Valitse sivu

DigiMuurame on enemmän kuin moderni kotiseutumuseo

DigiMuurame on elämyksellinen 3D-virtuaalikylä, jonka pelilliset ja osallistavat elementit houkuttelevat astumaan peremmälle ja käymään taloksi.

DigiMuurame ei ole mikään aivan tavallinen kotiseutumuseo. Virtuaalisen 3D-ympäristön päänäkymästä avautuu lintuperspektiivistä kuvattu kolmiulotteinen Muurame, jossa pääsee sukeltamaan rakennusten sisään tai ulkotiloihin näkemään, kuulemaan ja kokemaan videoiden, kuvien ja tarinoiden kautta, mitä kaikkea Muurame on ollut ennen ja mitä se on tänään. Virtuaalikierrokselle pääsee kunnan maamerkistä tutun Ukko-metson sekä Hilla-koppelon seurassa. Mukavana mausteena vierailijoille tarjotaan myös lisätyn todellisuuden elämykset.

Muuramen kunta sai virtuaalisen kotiseutumuseon hankkeelle Leader JyväsRiihen maaseuturahoituksen, joka mahdollistaa varsin monipuolisen ympäristön luomisen.

– On hienoa, että tämänkaltaisiin projekteihin on saatavilla hankerahoitusta, mikä madaltaa kynnystä lähteä toteuttamaan uudenlaisia innovaatioita, toteaa­
Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-­aho tyytyväisenä.

– Muuramessa halutaan olla edelläkävijöitä ja panostaa myös uudenlaisten digitaalisten palveluiden kehittämiseen. DigiMuuramesta tulee helposti lähestyttävä vuorovaikutteinen ympäristö, jonka kautta satavuotiaan kunnan historia ja kunnan eri toimijat saavat hienosti näkyvyyttä verkossa. 

Myös JyväsRiihessä seurataan käynnistyvää hanketta innokkaina.

– DigiMuurame on todella moderni ja kekseliäs tapa tavoittaa ja osallistaa eri-ikäisiä kuntalaisia ja muita kiinnostuneita, ja se vahvistaa yhteisöllisyyttä aivan uudella tavalla, iloitsee JyväsRiihen toiminnanjohtaja Leena Karjalainen.

Elämysympäristö tarjoaa jokaiselle jotakin

DigiMuurame-ympäristön toteuttajaksi valikoitui kilpailutuksella oululainen johtava webkehitys- ja VR- talo MeKiwi Oy. Digitaalisten palvelujen tarjoamiseen erikoistunut yritys on ollut toteuttamassa muun muassa suosittua Yrityskylä-konseptia. Nyt yrityksen monipuolinen osaaminen pääsee hienosti esiin DigiMuurame-ympäristössä.

Alustavien suunnitelmien mukaan DigiMuurame pitää sisällään yhdeksän eri yläteemaa, joille luodaan omat 3D-ympäristöt. Lasten Muurame on perheen pienimmille suunnattu ympäristö, jossa pääsee näkemään ja kokemaan alle kouluikäisen ja alakouluikäisen ikätasolle sopivia asioita. Nuorten Muurame tuo puolestaan esiin nuorten äänen ja nuoria kiinnostavat teemat. Oppiva Muurame sisältää opetuksen ja varhaiskasvatuksen historian ja nykypäivän esittelyä ja Kulttuurin Muurame on paikallisen kulttuuriväen toiminnan keskus. Osallistava Muurame -ympäristö tarjoaa yleisen paikan kolmannen sektorin toimijoiden esittelylle ja Yrittävä Muurame kokoaa puolestaan kunnan runsaan yritystarjonnan yhteen. Liikkuva Muurame esittelee kunnan rikkaat liikunta- ja urheilumahdollisuudet ja Muuramen luonto tarjoaa virtuaaliset luontoelämykset suoraan kotisohvalle. Hyvän kasvun paikka kertoo yleisesti kunnan historiasta, asumisesta ja eri ikäisille suunnatuista palveluista. Osaan ympäristöistä mahdollistetaan etätoimintoja, kuten tapahtumastriimauksen seuraaminen etäyhteydellä.

Lähtökohtaisesti DigiMuuramen alusta ja teematilat, joille sisällöt viedään, ovat fiktiivisiä, mutta niiden elementit perustuvat kuitenkin Muuramen ominaispiirteisiin. Sivuston kohderyhmänä ovat eri ikäiset kuntalaiset, joten sivustosta tehdään helppokäyttöinen ja saavutettava. Ympäristö toteutetaan www-selaimen päälle, eikä sen käyttämiseen tarvita erillisiä sovelluksia. Kuntalaiset osallistetaan ympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen kyselyiden ja keskustelutilaisuuksien kautta. Parhaillaan onkin avoinna verkkokysely, jonne pääsee osoitteesta muurame.fi/digimuurame. Avoin keskustelutilaisuus aiheesta järjestetään puolestaan Muuramen Kulttuurikeskuksen Joutsensalissa 30.9. kello 18.

 

Lisätiedot:

Jenni Isopahkala, viestintäasiantuntija, Muuramen kunta, p. 040 777 4263
Leena Karjalainen, toiminnanjohtaja, Leader JyväsRiihi, p. 044959 8500

UkkoMetso ja Hilla-koppelo toivottavat kaikki tervetulleeksi tutustumaan DigiMuurame-ympäristöön joulukuussa. DigiMuuramen tarkempi avajaisaika julkaistaan myöhemmin. (Kuva: Juho Paaso-Rantala, MeKiwi Oy)