Valitse sivu

Liikuntaneuvonta on aluksi vuoden mittainen kokeilu.
Liikkumattomuuden hintalappu on Suomessa miljardeja. 

Muuramen kunta on aloittanut tänä vuonna liikuntaneuvonnan, johon pääsee terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittamalla lähetteellä samaan tapaan kuin fysioterapiaan. Liikuntaneuvontaa antavat hyvinvointikoordinaattori Riikka Uurtio ja liikunnanohjaaja Satu Koskela. 

Neuvontaa jatketaan näillä näkymin ainakin vuoden loppuun saakka, jolloin remontissa oleva uimahalli saadaan avattua. Tavallisesti uimahallilla työskentelevät Uurtio ja Koskela toivovat neuvonnalle jatkoa senkin jälkeen. 

Kyse on tehokkaasta ja tarpeellisesta keinosta kuntalaisten elämänlaadun parantamiseen. On hienoa, että toiminta saatiin nyt aloitettua meilläkin. Viime syksyn ajan valmisteltiin toiminnan aloitusta ja Satu muun muassa kartoitti muiden kuntien kokemuksia toiminnasta.

hyvinvointikoordinaattori Riikka Uurtio

Saatiin vinkkejä toimivista malleista. Liikuntaneuvonnalla pyritään siihen, että yksilö tunnistaa omat mahdollisuutensa liikkujana ja oppii itselleen sopivat keinot lisätä liikettä. Siinä ei siis ole kyse urheilusta tai urheiluvalmennuksesta.

liikunnanohjaaja Satu Koskela

Uurtion ja Koskelan puheille Muuramen virastotaloon tullaan lääkärin, fysioterapeutin tai sairaanhoitajan kirjoittamalla lähetteellä.  Tapaamisen sisältö on yksilöllinen ja sisältää esimerkiksi liikunta-, ravitsemus- ja hyvinvointineuvontaa sekä tarvittaessa opetusta ja ohjausta. 

Asiakas voidaan ohjata liikuntaryhmään, kuntosalille tai mikä vain häntä kiinnostaa ja mikä on hänen lähtötilanteensa. Voimme myös käydä tutustuttamassa asiakasta vaikkapa hiihtoon tai kuntosaliin. Asiakaslähtöisyys on tärkeää. Pyrimme muokkaamaan liikuntaneuvontaprosessin yksilöllisesti, jotta erilaiset lähtökohdat saadaan huomioitua.

hyvinvointikoordinaattori Riikka Uurtio

Liikunnanohjaaja Satu Koskela kuvailee suomalaisten liikkumattomuutta alati kasvavaksi pommiksi. Tutkimustiedon mukaan liikkumattomuus maksaa 3,2 miljardia euroa vuodessa. Kustannus koostuu mm. kansansairauksista, sairauspoissaoloista, terveyspalveluiden käytöstä, työkyvyttömyyseläkkeistä sekä ennenaikaista kuolemista. Summaan on laskettu vain liikkumattomuuden aiheuttamat kustannukset.