Valitse sivu

DigiMuurame

Vastaa ja vaikuta!

Mitä sinä toivoisit virtuaalisen kotiseutumuseon sisältävän? Kuntalaisten toiveita ja ideoita kerätään verkkokyselyllä, joka on avoinna tammikuun 2022 loppuun asti. Halutessaan toiveita ja ideoita voi lähettää myös suoraan kunnan viestintään, osoitteeseen digimuurame@muurame.fi.

Linkki verkkokyselyyn


Ainutlaatuinen kotiseutumuseo DigiMuurame avautuu 21.12.2021 kello 18

Elämyksellisen kotiseutumuseo DigiMuuramen ensimmäinen versio avautuu vierailijoille tiistaina 21.12.2021 verkko-osoitteessa digimuurame.fi. Uniikki hanke on toteutettu Leader JyväsRiihen maaseuturahoituksella.

Muuramen kunnan satavuotisjuhlavuosi huipentuu 21.12.2021 virtuaalisen kotiseutumuseon, DigiMuuramen avajaisiin. Moderni ympäristö on lahja kunnan asukkaille, yhteisöille ja kaikille kunnasta kiinnostuneille. Uniikissa ja jatkuvasti täydentyvässä verkkoympäristössä pääsee tutustumaan Muuramen kunnan historiaan ja nykyhetkeen, huomisen historiaan.

DigiMuuramen 3D-mallinnetun alustan ensimmäisen vaiheen pohjasisältö muodostuu kuntalaisten ja kunnan eri toimijoiden tuottamista sadasta juhlavuoden aikana julkaistusta videosta, mutta ympäristössä on jo muutakin sisältöä, kuten valokuvia, teematekstejä ja audiosisältöjä. Sokerina pohjalla ovat nykyteknologian mahdollistamat lisätyn todellisuuden kokemukset: Lapsikuoron esiintyminen Alvar Aallon suunnittelemassa Muuramen kirkossa ja valotaideteos UkkoMetson lennokkaat terveiset Yrittävä Muurame -ympäristössä. Löytyypä ympäristöstä muiden muassa myös kalastus- ja graffitipelit, runoseinä ja Lähetä kortti Muuramesta -toiminto. Alustan on luonut oululainen johtava webkehitys- ja VR- talo MeKiwi Oy.

Kotiseutuasiaa diginä

JyväsRiihen Leader-rahoituksella toteutetun hankkeen tavoitteena on tarjota helposti lähestyttävä ja vuorovaikutteinen ympäristö, jonka kautta saa ja voi jakaa arvokasta kotiseututietoa, mutta pääsee kehittämään myös digitaitojaan.

– Suoraan verkkoon 3D-mallinnettu ympäristö on kokonaan uudenlainen konsepti kotiseutumuseolle. Se tarjoaa tarttumapintaa myös sellaisille vierailijoille, joiden on helpompi tarttua kännykkään tai läppäriin, kuin perinteiseen historiikkiin. Se mahdollistaa sisäänpääsyn myös heille, joille fyysinen museokäynti olisi mahdottomuus, kertoo hanketta vetänyt viestintäasiantuntija Jenni Isopahkala Muuramen kunnasta.

– Uudenlainen alusta motivoi muitakin kuntalaisia ja kunnan eri toimijoita osallistumaan; keräämään ja tallentamaan arvokasta kotiseututietoa nykyaikaiseen, aika- ja paikkariippumattomaan digitaaliseen muotoon.

Sisältöjä päivitetään jatkuvasti

Kotiseutumuseon sisällöntuotanto jatkuu tasaisesti myös museon avaamisen jälkeen. Juhlavuoden aikana tuotettujen aineistojen rinnalle kerätään muun muassa muistelmia menneiltä ajoilta sekä kuvia ja kertomuksia esineistöistä. Kunnan lapset ja nuoret ovat juhlavuoden videoprojektin tapaan vahvasti mukana DigiMuuramen täydennyksessä. Sisällöntuotantoa suunnitellaan ja koordinoidaan jatkossa yrittäjyyden kuntatiimin kautta.

Kuntalaisia osallistetaan edelleen ympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen. Käy antamassa ideoita ja palautetta sekä ilmoita halukkuutesi tuottaa alustalle sisältöjä verkkokyselyssä!

Verkkokyselyyn


DigiMuurame-keskustelutilaisuus 30.9.2021 kello 18 Kulttuurikeskuksessa

Lapsi, nuori, aikuinen, järjestöaktiivi, yrittäjä, työtön, työssäkäyvä, eläkeläinen… sinä!
Mitä toivoisit sisältyvän sinun DigiMuurameesi? Tule kuulemaan kaikille kuntalaisille suunnatun virtuaalisen kotiseutumuseon hankkeesta ja kertomaan omat ideasi!

Keskustelutilaisuus to 30.9. kello 18–19 Kulttuurikeskuksen Joutsensalissa

Kahvi- ja teetarjoilu, tervetuloa!


DigiMuurame on enemmän kuin moderni kotiseutumuseo

DigiMuurame on elämyksellinen 3D-virtuaalikylä, jonka pelilliset ja osallistavat elementit houkuttelevat astumaan peremmälle ja käymään taloksi.

DigiMuurame ei ole mikään aivan tavallinen kotiseutumuseo. Virtuaalisen 3D-ympäristön päänäkymästä avautuu lintuperspektiivistä kuvattu kolmiulotteinen Muurame, jossa pääsee sukeltamaan rakennusten sisään tai ulkotiloihin näkemään, kuulemaan ja kokemaan videoiden, kuvien ja tarinoiden kautta, mitä kaikkea Muurame on ollut ennen ja mitä se on tänään. Virtuaalikierrokselle pääsee kunnan maamerkistä tutun Ukko-metson sekä Hilla-koppelon seurassa. Mukavana mausteena vierailijoille tarjotaan myös lisätyn todellisuuden elämykset.

Muuramen kunta sai virtuaalisen kotiseutumuseon hankkeelle Leader JyväsRiihen maaseuturahoituksen, joka mahdollistaa varsin monipuolisen ympäristön luomisen.

– On hienoa, että tämänkaltaisiin projekteihin on saatavilla hankerahoitusta, mikä madaltaa kynnystä lähteä toteuttamaan uudenlaisia innovaatioita, toteaa­
Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-­aho tyytyväisenä.

– Muuramessa halutaan olla edelläkävijöitä ja panostaa myös uudenlaisten digitaalisten palveluiden kehittämiseen. DigiMuuramesta tulee helposti lähestyttävä vuorovaikutteinen ympäristö, jonka kautta satavuotiaan kunnan historia ja kunnan eri toimijat saavat hienosti näkyvyyttä verkossa. 

Myös JyväsRiihessä seurataan käynnistyvää hanketta innokkaina.

– DigiMuurame on todella moderni ja kekseliäs tapa tavoittaa ja osallistaa eri-ikäisiä kuntalaisia ja muita kiinnostuneita, ja se vahvistaa yhteisöllisyyttä aivan uudella tavalla, iloitsee JyväsRiihen toiminnanjohtaja Leena Karjalainen.

Elämysympäristö tarjoaa jokaiselle jotakin

DigiMuurame-ympäristön toteuttajaksi valikoitui kilpailutuksella oululainen johtava webkehitys- ja VR- talo MeKiwi Oy. Digitaalisten palvelujen tarjoamiseen erikoistunut yritys on ollut toteuttamassa muun muassa suosittua Yrityskylä-konseptia. Nyt yrityksen monipuolinen osaaminen pääsee hienosti esiin DigiMuurame-ympäristössä.

Alustavien suunnitelmien mukaan DigiMuurame pitää sisällään yhdeksän eri yläteemaa, joille luodaan omat 3D-ympäristöt. Lasten Muurame on perheen pienimmille suunnattu ympäristö, jossa pääsee näkemään ja kokemaan alle kouluikäisen ja alakouluikäisen ikätasolle sopivia asioita. Nuorten Muurame tuo puolestaan esiin nuorten äänen ja nuoria kiinnostavat teemat. Oppiva Muurame sisältää opetuksen ja varhaiskasvatuksen historian ja nykypäivän esittelyä ja Kulttuurin Muurame on paikallisen kulttuuriväen toiminnan keskus. Osallistava Muurame -ympäristö tarjoaa yleisen paikan kolmannen sektorin toimijoiden esittelylle ja Yrittävä Muurame kokoaa puolestaan kunnan runsaan yritystarjonnan yhteen. Liikkuva Muurame esittelee kunnan rikkaat liikunta- ja urheilumahdollisuudet ja Muuramen luonto tarjoaa virtuaaliset luontoelämykset suoraan kotisohvalle. Hyvän kasvun paikka kertoo yleisesti kunnan historiasta, asumisesta ja eri ikäisille suunnatuista palveluista. Osaan ympäristöistä mahdollistetaan etätoimintoja, kuten tapahtumastriimauksen seuraaminen etäyhteydellä.

Lähtökohtaisesti DigiMuuramen alusta ja teematilat, joille sisällöt viedään, ovat fiktiivisiä, mutta niiden elementit perustuvat kuitenkin Muuramen ominaispiirteisiin. Sivuston kohderyhmänä ovat eri ikäiset kuntalaiset, joten sivustosta tehdään helppokäyttöinen ja saavutettava. Ympäristö toteutetaan www-selaimen päälle, eikä sen käyttämiseen tarvita erillisiä sovelluksia. Kuntalaiset osallistetaan ympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen kyselyiden ja keskustelutilaisuuksien kautta.