Valitse sivu

Muuramen kunnan uudet omakotitalotontit ovat varattavissa joulukuun ajan. Tonttikaupat ovat vilkastuneet ennätyshiljaisen viime vuoden jälkeen, kertoo rakennusvalvonnan lupavalmistelija Ulla Tammivuori.

Omakotitalotonttien varaamisessa on luovuttu paperisista kaavakkeista, ja varaukset tapahtuvat nyt sähköisessä Louhi-karttapalvelussa. 1.12.2023 tulee varattavaksi parikymmentä uutta tonttia hinnoiltaan 26 000-65 000 euroa. Tonttien koot ovat noin 1300:sta aina 2200 neliömetriin saakka. 

Uusia tontteja on Hautalahdessa ja Seunavuoressa. Lisäksi vanhoja on varattavissa Kinkomaalla, Vuorenlahdessa ja Niittyahossa.

Muuramen kunnan rakennusvalvonnan lupavalmistelija Ulla Tammivuori kehottaa tutustumaan Louhi-karttapalveluun, vaikka ei olisi juuri nyt tonttia varaamassakaan. Louhissa on erilaisten tonttivarausten lisäksi kymmeniä eri tasoja, kuten esimerkiksi paikkatietopohjainen palautekanava, kunnan liikuntareitit ja jopa muinaisjäännösten sijainnit. 

Sieltä kun laittaa näkyviin omakotitalotontit ja klikkailee kartalta löytyviä pinkkejä laatikoita, niin pääsee katsomaan hintatiedot, rakennusoikeuden määrän, tontin koon ja muut tarvittavat tiedot. Tonttivaraus on helppo tehdä Louhi-palvelussa.

Lupavalmistelija Ulla Tammivuori

Vanhojakin tontteja paljon tarjolla 

Tammivuori kertoo, että 12 viime vuoden aikana Muuramessa on tehty parhaimmillaan jopa 37 tonttikauppaa vuodessa. Viime vuosi oli hiljaisin vain 11 uudella kaupalla. Tänä vuonna on päästy jo 13 tonttikauppaan, eli vuoden 2018 tasolle.  

Vuotta on vielä jäljellä, eli pientä piristymistä on näkyvissä. Talouden epävakaus jarruttaa kuitenkin yhä rakentamista. Rakennus- ja tarvikekustannusten nousu on ollut voimakasta viiden vuoden aikasyklillä. Lämmöneristeiden hinnat ovat nousseet 30 prosenttia ja se sisältää niin routaeristeet kuin yläpohjan ja seinien lämmöneristeet. Niitä tarvitaan paljon, joten kustannusten nousu tuntuu. Myös erilaisten talovarusteiden hinnat ovat nousseet selvästi. Toisaalta niillä, joilla on varaa rakentaa, on hyvä tilanne. Paitsi rakentajia myös tontteja on hyvin saatavilla. Meilläkin on 37 vanhaa tonttia myymättä. Seunavuoressa on myynnissä kaksi tonttia tarjouskaupalla.

Lupavalmistelija Ulla Tammivuori

Muuramen kunnan tontinluovutus- ja varausehtojen mukaan tarjouskaupassa tarjouksella ei ole pohjahintaa, mutta kunta pidättää oikeuden olla hyväksymättä liian alhaista tarjousta. 

Kaikille tonteille on asetettu rakentamisvelvoite. Ostaja ei voi myydä tonttiaan eteenpäin rakentamatta sille asianmukaisesti. Omakotitontin varaushakemuksen perusteella tontista tehdään myyntipäätös, jolla tontti pidetään varattuna hakijalle kuusi kuukautta.