Valitse sivu

Tänään 1.10. vietettävä valtakunnallinen heijastinpäivä muistuttaa jalankulkijoita, että viimeistään nyt on aika ottaa heijastimet käyttöön. Lisääntyvä pimeys edellyttää myös autonkuljettajilta toimenpiteitä: nopeuden alentaminen antaa lisäaikaa havainnoinnille.

Heijastin moninkertaistaa hämärässä liikkuvan näkyvyyden. Liikenneturvan mukaan siinä missä ilman heijastinta kulkeva erottuu lähivaloilla ajavalle autoilijalle 50 metrin päähän, heijastimella varustettu näkyy jo 350 metrin päästä. Myös uudistetussa tieliikennelaissa on säilytetty heijastinpykälä, jonka mukaan jalankulkijan on käytettävä heijastinta pimeällä. 

Varsinaisten tyyppihyväksyttyjen heijastimien ohella käytössä voi olla erilaisia muita heijastavia tuotteita, kuten ulkoiluvaatteita, kasseja ja sateenvarjoja. Niiden heijastavuudessa on suuria eroja, sillä näiden tuotteiden laatua ei valvota mitenkään. Siksi heijastinasusteiden ohella näkyvyys kannattaa aina varmistaa tyyppihyväksytyllä heijastimella. Näkyvyyttä ei kannata jättää myöskään valaisimien varaan, sillä vaikka ne ovat oiva lisävaruste ulkoilijalle, niiden akut tai patterit voivat hyytyä kesken matkan. 

Autoilikoiden ja pyöräilijöiden kannattaa kompensoida pimeän vuodenajan vuoksi heikentynyttä näkyvyyttä alentamalla ajonopeuksia. Havainnointiin saatu lisäaika parantaa tiellä liikkuvien turvallisuutta vähentämällä ajon kuormittavuutta ja tarvetta äkkijarrutuksille.