Valitse sivu

Kunnan uusi paikkatietoasiantuntija Henrik Haanpää on rakastanut maantiedettä pikkupojasta lähtien. Silloin hän tutki mielellään vanhoja karttoja ja piirteli omiaan. Nyt Haanpään työhön kuuluu Muuramen kunnan karttapalvelun ylläpito ja kehittäminen. 

-Kartat ovat parhaimmillaan aivan ylivertainen tapa visualisoida tietoa, Haanpää toteaa uudessa työpaikassaan Muuramen virastotalolla. 

Kartta voi olla myös enemmän kuin pala paperia. Sitowisen tuottamassa sähköisessä Muuramen Karttapalvelussa on paljon älykkäitä ominaisuuksia paikkatietoa hyödyntävästä kuntalaisten palautekanavasta lähtien. 

Uimarannat, leikkipuistot ja venelaiturit löytyvät napin painalluksella. Niin myös yleis- ja asemakaavat, sekä myynnissä olevat tontit. 

Kutakin voi tutkia erikseen valitsemalla palvelusta haluamansa aineistot karttapohjan päälle. Historiasta kiinnostuneelle palvelusta löytyvät niin muinaiskohteiden sijainnit kuin historialliset ilmakuvat. 

-Järjestelmä on tosi hyvä ja monella kunnalla ei ole tällaista. Siitä on hyötyä niin työntekijöille kuin kuntalaisillekin. Palvelua on tarkoitus laajentaa entisestään, jotta saadaan lisää hyödyllistä tietoa yhteiseen käyttöön, Haanpää kertoo. 

Oulusta Keski-Suomeen 

Henrik Haanpää on syntynyt Jyväskylässä, mutta vanhemmat ja suku ovat Pohjois-Pohjanmaalta. Hän on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Oulussa. Lukion jälkeen hän haki opiskelemaan kauppatieteitä Oulun yliopistoon, mutta jäi pari kertaa rannalle. 

-Se oli harha-askel, jonka jälkeen aloin miettiä, mitä oikeasti haluan. Muistin että maantiede on asia mistä olen aina tykännyt. Parhaat ja kannustavimmat opettajani ovat olleet maantieteessä. Sitä hain ja pääsin heti opiskelemaan Ouluun. 

Opinnot ovat sujuneet nopeasti ja nyt viittä vaille valmistuneena Haanpää tekee koulutustaan vastaavaa työtä. Pro gradu on vielä hieman kesken. Lopputyössä painottuvat aluepolitiikka ja aluekehitys, sekä geoinformatiikka. 

Ennen toukokuussa alkanutta paikkatietoasiantuntijan tehtävää hän on työskennellyt harjoittelijana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesistöyksikössä. Harjoittelussaan hän teki muun muassa tulvakartta-analyyseja. 

Toisiaan täydentäviä harrastuksia 

Henrik Haanpää asuu avopuolisonsa kanssa Jyväskylän Keljossa. Harrastuksiin kuuluvat reserviläistoiminta ja ompelu. Aiemmin hän on pelannut myös squashia. 

Ompeluharrastus on kasvanut tärkeäksi osaksi arkea. Sen alkaminen liittyy reserviläisyyteen. 

-Köyhänä opiskelijana aloin tehdä itse varusteita. Muistan että kauhistuin ampumaradalla käytettävän käsienlämmittelymuhvin hintaa ja päätin tehdä sellaisen itse. Aika monta sai kyllä ommella, että tuli hyvä. Sittemmin olen tehnyt vaatteita ja varusteita kavereillekin. 

Nykyään Haanpäällä on kaavoja myös housuihin, paitoihin ja huppareihin. Anoppi lahjoitti hänelle viime kesänä ompelukoneen ja pian hän saa käyttöönsä mummon saumurin.