Valitse sivu

Muuramen pitkäaikainen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho jää eläkkeelle tammi-helmikuun taitteessa. Hänen kunniakseen järjestetään kahvitilaisuus Muuramen Kulttuurikeskuksen Joutsensalissa (Nisulantie 1) tiistaina 30.1. kello 16-18. Kuntalaiset ovat tervetulleita, ja paikalla on tietysti myös juhlakalu itse. Hän toivoo että vieraat eivät toisi tilaisuuteen lahjoja tai kukkia.

Ranta-aho kertasi työuraansa Muuramelaisessa 1/2024 julkaistussa kolumnissa:

Muurame-henki vei mukanaan 

Aloitin virkaurani Muuramessa 1.8.1989 kunnansihteerin viransijaisena. Olin tuohon aikaan Mäntän kaupungin suunnittelusihteerinä ja näin mielenkiintoisen viransijaisuuden Muuramessa. Muurame oli tuttu vain Riihivuoren laskettelukeskuksen kautta, missä olin lasketteluun ensi kerran tutustunut. 

Tehtävästä kiinnostuin entisestään tutkiessani Muuramesta saatavissa olevaa dataa: elinvoimaiset yritykset, voimakas kasvu, Muurame-henki sekä Jyväskylä kiven heiton päässä. Tuo kunta oli nähtävä. Haastattelussa onnistuin vakuuttamaan päättäjät ja tulin valituksi kunnansihteerin viransijaisuuteen.  

Muurame vei miehen: sijaisuus muuttui vakituiseksi ja nimikekin nykyaikaisemmaksi vastaamaan tehtävien luonnetta eli hallintojohtaja.  Vuonna 2004 tulin valituksi kunnallisneuvos Pauli Aution seuraajaksi kunnanjohtajan virkaan. 

Valintaan liittyy Ranta-ahon perheeseen liittyvä yksityiskohta, josta ei ole tullut kerrottua julkisesti; en ole virkaa hakenut. Kunnanjohtajan valinnassa tämä on mahdollista eikä edes poikkeuksellista. Edesmennyt kunnallisneuvos Pekka Mennala oli silloin kunnanhallituksen puheenjohtajana valintatyöryhmän vetäjänä ja ilmoitti minulle silloiselle hallintojohtajalle vaikket ole virkaa hakenut, niin kunnan maineen takia organisaation sisältä pitää olla hakija. No eipä siihen ollut sanomista. Olin luvannut vaimolleni, etten virkaa hae, olin siis pitänyt lupaukseni. Toki kerroin vaimolleni, että nimeni saattaa vilahdella kuntajohtajan valinnassa syystä, että olen uhrautunut kunnan maineen takia tunnollinen virkamies, kun olin. Asiasta ei puhuttu sen enempää. 

Valtuuston kokous pidettiin lokakuun lopussa 2004 ja hallintojohtaja on kokouksen sihteeri. Asiat olivat edenneet omia latujaan ja vaimoni tokaisi ”tänään valitaan kunnanjohtaja, mikset ole kokouksessa mukana”. 

Tunnustin olevani valittavien joukossa, joten olen esteellinen sihteeriksi. Samalla puhelin soi ja loppu on historiaa. 

Olen äärettömän kiitollinen, että olen saanut olla pala ja osallinen upean Muuramen kehittämisessä. Eläkkeellä voin hyvillä mielin seurata kasvavan kunnan muutosta ja kehitystä. 

Kunnan asioiden hoito on joukkuepeliä. Luottamushenkilöt päättävät ja virkamiehet valmistelevat.  Yksin ei kuntaa voi johtaa. Apuna minulla on ollut osaava ja erittäin ammattitaitoinen henkilökunta, joka pitää jatkossakin huolta asioiden korkealuokkaisesta valmistelusta. 

Haluan kiittää lukemattomia tahoja ja henkilöitä, joiden kanssa olen yhteistä työuraa ja matkaa saanut kulkea! 

Toivotan viisautta, menestystä ja siunausta kunnan päättäjille, henkilöstölle ja kuntalaisille sekä erityisesti seuraajalleni Jarkko Määttäselle kunnan johtamiseen.