Valitse sivu

Päivitetty 21.10.2020

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää koronavirustartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittaakin kasvomaskin käyttöä muun muassa joukkoliikenteessä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Keski-Suomi kuuluu näihin alueisiin. Koska kasvomaskin ohjeiden mukainen käyttö ei onnistu pienillä lapsilla, suositus koskee vain yli 15-vuotiaita.

Kasvomaskisuositus koskee joukkoliikenteenteessä kulkemista ja karanteeniin määrättyjen pakollista liikkumista kodin ulkopuolella, kuten näytteenotossa käymistä. Sen sijaan suosituksen ulkopuolelle on jätetty tässä vaiheessa julkiset tilat ja tilanteet, joissa etäisyyden pitäminen toisiin on mahdollista. Suositus ei myöskään koske vakiintuneita yhteisöjä, kuten päiväkoteja ja kouluja.

Myös vähävaraiset kuntalaiset ovat oikeutettuja saamaan maksuttomia kertakäyttösuojaimia edellä määritettyihin liikkumistarpeisiin sosiaalipalvelujen kautta. Kasvosuojia voi hakea sosiaalitoimistosta arkisin kello 9–15, suojia ei tule noutaa oireilevana. Lisätietoja saa sosiaalitoimiston infosta, p. 014 659 957.

Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä ja sen käsittelemisen jälkeen kädet tulee pestä uudelleen. Kasvosuojia käyttäessä ensisijaiset torjuntatoimet ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen sekä riittävän turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin julkisilla paikoilla liikkuessa. Katso video-ohje kasvomaskien käytöstä THL:n Youtube-kanavalta.

Lisätietoja kasvomaskien käytöstä löydät THL:n verkkosivulta.

(Muokattu 18.8.2020 klo 9:28: Täsmennetty Muuramen sijaan Keski-Suomen kuuluvan niiden sairaanhoitopiirien alueisiin, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.)