Valitse sivu

Kunnan johtoryhmä kokoontui tänään Suomen hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen linjaamaan varautumista mahdolliseen koronavirusepidemiaan. Kunnan palveluntuotannon supistamiseen valmistaudutaan, mutta peruspalveluista huolehditaan ensisijaisesti kuntalaisten turvallisuutta taaten. Johtoryhmä seuraa tilanteen kehittymistä ja arvioi mahdollisia muutoksia käytänteissä päivittäin.

Virastotalo palvelee sähköisesti

Virastotalon asioinnissa siirrytään toistaiseksi, perjantaista 13.3.2020 lähtien ensisijaisesti sähköiseen palveluun. Kunnan infopiste ja toimistot ovat suljettuna asiakaskäynneiltä, neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostilla. Eri toimialojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. Tarpeen vaatiessa tapaamiset sovitaan ajanvarauksella. Mikäli sähköiseen laskujen maksamiseen ei ole mahdollisuutta, laskuihin annetaan lisää maksuaikaa. Ohjeet sähköiseen maksamiseen löytyvät kunnan verkkosivulta.

Suojele riskiryhmiä, vältä turhia kontakteja

Hallituksen suosituksen mukaisesti suuret tapahtumat perutaan myös Muuramessa. Pienempien tapahtumien osalta tapahtuman järjestäminen arvioidaan sen hetkisen tilanteen ja tapahtuman sisällön mukaisesti. Tiedot tapahtumien järjestämisestä päivittyvät kunnan tapahtumakalenteriin.

Hallituksen suosituksen mukaisesti myös ei-välttämättömiä kontakteja (muun muassa harrastustoiminnassa) on syytä välttää. Erityisesti koronaviruksen riskiryhmään kuuluvien kuntalaisten on syytä välttää turhaa oleskelua julkisissa tiloissa, joissa liikkuu suuri määrä ihmisiä. Riskiryhmässä oleviin omaisiin suositellaan oltavan yhteydessä tällä hetkellä ensisijaisesti sähköisesti, jotta heidän terveyttään ja turvallisuuttaan voidaan suojella.

Kaikkia kuntalaisia kehotetaan huolehtimaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Kättelyä tulee välttää, eikä sairaana tule lähteä päivähoitoon, kouluun, töihin tai tilaisuuksiin, olipa tauti mikä hyvänsä.

Kunta hoitaa virallista viestintää

Mahdolliseen koronavirusepidemiaan varautumisesta ja tilanteen etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti kunnan verkkosivuilla. Kunnan viestinnästä vastaa ensisijaisesti kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmä ja liikelaitosjohtaja. Kuntalaisia kehotetaan suhtautumaan tilanteeseen vakavasti, mutta rauhallisesti faktatietoihin ja viranomaisohjeistukseen perustuen. Kuulopuheiden ja huhujen levittämistä pyydetään välttämään, ne aiheuttavat suotta turhaa levottomuutta erityisesti lasten keskuudessa.

Jos epäilet tartuntaa

Jos epäilet itselläsi tai perheenjäsenelläsi tartuntaa, mutta hengitystieonfektion oireet ovat lieviä, kuten nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky ja kuume, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat. Päivitetyllä ohjeella halutaan varmistaa, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa.

Jos sinulla on vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi laskee, ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse, p. 014 266 2791. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117. Viittomakielisille on avattu valtakunnallinen tekstiviestipalvelu numerossa 050 902 0163. Terveyskeskuksen tiedote toimimiseen koronavirusepäilytilanteissa löytyy terveyspalvelujen verkkosivulta.

Ajankohtaiset koronavirustartuntoihin liittyvät ohjeet ja tiedotteet ovat saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla.

*päivitetty tieto viittomakielisille avatusta tekstiviestipalvelusta 12.3.2020 klo 21:30.
*päivitetty tieto THL:n ohjeesta lievien oireilujen osalta 15.3.2020 klo 10:55.