Valitse sivu

Muuramen kunnan ruokapalvelut järjestää ensi keskiviikkona 11.10. Lähiruokapäivän. Muuramen keskuskeittiöllä valmistuu reilut 2000 lounasannosta kouluille ja päiväkoteihin.

Lähiruokapäivänä herkutellaan kaalilaatikolla. Kasvisversiossa liha on korvattu härkäpapulla. Ainekset saadaan keskisuomalaisilta tuottajilta. Salaatinkin piti alun perin olla lähiruokaa, mutta toimitusvaikeuksien vuoksi se on korvattu tukusta tulevilla, kotimaisilla kasviksilla.

”Lähiruokapäivä on ollut mahtava projekti, mutta tässä on myös huomannut ne haasteet, jotka siihen suurkeittiön näkökulmasta liittyvät. Tuotteiden jalostusastetta ja toimitusvarmuutta pitäisi parantaa, jotta lähiruokaa pystytään ottamaan suurkeittiöiden käyttöön koko lukuvuoden ajan. Toisaalta lähiruoan määritelmä on liukuva – voisi ajatella, että kaikki kotimainen ruoka on lähiruokaa”, pohtii Muuramen kunnan ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti.

Omasta kunnasta Muuramesta saadaan naudanliha ja lampaan liha. Naudanlihan toimittaa Syrjälän tila ja lampaan lihan Pukkimäen Lammas. Tuottajien esitteet ovat esillä lounaspöydissä, jotta lapset ja nuoret voivat tutustua paikallisiin tiloihin vielä tarkemmin.

Kaalilaatikko voi olla uusi kokemus

Lähiruokapäivän suunnittelu alkoi Muuramessa hiihtolomaviikolla, jolloin Ilja Saralahti tapasi paikallisia tuottajia Jyväskylän ammattikorkeakoulun hankkeen kautta. Suunnitelmissa oli tehdä liharuokaa. Kaalilaatikko koettiin perinteiseksi suomalaiseksi ruoaksi, joka sopi Itsenäisyyden juhlavuoteen.

”Minun aikanani kaalilaatikko ja muut kaaliruoat olivat perusruokaa kouluissa, mutta eivät enää nykyään. Monelle lapselle kaalilaatikko voi olla aivan uusi kokemus, joten mielenkiinnolla odotamme palautetta. Tekemämme koe-erän perusteella luvassa on herkullinen ateria”, Ilja Saralahti lupaa.

Lähiruokapäivä on osa Muuramen kunnan ruokapalveluiden Suomi 100 -juhlavuoden toimia. Suomen itsenäisyyden kunniaksi ruokapalvelut tarjoilee syksyn aikana neljästi teemavuoteen sopivaa ruokaa. Itsenäisyyspäivän alla herkutellaan poronkäristyksellä.

Muuramen kunnan Lähiruokapäivänä keskiviikkona 11.10.2017 tarjotaan kouluissa ja päiväkodeissa kaalilaatikkoa (kasvisversiossa härkäpapua). Lähiruokapäivän tuottajat ovat:

  • Vaissi Oy, Haapamäki (valkokaali)
  • Pukkimäen lammas, Asko ja Heljä Mäkinen, Muurame (lammas)
  • Syrjälän tila, Minna Häkkinen, Muurame (nauta)
  • Rutalahden mylly, Maire ja Samuli Huikko, Rutalahti (ohra)
  • Nojosniemen tila, Mari Nikonen ja Olli Häkkinen, Laukaa (härkäpapu)

Lisätiedot: Ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti, puh. 050 435 9788, ilja.saralahti@muurame.fi