Valitse sivu

Vuoden 2025 alussa Suomessa tapahtuu suuri uudistus, kun TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille. Maakunnallisten TE-toimistojen toiminta lakkaa ja kuntien muodostamat uudet työllisyysalueet järjestävät vastaisuudessa palvelut työnhakijoille ja työnantajille.  

Jyväskylä ja Muurame muodostavat tuolloin yhteisen työllisyysalueen, jota valmistellaan parhaillaan kovaa vauhtia. Uudistuksen jälkeen muuramelaiset saavat työllisyyspalvelunsa kotikunnasta, mutta naapurissakin on mahdollista asioida. 

Muuramen kunnanjohtaja Jarkko Määttänen korostaa uudistuksen merkitystä kuntien elinvoiman kehittäjänä. Määttänen on tyytyväinen siihen, kuinka valmistelu on sujunut yhdessä Jyväskylän kanssa.  

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että muuramelaisten työnhakijoiden ja yritysten kannalta palvelut tulevat uudistuksen yhteydessä kehittymään ja niiden vaikuttavuus paranemaan. Tämä on ollut Muuramen kunnan keskeinen tavoite uudistukseen liittyen, Määttänen toteaa. 

Jyväskylän työllisyysjohtaja Hanna Lähteelä ja Muuramen työllisyyspäällikkö Mervi Hiltunen ovat kokoustaneet taajaan alkuvuoden aikana. He ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo ennen helmikuussa sinetöityä Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueyhteistyötä. 

Uudistuksen on tarkoitus tuoda palvelut kunnan lähipalveluksi ja nopeuttaa työn löytymistä. Kunnat saavat uudistuksessa enemmän työkaluja vaikuttaa kunnan elinvoimaan ja kilpailukykyyn sekä mahdollistaa oikeanlaisen osaamisen hankkimisen paikallisten työnantajien osaajatarpeisiin. 

Muurame on kuulunut Jyväskylä-vetoiseen työllisyyden kuntakokeiluun vuodesta 2021 lähtien yhdessä Laukaan ja Äänekosken kanssa, joten yhteistä rakennetaan luontevalle pohjalle. Työllisyyden kuntakokeilu on valmistanut kuntia vuoden 2025 uudistukseen.  

– Työllisyysalueuudistus on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että teemme palvelusuunnittelua. Viimeistään kesäkuussa suunnittelutyöhön otetaan mukaan TE-toimistosta työllisyysalueen palvelukseen siirtyvät noin 150 työntekijää. Heidän kanssaan pohditaan hyvää yhteistä tekemisen tapaa uudessa kokonaisuudessa. Hyvät käytännöt pyritään säilyttämään samalla kun palveluita yhdistetään, kertoo Jyväskylän työllisyysjohtaja Hanna Lähteelä.  

Työllisyysalue pähkinänkuoressa

Työllisyysalueet järjestävät työnhakijoiden ja työnantajien palvelut 1.1.2025 alkaen. 

Keski-Suomessa aloittaa kolme työllisyysaluetta, Pohjoinen, eteläinen ja Jyväskylä (yhdessä Muuramen kanssa). 

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat 13 kuntaa: Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski (vastuukunta). 

Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat Joutsa, Keuruu, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Toivakka, Jämsä (vastuukunta), sekä Mänttä-Vilppula Pirkanmaan puolelta. 

Uudistuksen tarkoituksena on selkeyttää valtion ja kuntien työnjakoa, antaa kunnille lisää toimivaltaa ja nopeuttaa työllistymistä. 

TE-palveluiden henkilökunta siirtyy liikkeenluovutuksella kuntien palvelukseen. 

Jyväskylän seudun kuntakokeilussa on tällä hetkellä 13 000 jyväskyläläistä ja muuramelaista asiakasta. 

Vuoden vaihteessa aloittavalle Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueelle tulee mukaan noin 4200 uutta asiakasta.