Valitse sivu

”Ei voi olla niin, että opiskelija lähtiessään yliopistosta olisi ratkaissut kaikki tieteen ja elämän arvoitukset. Riittää, että hän on ratkaissut yhden, siinä tapauksessa, että hän on ratkaissut sen itse.” 

Näin tokaisi kansallisfilosofimme J.V. Snellman akateemisesta opiskelusta vuonna 1840.  

Tämä asia on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Tekoälysovellus ChatGPT on ihmetyttänyt akateemisia piirejä viime vuoden aikana. Tekoälysovelluksen avulla on pystynyt tuottamaan asiatekstejä, ideointia, laskuja ja jopa koodaamista todella helposti eri kielillä. 

Sovellus voi helpottaa joitakin kirjoitusprosesseja, mutta siihen sisältyy vakava ongelma. Algoritmien tuottama teksti ei ole sinun omaasi vaan joidenkin muiden tekstejä ja ajattelua. Kyse on siis plagioinnista ja toisten tekstien kopioinnista ja varastamisesta. Tämä pitää muistaa hyödyntäessä tekoälypohjaisia sovelluksia. Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä. Oppiminen on jotakin ihan muuta.  

Muuramen lukio osallistui ensimmäistä kertaa Keski-Suomen korkeakouluviikolle. Viikon aikana lukion kakkosluokkalaiset suorittivat haluamiaan korkeakouluopintoja Jyväskylän yliopistossa, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tai Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Valittavana oli kymmeniä eri alojen peruskursseja. Korkeakouluviikko madaltaa opiskelijoiden kynnystä korkeakouluopintoihin ja tekee tutuksi eri aloja laajasti. Ehdottomasti jatkoon. 

Syksyllä alkanut Erasmus+ yhteistyö hollantilaisen Lentiz Reviumlyceumin kanssa sai jatkoa keväällä. Liikuntatutorit ja School on the Move hanke järjestivät liikunnallista toimintaa vierailemme talvisessa Suomen luonnossa. Toinen Euroopan Unionin rahoittama opintoretki suuntautui eurooppalaisen vallan ytimeen Ranskan Strassbourgiin. Siellä tutustuimme Euroopan parlamenttiin ja Euroopan neuvostoon. 

Eurooppalaiselle rauhanomaiselle arvomaailmalle ja kansainväliselle dialogille on tänä päivänä kysyntää. Lukuvuoden aikana saimme kansainvälisiä vieraita mm. Uzbekistanista ja Vietnamista. Toimintakulttuurimme kiinnostaa myös maailmalla. Laadusta seuraa aina jotakin. 

Yrittäjyydessä elimme juhlavuotta. Lukion työosuuskunta Kisälli täytti kunnioitettavat 20 vuotta. Kutsuimme Kisällin talousvastaavat, hallituksen jäsenet sekä Innolan Duuniringin valmentajat vuosien varrelta juhlakahveille. 20 toimintavuoden aikana Kisälli on toiminut upeana yrittäjyyden oppimisympäristönä muuramelaisille nuorille. Jos uskoo asiaansa, pienestä voi kasvaa jotakin suurta. Kisälli on tarjonnut sadoille opiskelijoille työtilaisuuksia ja oppeja. Liikevaihtoakin on tuona aikana kertynyt hulppeat 285 000 €. Yrittäjyytemme kukoistaa.  

Kestävän kehityksen sertifikaatti uusittiin taas onnistuneesti. Kolmen vuoden aikana kehitystyötä tehtiin kolmessa teemassa : vastuullisemmassa ruokahuollossa, nuoria lähellä olevassa vaatetusteollisuudessa sekä runsaasti luonnonvaroja kuluttavassa matkailuteemassa. Pienetkin askeleet näissä kolmessa parantavat luonnonympäristön tilaa ja elämisen edellytyksiä maailmassa.  

Uudeksi kolmivuotisteemaksi valittiin arvostus: luonnon, elinympäristön, kouluyhteisön, toisten ihmisten ja itsensä arvostaminen. Asenteet, tunteet, toisten kohtaaminen ja yhteisöllisyys liittyvät aina läheisesti arvostuksen teemaan. Hyviä – tavoittelemisen arvoisia asioita kaikki. 

Alumnit eli entiset opiskelijat ovat meille hyvin tärkeä osa yhteisöämme. Vuonna 2001 aloittaneet opiskelijamme pitivät lukion ensimmäisen luokkakokouksen. 01C ryhmänohjaajana osallistuin tuohon kokoukseen. Oli hieno huomata miten nuoret olivat päässeet elämässään eteenpäin: oli perheitä, lapsia, upeita työpaikkoja ja titteleitä, mutta silti ihmiset ja perusluonne olivat entisellään. Totesimme yhdessä, että 22 vuotta on kulunut nopeasti. Kaikki on muuttunut, mutta silti ei mikään. Jännä juttu sekin.  

Jos alumnit ovat meille tärkeitä, niin ovat entiset kollegatkin. Matematiikan ja fysiikan lehtori Hannu Reijonen istuu nyt viimeistä kertaa kevätjuhlassa. Siirryt varhennetun eläkkeen kautta nauttimaan ansaittua eläkettä. Nautit laajaa arvostusta opiskelijoiden ja kollegoiden keskuudessa. Sinun ja opiskelijoidesi välille on muodostunut lämmin suhde, se on parasta opettajuutta. Kiitos yhteisistä työvuosista.  

Tulevien ylioppilaiden kanssa olemme kokeneet paljon yhdessä. Olemme käyneet ulkomailla, eduskunnassa, EU parlamentissa, tehneet töitä porukalla ja ottaneet vieraita vastaan. Olemme olleet enemmän kollegoita ja työkavereita kuin opettajia ja opiskelijoita. Minusta tämä tasa-arvoisuus on ollut hienoa ja ehdoton rikkaus. Meillä on paljon yhteistä jaettavaa ja muisteltavaa. Muistan lämmöllä penkkaripäiväänne kun valitsitte keskuudestanne Vuoden tsempparia, Vuoden muusikkoa, Vuoden taiteilijaa, Vuoden urheilijaa tai Vuoden työmyyrää jne. Ne kaikki ovat totta. 

Teissä on runsaasti potentiaalia ja mahdollisuuksia mihin vain. Hyödyntäkää taitonne ja olkaa edelleenkin rohkeita ja luovia. Älkääkä unohtako lasta itsessänne. Hullutelkaa. Se on luovuuden elinehto.  

Kiitos ja hyvää jatkoa elämäänne! 

Aki Puustinen, Muuramen lukion rehtori