Valitse sivu

Muuramen kunta varautuu tänä talvena odotettavissa oleviin sähkökatkoihin säästämällä sähköä kulutushuippujen aikana. Hallittujen sähkökatkojen tarkoituksena on välttää kantaverkon romahtaminen, joka johtaisi pidempiaikaiseen sähkökatkoon.

Kunnan kiinteistöjen lämpötilaa alennetaan yhdellä asteella. Lisäksi kunta hankkii polttoainesäiliön varavoimageneraattoria varten, jotta kunnan rakennusten sähkönsaanti voidaan taata.

Kunnan varautumissuunitelmassa ryhdytään seuraaviin toimenpiteisiin, jotka ovat voimassa 22.12. alkaen ja 5.3. saakka: Katuvalot, liikuntapaikkojen ja kiinteistöjen valaistus on pois päältä aamuisin. Valot syttyvät illaksi hämäräkytkimellä. Valot ovat kuitenkin päällä ely-keskuksen hallinnoimilla tieosuuksilla.

Jos vaiheen yksi toimenpiteet eivät riitä, siirrytään vaiheeseen kaksi. Tällöin katuvalot, liikuntapaikkojen ja kiinteistöjen valaistus ovat pois päältä myös iltaisin. Myös uimahallin käyttöön tulee kakkosvaiheessa rajoituksia.

Kaikkia kuntalaisia kehotetaan osallistumaan säästötalkoisiin omalta osaltaan, jotta sähköä riittäisi yhteisessä kantaverkossamme. Kuntalaisia kannustetaan tulemaan saunaan uimahallille sen asemesta, että lämmitettäisiin sähkösaunaa kotona. Uimahallin kertalipun hintoja alennetaan lauantaina ja sunnuntaina. Uimahalli on avoinna la-su kello 12.00-17.30. 

Toiminta sähkökatkon sattuessa 

Sähkökatkon aikana tulee sammuttaa kaikki päälle jääneet tehokkaat sähkölaitteet, kuten hella ja pesukone. Niiden päälle kytkeytyminen voi aiheuttaa virtapiikin sähköjen palautuessa. Valot kannattaa kuitenkin jättää päälle, jotta voi havaita sähköjen palautumisen. Kotona kannattaa pitää myös paristoja, paristotoimisia valaisimia, sekä radio.

WC:n voi vetää vain kerran sähkökatkon ajan. Sitäkin kannattaa välttää, sillä jätevedenpuhdistamo ei ole välttämättä toiminnassa. Suihkun käyttöä tulee välttää samoista syistä. Pönttöön voi asentaa roskapussin, johon tehdään tarpeet. Käytetty pussi lajitellaan sekajätteeseen.

Jos teillä on varavirtalähde, niin astianpesu- ja pyykinpesukoneitten käyttö ei silti ole suotavaa. Vedenpaine ei välttämättä riitä koneille, ja ne voivat vaurioitua eivätkä jätevesipumppaamot välttämättä toimi.

Jos teillä on kriittistä toimintaa (esim. lypsyrobotti tai muita sähkökatkoksista herkästi vaurioituvia kriittisiä laitteita), niin ilmoittakaa siitä kunnan vesilaitokselle tai oman alueenne vesiosuuskunnalle.

  • Vika- ja häiriöilmoitukset ma-pe 7.00-15.00 Jari Oksman 050 303 4260
    Muina aikoina Päivystys 0400 737 988
  • Vesihuolto:
    Työtilaukset arkisin 8.00- 15.00 vesihuoltopäällikkö Jari Oksman 050 303 4260 
  • Vesihuollon suunnittelupäällikkö Soili Husso 040 653 4848

Talousveden saanti voi myös vaikeutua tai katketa kokonaan. Välttäkää sähkökatkojen aikana veden ottoa ja juoksuttamista. Varatkaa etukäteen vettä sähkökatkojen ja sähkökatkojen jälkeisten mahdollisten jakeluhäiriöiden ajaksi. Katkon jälkeen verkostossamme voi ilmetä häiriöitä. Jos vesi on sameaa, juoksuttakaa sitä, kunnes vesi kirkastuu. 

Lämpö ja ruoka 

Lämpö karkaa ikkunoista. Pitkäkestoisessa sähkökatkossa vedä verhot ikkunoiden eteen hidastaaksesi tätä. Tilkitse ovien ja ikkunoiden raot vaatteilla, matoilla tai huovilla. Rajaa käytettävät asuinneliöt, jotta koko taloa ei tarvitse pitää lämpimänä. Esimerkiksi talon toisen kerroksen voi jättää kylmäksi ja asua vain alakerrassa. Nukkukaa yhdessä huoneessa. 

Ruokaa voi valmistaa grillissä tai retkikeittimessä, mutta ei sisätiloissa häkävaaran vuoksi. Jos lämmität takkaa tai leivinuunia, voi ruokaa valmistaa myös niissä. Käytä ensin jääkaapista helposti pilaantuvat ruuat. Pakkasessa oleva ruoka sulaa vasta muutaman vuorokauden päästä. Pidä pakastin visusti suljettuna.  

Katso Marttojen vinkit kotivaran suhteen: Kotivara | Martat 

Tallenna puhelinnumerosi häiriötiedotuslistalle 

Tiedotamme mahdollisista häiriöistä tekstiviestein, joten tallentakaa puhelinnumeronne asiakasportaaliin:

muurame.ums-asiakasportaali.fi 

Häiriötiedotteet menevät vain tallennettuihin puhelinnumeroihin.

Lisätietoa häiriötiedottamisesta kunnan verkkosivuilla: Häiriötiedotus – Muurame

Lisävinkkejä: 

Kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta – Fingrid

Tietoa sähköpulasta – Fingrid

Tietoa sähköpulasta – Elenia