Valitse sivu

Aluevaalien, joissa valitaan edustajat hyvinvointialueille, varsinainen vaalipäivä on 23.1.

Tähän asti kuntien vastuulla olleista sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestämisestä vastaavat jatkossa 21 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja sen ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto. Muurame kuuluu Keski-Suomen hyvinvointialueeseen yhdessä 21 muun keskisuomalaisen kunnan kanssa. Keski-Suomen aluevaltuustoon valitaan vaaleilla yhteensä 69 aluevaltuutettua. Ehdokkaita alueella on yhteensä 630, joista 20 on muuramelaisia. Kuten eduskuntavaaleissa, myös aluevaaleissa äänestäjä valitsee itselleen sopivan ehdokkaan oman äänestysalueensa ehdokkaista, aluevaaleissa siis Keski-Suomen hyvinvointialueen ehdokkaista. 

Aluevaalit vaikuttavat merkittävästi hyvinvointisi järjestämiseen

Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen, muun muassa missä Keski-Suomen terveysasemat, hammashoitolat tai neuvolat sijaitsevat, millä edellytyksillä ikäihmiset saavat kotipalvelua, kuinka mielenterveysasioita hoidetaan tai kuinka kauan kestää pelastuslaitoksen saapuminen onnettomuuspaikalle. 

Missä voi äänestää?

Vaalipäivänä 23.1.2022 voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka mainitaan sinulle lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa. Jos olet valinnut Suomi.fi-palvelussa viestit -toiminnon, löydät äänestysilmoituksen palvelusta, eikä ilmoitusta lähetetä sinulle postitse. Äänestämisessä et tarvitse mukaasi äänioikeusilmoitusta, mutta henkilöllisyys tulee selvittää kuvallisella henkilöllisyystodistuksella, myös ajokortti käy tähän. Huom, vaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa / eristyksessä olevalla on oikeus äänestää ulkona, tässä tapauksessa tulee soittaa vaalipäivänä numeroon 050 595 3621. Ulkona äänestäminen ei ole mahdollista muille henkilöille. 

Varsinaisen vaalipäivän 23.1.2022 äänestyspaikat

Muuramen kunta on jaettu kolmeen äänestysalueeseen. Äänestysalueet ja niiden äänestyspaikat ovat seuraavat:

Muuramen pohjoinen äänestysalue Muuramen kulttuurikeskuksessa (Nisulantie 1), 001 – Kulttuurikeskuksen pääovesta Joutsensaliin. Pohjoinen = Muuramejoen pohjoispuoli, mm. keskustan, Rajalan, Seunavuoren, Murtolammen, Hautalanmäen, Kotirannan, Tervamäen, Paavalinvuoren ja Vuorenlahden alueet. 

Muuramen eteläinen äänestysalue Muuramen kulttuurikeskuksen kahviossa (Nisulantie 1), 002 – Kulttuurikeskuksen kahvio. Eteläinen = Muuramejoen eteläpuoli sekä Niittyahon ja Isolahden alueet, mm. Riihiniemen, Verkkoniemen, Velkapohjan, Jaakkolan, Pitkälän ja Hautalahden alueet. 

Kinkomaan äänestysalue Kinkomaan koululla (Purotie 2), 003

Ulkoäänestystä vaalipäivänä tarvitsevan (=lääkärin määrämässä karanteenissa tai eristyksissä olevan) tulee soittaa numeroon 050 595 3621.

Muurame osallistuu aluevaalihaasteeseen

Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson hyvinvointialueet kilvoittelevat tammikuussa käytävissä, ensimmäisissä ja historiallisissa aluevaaleissa korkeimmasta äänestysprosentista. Se hyvinvointialue, jolla on keskinäisistä haasteeseen osallistuvista alueista korkein äänestysprosentti, on voittaja.

Aluevaalihaasteessa kilpaillaan hyvinvointialueena eli maakuntana, mutta panoksena olevat torikahvit tarjotaan siinä kunnassa, missä äänestetään kaikkein vilkkaimmin. Mikäli voittajakunta on esimerkiksi kunta Keski-Suomessa, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson hyvinvointialueet sitoutuvat tarjoamaan yhteisvastuullisesti kahvit kyseisessä kunnassa riippumatta omasta sijoituksestaan. Sama päinvastoin eli jos voittajakunta sijaitsee esimerkiksi Kanta-Hämeessä, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson hyvinvointialueet jakavat kahvituskustannukset omasta sijoituksestaan riippumatta.

– Haasteen tavoitteena on tuoda näkyvyyttä Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettäville aluevaaleille ja lisätä äänestäjien kiinnostusta historiallisia vaaleja kohtaan. Kun Keski-Suomi sai haasteen, ehdottomasti olimme mukana! Mikäli voittajakunta on Keski-Suomessa, tarjoillaan kuntalaisille perinteisiä lettuja, kertoo viestintäasiantuntija Sanna-Riikka Koponen Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeista.