Valitse sivu

Muuramelaisia lapsia ja nuoria varhaiskasvatuksesta lukioon koskettavan teemaviikon nimi tulee sanoista “Kestävää Yrittämistä Kaikki Yhdessä”.  

Viikolla 36 (4.-8. syyskuuta) järjestettävä KYKY-teema näkyy eri kouluissa eri tavoin osittain lasten ja nuorten itse järjestämän ohjelman mukaan. Mäkelänmäen Puukoululla KYKY-ohjelmaa jatketaan vielä seuraavillakin viikoilla. 

Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa koko viikko leikitään kaupunkileikkiä. Kukin ryhmä keksii oman yrityksensä ja rakentaa ideasta leikkiympäristön, jossa lapset ovat asiakkaita ja yrittäjiä. Lisäksi Yhden Joukon Yhtye – loistava esimerkki yksityisyrittäjästä – esiintyy varhaiskasvatuksen lapsille Muuramesalissa. Muutamat alakoulun luokatkin pääsevät nauttimaan konsertista. 

Kunnan yrityspalvelut järjestää vastuulliseen liiketoimintaan liittyvä ohjelmaa ja tietoiskuja viikon ajan. Isolahden koulun oppilaat järjestävät lelujen vaihtotorin ja kahvilan. Myös Kinkomaalla on viidesluokkalaisten kahvila ja kirpputori. Yläkoululaiset järjestävät viikon mittaan toiminnallisia yrittäjyyspajoja. Lukiossa järjestetään viikon mittaan yrittäjyysaiheisia luentoja ja paneelikeskustelu. Monenlaista muutakin on luvassa!  

Ohjelmaa kehitystason mukaan 

KYKY-viikon ohjelma on laadittu kehitystaso huomioiden kunnan yrittäjyyden kuntatiimin (KUTI) laatiman yrittäjyyden ehjän polun periaatteiden mukaisesti:

  • Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kannustetaan tekemään ja kokeilemaan itse.  
  • Alakoulussa lisätään osallisuutta ja esimerkiksi ryhmätyö- ja esiintymistaitoja digitaitojen ohella. Samalla aletaan tutustua paikallisen yrittäjyyden ja kestävän kehityksen käsitteisiin.  
  • Yläkouluun siirryttäessä tulee esimerkiksi työelämään tutustuminen, yritysvierailuita ja valinnaisaine talous ja yrittäjyys. Yläkoululaiset perustavat kesäyrityksiä Innolan avustamana.  
  • Lukiossa yrittäjyysoppeja syvennetään ja pannaan käytäntöön: nuorilla on mahdollisuus osallistua Työosuuskunta Kisällin kautta yritystoimintaan. Osuuskunta perustettiin vuonna 2003 ja liikevaihtoa on ollut yli 285 000 euroa. Lukiolaisilla on myös kummiyrityksiä. Alkaneella lukuvuonna ne ovat Opinsys Oy, Kytola Instruments Oy, Riihivuori Resort Oy ja Muurame Golf.  

Teemaviikon järjestelyistä vastaa Muuramen yrittäjyyden kuntatiimi KUTI. Se koostuu Muuramen kunnan eri luokka-asteiden opettajien, yrityspalveluiden ja viestinnän edustajista, sekä Yrittäjyystalo Innolan ja Muuramen Yrittäjien edustajista.