Valitse sivu

Ari Ranta-ahon työn jatkaja korostaa tiimityön merkitystä. Tiimiin mahtuu monenlaisia persoonia ja osaajia. 

Jarkko Määttänen kertoo aloittavansa työnsä Muuramen vt. kunnanjohtajana syyskuun jälkipuoliskolla. Määttäsestä tulee varsinainen kunnanjohtaja 1.2.2024, jolloin Ari Ranta-aho jää vuosilomiltaan eläkkeelle. Kunnanhallitus hyväksyi Määttäsen johtajasopimuksen heinäkuussa. 

Lieksan kaupunginjohtajan virasta suoraan Muuramen vt. kunnanjohtajaksi siirtyvällä miehellä on ollut kiireinen loppukesä muun muassa Lieksan talousarvion laatimisen, kaupungin 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumien ja muutaman yritysinvestointiasian tiimoilta. 

Myös kuntastrategian toimeenpano-ohjelmaa on päivitetty Lieksan kaupungin johtoryhmän kanssa. Se on työ, jonka hän arvioi tulevan ajankohtaiseksi seuraavaksi Muuramessa. 

Mitään jäähdyttelyvaihetta ei siis työsarkojen väliin mahdu. Eikä sellainen edes sopisi Määttäsen pirtaan. 

Muutaman kesälomaviikon olen ehtinyt pitää sopivissa väleissä, mutta onhan niissäkin ollut edustustehtäviä. Minulla on sellainen tyyli, että teen täysillä loppuun asti. Sitten kun aletaan Muuramessa tehdä töitä, panostetaan siihen täysillä.

Jarkko Määttänen

Hyvät muistot Muuramesta 

Elokuun alussa Määttänen kävi Muuramessa muutaman päivän perehdytyksessä tuleviin tehtäviinsä. Hän kävi kunnanjohtaja Ari Ranta-ahon kanssa läpi kunnan ajankohtaisia asioita. 

Muurame on Määttäselle tuttu vuosilta 2012-2015, jolloin hän toimi kunnan palvelujohtajana ja Ranta-aho oli hänen esihenkilönsä. Niiltä ajoilta jäi hyvät muistot. 

Silloin oli tavattoman hyvä päätöksentekohenki ja positiivinen ilmapiiri. Sellainen eteenpäin menemisen halu. Asiat sujuivat kuten sovittiin ja oli työrauha. Se innoitti hakemaan paikkaa. Käytyjen keskustelujen perusteella ajattelen, että asiat sujuvat Muuramessa edelleen yhtä hyvin. 

Jarkko Määttänen

Määttänen viihtyi myös Lieksassa, lähellä synnyinseutuaan. Hän korostaa, ettei kahdeksan Lieksan kaupunginjohtajana viettämänsä vuoden aikana hakenut muita töitä. Auki tullut Muuramen kunnanjohtajan virka ylitti hakukynnyksen. 

Matkailua ja teollisuutta 

Lieksassa on viime vuosina kehitetty paljon Kolin matkailupalveluita. Myös Ruunaankoskien kehittäminen on työn alla. Kunnassa on panostettu myös teollisuuteen ja yritystoimintaan. 

Koen että minulle on Lieksasta tarttunut osaamista, jota voi Muuramessakin hyödyntää matkailun kehittämisen saralla. Riihivuoressa on mahdollisuuksia, joita on jo alettu hyödyntää. Matkailupalvelujen verkoston kehittäminen vaatii kuitenkin lisää systemaattista työtä, eikä se tule sormia napsauttamalla, Määttänen toteaa.  Teollisuuden puolella Muuramessa on kaikki edellytykset kehittyä yhä vahvemmaksi. On logistinen sijainti, osaavaa työvoimaresurssia ja houkutteleva asuinympäristö. Teräkseen ja teknologiaan liittyvä teollisuus on vahvaa. Näen kehittämispotentiaalia myös energiantuotantoon ja vetytalouteen liittyvässä toiminnassa.

Jarkko Määttänen

Yksi Muurameen hakemisen puolesta puhuneista asioista oli kunnan strategia, jota Määttänen pitää edistyksellisenä. 

Se on hyvin mahdollistava, kehitykseen ja kasvuun pyrkivä kunnianhimoinen strategia. Näen että elinkeinoelämän kehittäminen on kärki strategian toteuttamiseen. Sen jonka avulla voidaan taata riittävä tulopohja. Näin voidaan toteuttaa viihtyisä asumisympäristö ja erittäin laadukkaat palvelut yhteistyössä kolmannen sektorin ja hyvinvointialueen kanssa. Siitä syntyy strategianmukainen maailman onnellisin Muurame. Kunnan asukasrakenne on nuorekas, mutta ikääntyvän väestön määrä tulee kasvamaan. Senioriasumistakin tulee kunnassa mahdollistaa.

Jarkko Määttänen

Ajatuksia hyvästä johtamisesta 

Jarkko Määttäsellä on pitkä kokemus esimiestyöstä. Hän kertoo saaneensa palautetta oikeudenmukaisuudesta ja pyrkiikin kohtelemaan kaikkia samalla tavalla. Hän korostaa tiimityön merkitystä. 

Sooloilulla ja yksin puskemisella ei menestytä. Kun pistetään monta erilaista persoonaa ja osaamista yhteen, löydetään sellaiset kyvykkyydet, jotka ovat enemmän kuin osiensa summa. Sieltä löytyy paras tekeminen. Pyrin jakamaan vastuita. Sen kannattaa tehdä, joka asian parhaiten osaa. Sellaisia monitaitureita ei löydy, joka pystyy kaiken tekemään itse.

Jarkko Määttänen

Määttänen ajattelee, että johtaja voi olla kuin työyhteisönsä valmentaja. Hän johtaa edestä esimerkillään ja pitää tarvittaessa omiensa puolta. 

Määttäsen mukaan turvallisuuden ja rauhallisuuden tunne työorganisaatiossa syntyy siitä, että johtaminen on johdonmukaista ja järjestelmällistä. Siinä korostuu viestinnän ja molemminpuolisen palautteen tärkeys. 

Ajattelen niin, että työtä on hyvä ja turvallinen tehdä, kun tietää, mitä esihenkilö ajattelee ja mihin työssä pyritään. Jos työntekijälle tulee vaikeuksia, häntä voidaan tukea eri tavoin. Ainahan kaikki ei mene kuin Strömsössä. 

Jarkko Määttänen

Uusi koti kiikarissa 

Jarkko Määttäsen perheeseen kuuluvat vaimo Maija Lintula ja saksanpaimenkoira Riona. Vaimolle muutto Keski-Suomeen sopi Määttäsen mukaan hyvin, sillä hän palaa kotiseudulleen. Työkin tuli lähemmäs, sillä Lintula on tehnyt Lieksassa etätöitä Kelan Jyväskylän toimistolle. 

Nyt edessä on uuden kodin etsiminen. Lieksassa kotina on ollut omakotitalo Lieksanjoen varrella. Monipuolisesti urheilua harrastavan Määttäsen iloksi lenkkeily- ja latureitit menivät lähes nurkalta. Jotain samanlaista olisi toiveissa löytää Muuramestakin. 

Olemme käyneet katsomassa paria taloa kesän aikana, mutta oikeaa ei ole vielä löytynyt. Voi olla, että täytyy aluksi muuttaa vuokralle. Täällä on useampiakin asuinalueita, jotka näyttävät meille sopivilta: esimerkiksi Muuramenharjun ja Riihivuoren ympäristö. Kinkomaallakin on hyvät ulkoilureitit Keljonkankaan suuntaan. Kesäpaikka meillä on Pielisen eteläpäässä. Siitä ei luovuta, vaikka Lieksasta lähdetäänkin. 

Jarkko Määttänen
Kunnanjohtajaehdokas Jarkko Määttänen puhuu mikrofoniin mustaa taustaa vasten.
Jarkko Määttänen kuvattiin 8.5. kunnanvaltuuston haastattelussa.

Harrastuksia: Liikunnan lisäksi historiaa ja vanhaa rokkia 

Urheilumiehenä tunnettu Jarkko Määttänen hiihti viime talvena pari tuhatta kilometriä. Liikuntaharrastuksiin kuuluvat myös suunnistus, hölkkä ja kuntosali. Ulkoillessa mukana kulkee usein saksanpaimenkoira Riona. 

Määttänen kertoo lisäksi lukevansa mielellään aina, kun aikaa on. Etenkin historialliset romaanit kiinnostavat. 

Viimeksi luin Mika Waltarin Mikael Karvajalan. Sivistin itseäni, se kun oli jäänyt aiemmin lukematta. Myös Venäjän kulttuurista ja historiasta on kiinnostava lukea, koska olen rajan pinnassa, eli Pohjois-Karjalan Enossa varttunut.  

Jarkko Määttänen

Määttänen on myös rock-musiikin ystävä. Silläkin saralla mielenkiinnon kohteena ovat vähän vanhemmat asiat. Mielilevyihin lukeutuu Pink Floydin Dark Side of the Moon. 

Queenin vanhemmasta tuotannosta pidän ja Beatlesin loppupuolen jutuista. Rushia, Led Zeppelinia ja Rollareitakin tulee kuunneltua. 

Jarkko Määttänen