Valitse sivu

Kuntavaalit siirtymässä kesäkuulle

Huhtikuulle 15.4. kaavaillut kuntavaalit ollaan siirtämässä kesäkuun 13. päivään. Vaalien siirrolla halutaan varmistaa terveysturvallisemmat äänestysolosuhteet.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit päättivät enemmistönä yhdessä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kanssa siirtää kuntavaalit huhtikuulta kesäkuun 13. päivään huonontuneen koronavirustilanteen vuoksi. Puolueista ainoastaan Perussuomalaiset vastustivat vaalien siirtämistä. Samalla ennakkoäänestystä ollaan pidentämässä yhden viikon sijasta kahteen viikkoon. Uusi ennakkoäänestysaika on Suomessa 26.5.–8.6.2021 ja ulkomailla 2.–5.6. Puolueiden ehdokasasettelun takaraja siirtyi puolestaan toukokuulle. Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä tulee olemaan 4.5. Päätös tarvitsee eduskunnan hyväksynnän ennen lainvoimaisuuttaan.

Päätöksen takana terveysturvallisuus ja demokratia

Päätös siirtää vaaleja syntyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekuvan ja arvion vaalien terveysturvallisuudesta nykyisessä epidemiatilanteessa pohjalta. THL:n mukaan koronatautitapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat kohonneet helmikuun jälkeen erittäin nopeasti, ja kasvu voi jatkua huhtikuuta kohden mentäessä. Siirtämällä vaalit kesäkuun 13. päivään varmistetaan myös, että riskiryhmiin kuuluvat on ehditty rokottaa kattavasti.

Suurten ihmisjoukkojen kokoontuessa äänestyspaikoille viruksen leviämisriski kasvaa oleellisesti. Jo nykyisessä tartuntatilanteessa terveysviranomaisten mukaan kokoontumisia tulee välttää, ja on mahdollista, että tartuntatilanne vielä huononee huhtikuuhun mennessä. Terveysturvallisuusriskeistä johtuen osa äänestäjistä voisi jättää äänestyksen kokonaan väliin, mikä laskisi väistämättä äänestysaktiivisuutta ja vaikuttaisi samalla vaalien uskottavuuteen.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Sami Niemen mukaan Muuramessa vaalien järjestämiseen on suunniteltu monia keinoja, joilla vallitseva poikkeustilanne olisi huomioitu ja terveysturvallisuus varmistettu.

– Mikäli poikkeusjärjestelyille on yhä tarvetta kesäkuussa, on hyvä, että toimenpiteet on jo valmiiksi suunniteltu ja hyödynnettävissä, Niemi toteaa.


Kuntavaalien uusi aikataulu

23.4.2021 Äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä. Tämän päivän perusteella määräytyy, missä kunnassa kukin on äänioikeutettu. Äänioikeusrekisteri on lainvoimainen 25.5.2021.
4.5.2021 Ehdokashakemusten jättöpäivä. Ehdokasasettelu vahvistetaan 14.5.2021.
1.6.2021 kello 16 kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy.
26.5.–8.6.2021 Ennakkoäänestys kotimaassa.
2.–5.6.2021 Ennakkoäänestys ulkomailla.
13.6.2021 Varsinainen vaalipäivä.
16.6.2021 Vaalien tulos vahvistetaan. Uudet valtuustot aloittavat työnsä mahdollisesti syyskuun alussa. Aikataulu tarkentuu eduskunnan käsittelyssä.

Kuntavaaleja koskevat tarkentuvat tiedot päivitetään Kuntavaalit 2021 -verkkosivulle.

Kuntavaalit 2021