Valitse sivu

Alpo Pirttisen oppilaat harjoittelevat juoksutekniikkaa ja erilaisia harjoittelumuotoja Muuramen liikuntapuistossa touko-kesäkuussa 2024. 

Toukokuussa alkanut Muuramen juoksukoulu sai suursuosion. 16 hengen ryhmä tuli täyteen ja mukaan otettiin vielä yksi ylimääräinenkin jalkapari. 

Ryhmän vetäjä, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden (JKU) valmentajalegenda Alpo Pirttinen laati muuramelaisille monipuolisen ohjelman. Kuukauden aikana harjoiteltiin pikajuoksusta aitomiseen, polkujuoksuun ja intervalliharjoitteluun. 

Pirttinen korostaa monipuolisen harjoittelun tärkeyttä. Pitkän matkan juoksija voi hyötyä pikajuoksutreenistä ja voimaharjoittelusta. Vastaavasti rentous, maitohappojen sietäminen ja koordinaatiokyky ovat tärkeitä myös nopeusharjoittelussa. 

Pirttinen on valmentanut juoksijoita 1970-luvun alusta lähtien. Harrasteryhmien valmentajana hän on ollut 14 vuoden ajan. Vaikka koululaisten liikkumattomuudesta ja varusmiesten heikentyneistä testituloksista puhutaan paljon, Pirttinen pysyy positiivisena. Se tarttuu harjoittelijoihinkin. 

-On hieno juttu että aikuiset ovat ymmärtäneet liikunnan merkityksen. Meillä JKU:ssa on melkein 300 liikkujaa listoillamme ja joka päivä jokin harrasteryhmä kokoontuu. Yleisurheilu on hyvä tapa ylläpitää kuntoa kaiken ikäisenä. Se palvelee tasapainoa, aerobista ja anaerobista kuntoa, sekä lihasvoimaa, Pirttinen toteaa. 

Oppeja hakemassa 

Pirttisen oppiin saapuneet olivat enimmäkseen kolmi-nelikymppisiä liikunnasta kiinnostuneita tavallisia muuramelaisia. Naisvaltaisessa porukassa moni kertoi tavoitteekseen oman kunnon ja jaksamisen parantamisen. Muutamalla oli konkreettinen parannuskohde ja juoksutapahtuma mielessään. 

-Haluaisin kehittää juoksutekniikkaa ja asentoa. Lauantaina lähden viidennelle puolimaratonilleni, kertoi Leena Tolppanen

-Minulla on syksyllä edessä kymppi tai puolikas Finlandia Marathonilla. En ole koskaan juossut porukassa tuollaisessa tapahtumassa. Haen täältä oppeja harjoitteluun, kertoi Tarja Ajo

Ensikertalainen tuli juoksukouluun oppimaan ennen kaikkea juoksutekniikkaa ja nopeutta. Kesän juoksulenkit näyttävät, kummalle matkalle Ajo lopulta lähtee. 

Alpo Pirttinen korostaa verryttelyn tärkeyttä ennen suoritusta. Lihakset on saatava lämpimiksi ja nivelet notkeiksi. Venyttelyssäkin on kuitenkin omat kikkansa. Itsekseen voi osaamaton tehdä virheitä. 

-Alussa tehdään noin kuusi sekuntia kerrallaan kestäviä pumppaavia venytyksiä. Suorituksen jälkeen on hyvä odotella pari tuntia ennen kuin tekee loppuvenyttelyn, jossa venytykset voivat olla pitkäkestoisempia. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos tekee liikaa pitkiä venyttäviä liikkeitä, lihasten elastisuus voi heiketä, Pirttinen muistuttaa. 

Rennosti ja paino edessä 

Valmentaja korostaa, että juostessa rentous on asian ytimessä. Pikajuoksu näyttää rajulta touhulta, mutta siinäkin on tärkeää rentous. 

-Ei ole olemassa yhtä oikeaa juoksutekniikkaan, mutta määrätyt asiat pitäisi tehdä oikein. Juostessa lantio on ylhäällä ja edessä. Silloin polvi nousee herkemmin, kun lonkankoukistajalla on enemmän tilaa tehdä työtä. Juoksunoja on lievästi eteenpäin. Michael Johnsonia ei kannata matkia, Pirttinen viittaa takavuosien pikajuoksulegendaan, joka tunnettiin takakenoisesta asennostaan. 

Yleisimpiä virheitä, joita aloittelevat juoksijat tekevät ovat kehon virheasentojen ja jännitysten lisäksi liian kova vauhti. 

-Pitäisi aloittaa harjoittelu matalalla intensiteetillä ja vasta vähitellen nostaa rasitustasoa. Aloittelevalle juoksijalle sopii treeni, jossa mennään 300-400 metriä vähän reippaammin ja sitten kävellään sama matka. Näin edeten voidaan mennä neljästä kuuteen kilometriä.