Valitse sivu

Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10. teemalla Vihreää valoa kuuntelemiselle. Kunnassa pysähdytään tärkeänaiheen äärelle erilaisissa tapahtumissa Hyvän mielen viikon aikana 5.10.–11.10.

Maailman mielenterveyspäivä on 1992 alkaen vietetty kansainvälinen teemapäivä. Sen viettämisen aloitti Mielenterveyden maailmanliitto. Päivän tavoitteena on välittää monipuolisesti tietoa mielenterveyteen liittyvistä asioista. Tämän vuoden teemana on kuunteleminen, koska se, miten yksilö tulee kohdatuiksi, vaikuttaa merkittävästi hänen hyvinvointiinsa.

Tänä vuonna monen arki on muuttunut huomattavasti koronapandemian vuoksi. Viime kuukaudet ovat tuoneet uusia haasteita paitsi heille, joilla on mielenterveyden ongelmia, myös muista sairauksista, köyhyydestä ja epävarmasta elämäntilanteesta kärsiville: perheille, terveydenhuollon työntekijöille, koululaisille ja opiskelijoille, sekä ikääntyneille ja muille riskiryhmille, jotka ovat kokeneet aiempaa suurempaa sosiaalista eristyneisyyttä. Mielenterveyden hoitaminen on nyt erityisen tärkeää. 

Ma 5.10.
klo 10–11 Sosiaalitoimiston väkeä jalkautuu Mannatuvalle. Aitoja kohtaamisia ja aikaa kuuntelemiselle .

Ke 7.10.
• klo 10–11 Sosiaalitoimiston väkeä jalkautuu Mannatuvalle. Aitoja kohtaamisia ja aikaa kuuntelemiselle. 
• klo 12.30 Päivä- ja työtoiminta järjestää hyvänmielen lenkin. Lähtö Humanan pihalta. Lenkki suuntautuu seurakunta-­majalle (Majatie 4), jossa kahvi-/mehutarjoilu. Sieltä lenkkeilemme yhdessä takaisin päivä- ja työtoiminnan pihaan toisiamme kuunnellen

To 8.10.
• klo 10–12 Keski-Suomen Mielenterveys-­omaiset – Finfami ry vierailee Perhe-­keskuksen Avoimessa päiväkodissa. Omaistyöntekijä Suvi Karkiainen tulee kertomaan Finfamin toiminnasta. Perheet saavat mukaansa mielen hyvinvointia edistäviä harjoituksia, joita perheet voivat halutessaan tehdä yhdessä myös kotona. Pohdintaa yhdessä: Miten kuuntelen omaa lastani?

Pe 9.10.
• klo 10–11 Sosiaalitoimiston väkeä jalkautuu Mannatuvalle. Aitoja kohtaamisia ja aikaa kuuntelemiselle.
• klo 10 ja 14 Hyvän mielen luontopolku lapsiperheille. Lähtö Jokipuistosta. Polun varrella hyvän mielen tehtäviä. Vetäjinä toimii Muuramen perhetyön väki.
• klo 11 ja 13 Voimaantumista ja läsnäoloa luontopolulla aikuisille. Lähtö Terveyskeskuksen parkkipaikalta. Vetäjänä toimii ­rentoutusohjaaja Sirpa.

Myös kouluissa huomioidaan Hyvän olon viikko erilaisin menetelmin.

La 10.10.
Vietämme Maailman mielenterveyspäivää
• Valaise vihreällä 10.10. klo 18 Maailman mielenterveyspäivän iltana: klo 18 jälkeen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskustelu­ympäristöä.