Valitse sivu

Muuramen Suuruspään niityn ennallistamishanke on palkittu kunniakirjalla Keski-Suomen Kulttuurigaalassa. Keski-Suomen Kulttuurigaala järjestettiin Aalto2-museokeskuksessa lauantaina 11.11.2023.  

Palkitsemisperusteissa mainittiin uhanalaisen perinnebiotoopin hyväksi tehty työ, jossa kunta on yhdistänyt voimansa maatalousyrittäjän kanssa. Niityllä tehdystä työstä kerrotaan alueella liikkujille opaskyltein. 

Suuruspään vanhaa yhteislaidunta on ennallistettu perinnemaisemaksi kesästä 2022 alkaen yhteistyössä korpilahtelaisen Moksin karjatilan kanssa. Työtä tehdään raivaamalla puustoa ihmisvoimin, sekä laiduntavan nautakarjan avulla. Muuramen kunta kunnostaa niittyä Helmi-elinympäristöohjelmasta 2021–2030 saadun avustuksen turvin. 

Päällimmäisenä fiiliksenä on ilo ja häkellys, että ”lehmä-projekti” saa tämmöisen tunnustuksen. Tämä on pienen mutta timanttisen tiimin yhteistyön tulos, jossa kiitokset kuuluvat ammattitaitoiselle metsurille Antti Lindströmille, ely-keskukselle, entiselle ja nykyiselle ympäristöpäällikölle (Kari Saari ja Jonna Heinänen) sekä muille kunnan työntekijöille, jotka ovat antaneet työpanostaan projektin eteen. Suurin kiitos lähtee Moksin tilalle Suvi-Maarialle ja Henrille, joita ilman meillä ei olisi niitä suurimman työn tekijöitä, lehmiä.

Muuramen kunnan puutarhuri Minna Hiekkola

Keski-Suomen ely-keskuksen syksyllä 2022 tekemän selvityksen mukaan myötä valtaosa Suuruspään niitystä (4,7 ha) on maakunnallisesti arvokasta perinneympäristöä, loppuosa (2,7 ha) paikallisesti arvokasta. Suuruspäästä löytyi monia perinteisiä niittykasveja sekä vanhoja puita, joissa näkyy laiduntamisen merkkejä.  

Suuruspään niityn alueella on pitkä, lähestulkoon katkeamaton laidunnushistoria. Vuoden 1847 pitäjänkartoilta näkyy alueen mahdollinen käyttö torppien yhteislaitumena. Aluetta on sen historian aikana laidunnettu vaihtelevasti eri eläimillä. 

Kesällä 2023 laiduntamassa oli viisi lehmää, Usva, Unelma, Untuva, Ulpu ja Uni.