Valitse sivu

Keski-Suomi koronan kiihtymisvaiheessa – Uusia rajoituksia myös Muurameen

Koronavirustilanne on siirtynyt koko Keski-Suomessa kiihtymisvaiheeseen ja myös Muuramessa on todettu viime viikkojen aikana koronavirustartuntoja aiempaa enemmän. Muuramessa otetaankin käyttöön uusia rajoituksia ja suosituksia ajalle 2.12.2020–15.1.2021, jotta taudin etenemiseltä leviämisvaiheeseen voitaisiin välttyä.

Toimenpiteet ajalle 2.12.2020–15.1.2021

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 1.12.2020 päätöksen, jolla rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä aiempaa tiukemmin. Päätös on voimassa kolme viikkoa. Päätöksen mukaan sisä- ja ulkotiloissa voi 2.12.–21.12.2020 välisenä aikana järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia vain, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antaman koronavirusohjeen mukaisesti. Lisäksi osallistujamäärät rajoitetaan Keski-Suomen sairaanhoitopiireihin kuuluvissa kunnissa enintään 20 henkilöön.

Yli 20 henkilön yksityistilaisuudet tulee siis määräyksestä siirtää turvallisempaan ajankohtaan, eikä tilaisuuksia suositella järjestettävän tällä hetkellä pienemmillekään ryhmille. Tällaisia yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat, ylioppilasjuhlat sekä yksityiset illanvietot ja muut yksityisesti järjestetyt vastaavat tilaisuudet. Myös kunnan tiloissa tapahtuvat kulttuuri- ja muut yleisötapahtumat perutaan. 

Sisätiloissa tapahtuva yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta suositellaan keskeytettäväksi ja kunnan liikuntatilojen vuorot näiden ryhmien osalta perutaan. Rajoitus ei koske mahdollista SM-tason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa. Lasten ja nuorten harrastusryhmät voivat jatkaa toimintaansa erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen. Uusia liikuntavuoroja kunnan tiloihin ei kyseisellä aikavälillä myönnetä.

Perjantaina 4.12. lukion ylioppilasjuhlaa vietetään vain lakitettavien ja esiintyjien kesken. Juhla pyritään välittämään koteihin ja lukion muille opiskelijoille etäyhteydellä. 

Kunnan itsenäisyyspäiväjuhla sunnuntaina 6.12. järjestetään niin ikään yleisölle vain striimattuna. Paikan päällä tilaisuuteen voivat osallistuvat vain esiintyjät ja tilaisuudessa työskentelevät henkilöt.

Kasvomaskien tai -visiirien käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille

Kasvosuojien käyttöä suositellaan kiihtymisvaiheessa laajasti yli 15-vuotiaille julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ja tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa kaupat, ostoskeskukset tai muut palvelutilat, kirjasto, uimahalli (pukuhuoneet ja yleiset tilat) sekä kirkot ja muut uskonnolliset tilat. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää. Tarpeetonta oleskelua julkisilla paikoilla pyydetään ensisijaisesti välttämään. 

Maskisuositus on voimassa myös toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa suositellaan käyttämään maskia tai visiiriä mahdollisuuksien mukaan 15.1. asti.

Toimintaohjeet Muuramen vanhus- ja vammaispalveluissa

Koronaviruksen riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin todettu perussairaus, kuten diabetes, sydän- tai keuhkosairaus. Kotihoidon piirissä olevien ikääntyneiden onkin tärkeä noudattaa samoja yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi kuin muidenkin. Omaisten ja läheisten tapaamisissa on hyvä huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.

Vanhusten päiväkeskustoiminta on toistaiseksi keskeytetty Muuramessa. Ikääntyneiden lyhytaikaishoitojaksot järjestetään harkinnan mukaan. Vierailuista tehostetussa palveluasumisessa on hyvä sopia yksikön henkilöstön kanssa etukäteen, jotta vierailut pystytään järjestämään mahdollisimman riskittömästi. Tapaamisen ja muiden asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi suositus on, että vierailijoita tulee vain kaksi kerrallaan. Vierailulla on tärkeää huolehtia tarkasti hyvästä käsihygieniasta, noudattaa turvavälejä ja käyttää hengityssuojainta. Asumisyksikkö voidaan laittaa väliaikaisesti vierailukieltoon koronavirustartunnan tai -epäilyn vuoksi, mistä syystä on tärkeää, että vierailuista sovitaan etukäteen asumisyksikön kanssa.

Henkilökohtaisen avun ja omaishoidon osalta toimintaohjeet ovat luettavissa palveluiden verkkosivuilta.

Mahdollisessa epidemiatilanteessa kotihoidon käynteihin voi tulla muutoksia. Tällöin voinninseurantakäyntejä ja viikoittaisia pesuja voidaan joutua siirtämään. Muut hyvinvoinnin ja terveyden kannalta välttämättömät käynnit turvataan kaikissa tilanteissa.

(2.12.2020 klo 12:05 lisätty tieto AVI:n päätöksestä kieltää yli 20 henkilön yksityistapahtumat.)