Valitse sivu

Muurame on 100 vuotta, juhlitaan yhdessä!

Muuramen kunta täyttää tänään 1.1.2021 sata vuotta. Muurame erosi Korpilahden kunnasta sata vuotta sitten 1.1.1921 ja julistautui itsenäiseksi kunnaksi. Asiaa oli edeltänyt oman seurakunnan perustaminen Muurameen edellisenä vuonna.

Alustavista epäilyistä huolimatta pieni kunta kasvoi ja kehittyi ja siitä on vuosikymmenten aikana muodostunut monen mittapuun mukaan Keski-Suomen menestynein kunta. Muurame ja sen eri palvelut ovat saavuttaneet vuosien varrella lukuisia eri tunnustuksia, viimeisimpänä Suomen pientalomyönteisimmän ja Keski-Suomen yrittäjäystävällisimmän kunnan tunnustukset. Useita kertoja peräkkäin Keski-Suomen parhaimmaksi lukioksi arvioidulle (STT) Muuramen lukiolle myönnettiin joulukuussa myös Vuoden 2020 liikkuva opetus -oppilaitoksen arvonimi.

Juhlavuoden videosarja käynnistyi

Muuramen juhlavuosi käynnistyi näyttävästi uudenvuodenaattona, kun Sillanniityn peltoaukeaman rinteeseen syttyi tuhat kynttilää toivottamaan valoisaa tulevaisuutta virkeälle satavuotiaalle kunnalle ja sen nykyisille ja tuleville asukkaille. Kynttilät muodostavat juhlavuoden videosarjan alkukuvassakin nähtävän tähdenlennon, jonka ytimessä on loistava luku 100. Tähdenlento kuvaa toivoa ja toiveikkuutta. Vanhan sanonnan mukaan ”kun tähti lentää, saa toivoa”. Kynttilöiden asetteluun, sytyttämiseen ja roskien siivoamiseen on saatu korvaamaton apu Lions Club Muuramelta ja Muuratpartiolta. Sydämellinen kiitos yhteistyöstä! Ilmakuvaa kynttiläasetelmasta löytyy oheiselta videolta, onnellista juhlavuotta!

Juhlavuotta juhlitaan kunnassa usein eri tavoin koko vuoden ajan teemalla ”Juuret ja siivet”. Juhlavuoden aikana julkaistaan vähintään sata lyhytvideota, jotka kertovat kunnan historiasta, paikoista, tapahtumista, palveluista, ilmiöistä ja ihmisistä – myös tavallisista arkipäivän asioista ja eri-ikäisistä kuntalaisista. Juhlavuoden videoita julkaistaan viikottain kunnan Youtube-kanavalla. Videosarjan ensimmäinen video on nyt julkaistu, tule mukaan metsäretkelle Rajalan päiväkodin Delfiinien kanssa! Juhlitaan yhdessä!

Juhlavuoden verkkosivuille


Välähdyksiä menneistä vuosikymmenistä*

(*Listaus ei sisällä kaikkia merkittäviä tapahtumia, vain yksittäisiä nostoja.)

1920 Muuramen kunta erosi Korpilahden kunnasta vuonna 1921 omaksi itsenäiseksi kunnakseen. Vuosikymmenen lopussa valmistui Muuramen kirkko, joka on ensimmäinen arkkitehti Alvar Aallon luonnosten mukaan toteutuneista kirkkorakennuksista. Kirkko on klassisismin ja funktionalismin välivaiheen edustaja.

1930 Kinkomaalle valmistui Suomen ensimmäinen kuntien omistama tuberkuloosiparantola, Keski-Suomen parantola. Se toimi myöhemmin myös sotasairaalana talvi- ja jatkosotien aikana.

1940 Muuramen posti korotettiin 1940 ensimmäisen luokan postitoimistoksi. Postia alettiin jakamaan muuramelaisten koteihin toisen maailmansodan jälkeen 1948.

1950 Jaakko Linjama sävelsi Helsingin olympialaisten tunnussävelen, olympiahymnin, 1952 Kirkonkylän koulun opettajan asunnossa ja Kinkomaalla asunut sotakirjailija Niilo Lauttamus kirjoitti menestyneen esikoisteoksensa Vieraan kypärän alla 1957.

1960 Muurame alkoi harjoittaa määrätietoista yrityspolitiikka onnistunein seurauksin 60-luvun puolivälistä lähtien ja perusti teollisuusalueen.  Virastotalo valmistui 1968, siihen sijoittuivat kuntapalveluiden lisäksi muun muassa nimismies, poliisi, verotoimisto.

1970 Maaseutumainen kirkonkylä muuttui kuntakeskukseksi. Monitoimitalo, uimahalli ja kirjasto valmistuivat, samoin ensimmäiset kerrostalot ja liikekeskus rakennettiin. Muurameen saatiin myös oma terveyskeskus. Vuosikymmenen aikana kuntaan perustettiin kunnanjohtajan virka ja ensimmäiseksi kunnanjohtajaksi valittiin silloinen taloussihteeri Pauli Autio 1972. Myös kunnan uniikki tiedotuslehti Muuramelainen sai alkunsa 1970. 

1980 Saunakylä ja Riihivuoren hiihtokeskus aloittivat toimintansa. Vuosikymmenen aikana palveluelinkeinojen osuus kasvoi merkittävästi ja Muurame sai kehittäjäkunta-tunnustuksen. Käsite Muurame-hengestä syntyi tuon vuosikymmenen aikana.

1990 Vuosikymmen oli kunnassa suurien investointien aikaa. Muuramen yläaste ja Kulttuurikeskus otettiin käyttöön 1990, lukio vuonna 1995. Vanhusten palvelukeskus Koskikoti valmistui puolestaan 1997.

2000 Teollisuus laajeni Punasillan yrityspuistoon ja kunnan uudet asuinalueet Riihiniemi, Seunavuori ja Tervamäki rakentuivat. Kumparelaskija Mikko Ronkainen toi Muurameen olympiahopeaa 2006. 

2010 Muurameen rakennettiin uusi kauppakeskus, jonka pihapiiriin ysitien varteen nousi uusi maamerkki, valotaideteos UkkoMetso.

2020 Muuramen kunta täytti 100 vuotta 1.1.2021. Juhlavuotta vietetään koko vuoden ajan osallistaen kuntalaiset mukaan lukuisin eri tavoin. Onnea menestyvä Muurame!