Valitse sivu

Arvoisa juhlaväki,

Tänään juhlimme teitä tulevat uudet ylioppilaat sekä 106-vuotiasta itsenäistä Suomea. Oletteko koskaan miettineet mitä Suomi on valtiona antanut teille nuorille jo tähän mennessä? Ensinnäkin Suomi on tarjonnut teille vakaan ja turvallisen elinympäristön. Muurame ja Jyvässeutu ovat edelleen hyvin turvallisia paikkoja olla, liikkua ja elää nuoren elämää.

Kaikkialla ei todellakaan tilanne ole näin. Olemme saaneet lukea syksyn mittaan hälyttäviä uutisia mm. rakkaasta  naapuristamme Ruotsista, jossa perinteinen kansankoti on ollut vaikeuksissa. Maahanmuutto ja kehnosti hoidettu kotouttaminen, ovat saaneet osan nuorista barrikadeille. Siksi meidän on syytä pitää huolta jokaisesta ja ottaa kaikki mukaan yhteiseen tekemiseen ja toimintaan.

Vastuu tästä on meillä jokaisella – tätä ei voi ulkoistaa. Se on jokapäiväisiä tekoja, ei puheita. Suomi ja Keski-Suomi tarjoaa asukkailleen huikeat harrastusmahdollisuudet ja luonnon. Muuramejoki, Päijänne, Riihivuori ja lukuisat eri luontokohteet ja harrastuspaikat tarjoavat meille kaikille sellaisia mahdollisuuksia, joista useissa kunnissa voidaan vain unelmoida. Näihin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua.

Myös lukiona olemme tarttuneet näihin meille suotuihin mahdollisuuksiin. Useat alueen liikuntakohteet ovat myös kummiyrityksiämme ja yhteistyö heidän kanssaan on jouhevaa. Te kaikki olette päässeet osallisiksi tästä hyvästä. 

Suomalainen yhteiskunta mahdollistaa lukiolaisille monia asioita. Toisen asteen maksuttomuus on taannut teille ilmaisen opetuksen, koulukyydit, oppikirjat, tietokoneet sekä koululounaan. Tämä on valtava kädenojennus koulutuksen ja nuorison suuntaan. Tätä kannattaa arvostaa eikä pitää itsestäänselvyytenä. Myös yhteiskunta haluaa teidän parastanne.   

Lukion lisäsiiven rakentaminen on iso satsaus Muuramen kunnalta. Tällä toimella parannamme merkittävästi lukiolaisten ja henkilökunnan viihtyvyyttä, hyvinvointia sekä luonnontieteiden opetusta. Koulunkäynti ja rakentaminen samaan aikaan on vaatinut meiltä sisua, joustavuutta ja luovimista. Mutta hyvää kannattaa odottaa.

Helmikuussa 2024 pääsemme muuttamaan uusiin tiloihimme. Opettajien suunnittelutiimi on tehnyt valtavan hyvää työtä ja päässyt vaikuttamaan lisäsiiven kalustukseen ja materiaalivalintoihin. Myös opiskelijoiden kekeryhmä on ideoinut sisämateriaalien kuvia. Jonkun opiskelijan valokuvaotos päätyy luonnontiedeluokan seinälle. Tämä on hieno tilaisuus avata myös uusien luokkien nimikilpailu. Paras ja kuvaavin nimi voittakoon.

Syksyyn on mahtunut paljon toimintaa. Ykkösten Tsemppipäivä toteutettiin yhdessä nuorisotoimen, kirjaston ja seurakunnan kanssa. Tämä on aitoa ja mukavaa yhteistyötä. Kiitos vielä 23A ryhmälle upeasta ”muotokuvasta”. Ihan oli näköinen. Kakkosten suurin ponnistus oli Erasmus+ retki Hollantiin. Kyseinen Liikkuva opiskelu -projekti saa jatkoa keväällä, kun saamme vieraita viikolla kuusi Hollannista. Taiwan-tiimi puolestaan edusti Suomea ja Muuramen lukiota kansainvälisessä Carbon Neutral -kestävän kehityksen konferenssissa. Upeita mahdollisuuksia molemmat. Uusia avauksia olivat Ranskaan suuntautuneet neljän viikon mittaiset Mistral Boreal -minivaihdot kahdelle opiskelijallemme ja Emman ja Ninan vastavierailu Muurameen. Bonjour vaan tytöt sinne katsomoon.

Yrittäjyydessä järjestettiin koko Muuramen kunnan kestävän yrittäjyyden viikko. Viikon aikana lukiolla pidettiin yrittäjyysopintojen, Kisällin ja yrittäjyystalo Innolan infotilaisuuksia sekä mainio yrittäjien paneelikeskustelu, johon saimme vieraita laajasti. Yrittäjyyden ja kestävän kehityksen toimintamalliamme on muutenkin kysyntää: saimme kotimaisia vieraita Äänekosken ja Haapajärven lukioista sekä kansainvälisiä vieraita Uzbekistanista, Kazakstanista ja Nigeriasta.

Opasopiskelijamme olivat syksyllä kiireisiä. Marraskuun alussa taloustutkimus kysyi suomalaisilta mitä he kaipaavat ja minkä asioiden he haluaisivat jatkuvan Suomessa? Valtaosa suomalaisista kaipaa turvallisuuden tunnetta, auktoriteettien kunnioittamista ja hyvien tapojen kunnioittamista sekä säädyllistä käyttäytymistä. Toisen kategorian muodostivat halu vankistaa yhteisöllisyyttä ja ihmisten välistä huolenpitoa. Myös me lukiona haluamme näitä samoja asioita. Nämä kaikki asiat palaavat toisten ihmisten ja itsensä arvostamisen teemaan. Olemme siis hyvin perusasioiden äärellä.

Ja sitten päivän tärkeimpään teemaan – teihin hyvät abiturientit.

Noora: olet reipas nuori, jolle jalkapallo on ollut tärkeä urheilulaji. Menestys terveystiedon kokeessa tukee tätä toimintaa.

Miina: olet sinnikäs puurtaja etkä anna helposti periksi. Olet rauhallinen ja aina ystävällinen nuori.

Mari: sinulla on monia eri vahvuuksia kuten matematiikka, historia ja kielet. Tällainen monialaisuus on kovaa valuuttaa jatko-opinnoissa ja tulevaisuuden työelämässä.

Bea: teit kovan päivätyön lukion opiskelijakunnassa puheenjohtajana. Vastasit opiskelijakunnan viestinnästä, johtamisesta ja edistit lukiomme kestävän kehityksen työtä.

Neea: sinulla on kiinnostusta historiaan ja yhteiskunnallisiin aineisiin. Näitä tärkeitä oppeja pääsimme syventämään käytännössä Strasbourgissa EU parlamentissa.

Henna: olit opiskelijakunnan aktiiveja. Sinulla on myös kielellistä lahjakkuutta Ahkeroit myös tutoreissa.

Milla: sinulla on matemaattista ja kielellistä lahjakkuutta. Suoritit lukioaikanasi jopa yhden yliopiston kvanttifysiikan kurssin. Se on melkoinen saavutus.

Elli: olet sisukas opiskelija etkä anna periksi. Sinulla on vahva teatteri- ja näyttelijätausta Korpilahden kesäteatterista. Olet myös työteliäs nuori ja sinut voikin tavata töissä S-marketissa.

Enna: sinä olet herkkä näyttelijä ja taiteilijasielu. Säilytä se. Olet tehnyt myös todella vastuullista työtä lastentarhassa sekä kesäteatterissa avustajana.

Lassi: olet todella liikunnallinen nuori. Ihailen urheilijoiden sinnikkyyttä ja määrätietoisuutta. Nousit nuorten futsal maajoukkueeseen. Onnittelut siitä.

Sanja: olen tuntenut sinut pikkutytöstä ja Tuiveron päiväkodista saakka. Sinulla on runsaasti kielellistä taitoa ja osaamista. Olet ainutlaatuinen.

Sara: Liikunta ja itseilmaisu ovat lähellä sydäntäsi. Teit mm. harrasteopintoja Tanssi opistolle ja olit voittamassa street tanssin Suomen mestaruutta. Hienoja saavutuksia kaikki.

Aleksi: olen tuntenut sinut pienestä pojasta lähtien. On ollut mukava seurata kasvamistasi ja kehittymistäsi nuoreksi tyylitajuiseksi nuoreksi. Sinulla on hyvä huumorintaju ja yhteiskunnallisten asioiden ymmärrys.

Emilia: sinun vahvuutesi löytyvät taito- ja taideaineista. Olet työskennellyt mm. henkilökohtaisena avustajana, joka on hyvin merkityksellistä ja arvostettavaa työtä. Sinulla on empatiakykyä.

Tulevista ylioppilaista meille jäi siis hyvin myönteinen kuva. Teissä on monenlaisia osaajia ja taitureita. Teissä on lukuisia urheilijoita, sinnikkäitä puurtajia ja työmyyriä, kansainvälisiä tyyppejä ja kielineroja sekä monilahjakkuuksia. Käyttäkää noita taitoja eduksenne ja olkaa rohkeita. Kiitos teille kaikille näistä yhteisistä vuosista ja toivon menestystä jokaiselle elämässänne.

Oikein onnellista lakkiais- ja itsenäisyyspäivää kaikille!