden Suomea suunnitellaan. MAL tarkoittaa maankäyttöä, asumista ja liikennettä. Virallisesti MALin piirissä on tällä hetkellä neljä kasvukeskusta: pääkaupunkiseutu, Turun ja Tampereen seutu sekä Oulu alueineen. Olemme Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen johdossa päättäneet, että Jyväskylän seudun, jossa Muurame on vahva vaikuttaja, pitää päästä MALin piiriin.

Ensi vuonna, vaalien jälkeen rakentuva uusi valtakuntamme hallitus valitsee seuraavaksi neljäksi vuodeksi MAL-seudut, ja siinä Jyväskylän seutu aikoo olla; olipa hallitus kokoonpanoltaan millainen tahansa.  Keskustelut kuntaliitoksista ainakin Keski-Suomessa ovat jääneet taka-alalle ja hyvä näin. Nyt rakennetaan luottamusta ja konkreettisia toimia elinolojemme parantamiseksi. Tässä olemme Jyväskylän seudulla hyvällä tiellä. MAL-projekti on tästä hyvä esimerkki.        

 ***

Kaikista haasteista ja huolenaiheista huolimatta meidän on syytä olla tyytyväisiä elämäämme ja siihen miten yhteiskunta huolehtii kansalaisistaan.

Joulun aika on myös pysäkki, jolloin joulun perimmäinen tarkoitus on syytä palauttaa mieleen: se on Jeesuksen syntymä. Kaupallisuuden aikana asia unohtuu, valitettavasti. Joulu on kristillinen juhla ja siihen kuuluu hyvä mieli, lähimmäisistämme huolehtiminen sekä kiitollisuus.

Sydämestäni haluan toivottaa kaikille Oikein Hyvää ja Rauhaisaa Joulua!

Ari Ranta-aho
Muuramen kunnanjohtaja