Valitse sivu

LUMA-keskus Suomi palkitsi 13 koulua tai päiväkotia opettajineen eri puolilta Suomea juhlaseminaarissa Helsingin yliopistolla. LUMA-tunnustusdiplomi jaettiin ensimmäistä kertaa kouluille ja päiväkodeille. Aiemmin diplomilla on kunnioitettu ansioituneita tiedekasvatuksen edistäjiä yliopistoissa ja järjestöissä. Tunnustuksen myötä LUMA-keskus Suomi haluaa korostaa koulujen ja opettajien tärkeää työtä LUMA-aineiden osaamisen edistäjinä sekä kiittää kaikkia opettajia, tulevaisuuden tekijöiden kasvattajia.

LUMA-keskus Suomi on ollut myös mukana kansallisen LUMA(TE)-strategian ja sen toimenpiteiden laadinnassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaiseman strategian tavoitteena on varmistaa, että yhteiskunnassa on LUMA-osaamista ja -ymmärrystä, joka edistää hyvinvointia sekä sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.


Suomen tulevaisuuden tekijät

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala painottaa LUMA-alojen osaamisen takaamisen merkitystä Suomen tulvaisuuden menestyksen varmistamiseksi.

Luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan osaaminen on merkittävä tekijä Suomen tulevaisuuden menestyksen kannalta. Tarvitsemme monipuolisia LUMA-osaajia koko ajan enemmän ja monilla eri aloilla. Pidän tärkeänä myös sitä, että yhä useammat tytöt ja naiset löytäisivät tiensä näille aloille.

Sari Multala

Juhlaseminaarissa kuultiin tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan puheen lisäksi Helsingin yliopiston vararehtori Kai Nordlundin juhlapuhe. Kai Nordlund avasi puheessaan 20-vuotisen LUMA-toiminnan merkitystä.

LUMA-toiminta on tutustuttanut satojatuhansia eri-ikäisiä nuoria matemaattis-luonnontieteellisen tutkimuksen saloihin. Samaan aikaan se on hyvin merkittävästi tuonut tutkimusperäisen lähtökohdan näiden aineiden opettajankoulutukseen. Se on ollut ainutlaatuista myös sikäli, että siihen on tullut mukaan kaikki Suomen yliopistot, ja saavuttaa tätä kautta ja verkossa koko Suomen nuorison.

Kai Nordlund

Nyt luovutetut LUMA-tunnustusdiplomit myönnettiin pitkäkestoisesta ja innovatiivisesta LUMA-yhteistyöstä sekä yhteisöllisestä toiminnasta seuraaville oppimisyhteisöille.


Varhaiskasvatus

 • Mukkulan päiväkodin esiopetus, Lahti
 • Niittyahon päiväkoti, Muurame
 • Päiväkoti Piilometsä, Oulu
 • Päiväkoti Satulinna, Seinäjoki
 • Taipalsaaren kirkonkylän koulun esiopetus, Taipalsaari

Peruskoulut

 • Kalkunvuoren päiväkoti ja koulu, Tampere
 • Lauttasaaren yhteiskoulu ja Kansainvälisen liiketoiminnan lukio
 • Maiju Lassilan koulu, Tohmajärvi
 • Malms skola, Parainen

Lukiot

 • Helsingin luonnontiedelukio, Helsinki
 • Kokkolan suomalainen lukio, Kokkola
 • Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi
 • Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, Turku

LUMA-keskus Suomi on tuottanut 20-vuotisen historiansa aikana yhteisöllisesti uusia, tutkimusperustaisia avauksia ja ratkaisuja, kuten toimintamalleja, materiaaleja ja julkaisuja matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian osaamisen edistämiseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin yhteistyössä tiedeyhteisön, koulujen ja päiväkotien sekä yhteiskunnan muiden toimijoiden kanssa, myös globaalisti.

10.11. pidetty seminaari juhlisti LUMA-toiminnan alkamista 20 vuotta sitten, 11 yliopiston LUMA-keskus Suomi verkoston luomista 10 vuoden takaa, sekä aktiivisia ja innovatiivisia kouluja. Yliopistojen tiede- ja teknologiakasvatusta edistävä LUMA-keskus Suomi jakaa ideoita opetukseen luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian aineiden opettajille.