Valitse sivu

Muuramen kunnanhallitus on hyväksynyt Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen liittymisen Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmisteluun. Maanantaina 18.9.2023 kokoontunut kunnanhallitus esittää neuvottelujen aloittamista Jyväskylän kaupungin kanssa yhteisen työllisyysalueen muodostamiseksi. Samalla Muurame irrottautuu Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelusta.

Työllisyys- ja elinkeinouudistuksen eli ns. TE2024-uudistuksen mukaisesti työllisyyspalvelut siirtyvät kuntien hoidettavaksi 1.1.2025 alkaen. Muutoksen tavoitteena on työllistymisen tuen parantaminen, kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut ja elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla. TE2024-uudistus on pelkkiä lakisääteisiä työvoimapalveluja laajempi elinvoimauudistus.

Laki työvoimapalvelujen järjestämisestä edellyttää maantieteellisesti yhtenäistä työllisyysaluetta, jonka on oltava toimiva sekä työssäkäynnin että työmarkkinoiden kannalta. Työllisyysalueen työvoiman pohjaksi laki määrittelee 20.000 henkilöä.

Työllisyyspalvelujen asiakkaiden palvelut tulevat jatkossa olemaan tietyin osin keskitettyjä maakuntien keskuskaupunkeihin, jolloin työllisyysalueen muodostaminen Jyväskylän kanssa on perusteltua erityisesti palvelujen asiakkaan näkökulmasta. Muurame haluaa jatkaa hyvää yhteistyötä Jyväskylän kanssa myös työllisyyteen liittyvien asioiden hoitamisessa.

vs. kunnanjohtaja Riitta Sokka

Lisäksi työllisyysalueen muodostaminen Jyväskylän kanssa täyttäisi lain edellyttämät kriteerit eli maantieteellisesti yhtenäisen alueen sekä työssäkäynnin kannalta toimivan alueen, sillä Muuramen tosiasiallinen työssäkäyntialue on Jyväskylä.

Muuramessa työllisyys- ja yrityspalvelut toimivat tiiviissä ja menestyksellisessä yhteistyössä. Muuramen työttömyys onkin hyvin maltillisella 8,2 %:n tasolla (07/2023). Muuramen työllisyysasiakkaiden palvelut halutaan jatkossakin säilyttää hyvällä tasolla paikallisesti siten, että ne TE2024-uudistuksen tavoitteiden mukaisesti palvelevat myös työllistäviä yrityksiä ja kunnan elinkeinoelämän kehittämistä.

Eteläisen Keski-Suomen valmistelualueen työvoiman määrä ylittää vaaditun 20 000 henkilön rajan uusien kuntien mukaan tulon myötä myös ilman Muuramea.