Toimintaohjeita koronavirusepidemian ajalle

Tälle sivulle on koottu koronavirusepidemiaa koskevia tiedotteita

Muuramen uusi koronapalvelunumero on 014 659 303 9.12.2020 alkaen. 

Kansallinen puhelinneuvonta koronavirusasioissa  p. 0295 535 535 (ei terveysneuvontaa!)


Koronatilanne rauhallinen Muuramessa
(tarkistettu 18.1.2021)

Viimeisin koronavirustartunta todettiin Muuramessa viikolla 1. Viikolla 2 ei uusia tartuntoja todettu, eikä kuluvallakaan viikolla ole toistaiseksi todettu tartuntoja. Myös Muuramessa uusien virusmuunnosten tulo on mahdollista, ja jos näin tapahtuu, tilanne voi huonontua varsin nopeasti. Tämän vuoksi voimassa olevien suositusten ja rajoitusten noudattaminen on erittäin tärkeää. Annetut suositukset ovat voimassa Muuramessa 28.2.2021 asti.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntalain nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ajalla 18.1.–8.2.2021. AVI:n päätöksen mukaan sisä- ja ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia vain, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 21.9.2020 antaman koronavirusohjeen mukaisesti. Lisäksi osallistujamäärät rajoitetaan Keski-Suomen sairaanhoitopiireihin kuuluvissa kunnissa enintään 10 henkilöön. Yli 10 henkilön tilaisuudet tulee siis määräyksestä siirtää turvallisempaan ajankohtaan, eikä tilaisuuksia suositella tällä hetkellä järjestettävän pienemmillekään ryhmille. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat, yksityiset tai yleiset illanvietot ja muut vastaavat tilaisuudet. Kaikki kunnan kulttuuri- ja muut yleisötapahtumat on peruttu jo aikaisemmin. 

Edelleen on tärkeä jatkaa aikaisemmin annettujen ohjeiden noudattamista huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja turvavälien toteutumisesta sekä välttää kaikkea turhaa kokoontumista.

Myös kasvosuojaimia on hyvä käyttää valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti.

Kasvosuojien käyttöä suositellaan nyt koko maassa yli 12-vuotiaille. Maskisuositus on voimassa THL:n uusien ohjeiden mukaan koronaepidemien kiihtymis- ja leviämisvaiheessa myös peruskouluissa kuudennesta luokasta eteen päin. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa suositellaan käyttämään maskia tai visiiriä mahdollisuuksien mukaan.

Yli 12-vuotiaiden tulee käyttää maskia myös julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ja tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa kaupat, ostoskeskukset tai muut palvelutilat, kirjasto, uimahalli (pukuhuoneet ja yleiset tilat) sekä kirkot ja muut uskonnolliset tilat. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia tapahtumia. Tarpeetonta oleskelua julkisilla paikoilla pyydetään ensisijaisesti välttämään.

Koronavilkku-sovellus auttaa jäljittämään mahdollisia altistumisia, joten sen lataamista suositellaan myös edelleen. 


Kuvassa Muuramen terveyskeskus ja sen pääsisäänkäynti, jonka katoksen vasemmalla puolella on parkkeerattu henkilöauto. OIkealla puolella pyörätelineessä on muutama polkupyörä.

Hyvinvointi-liikelaitoksen toiminta  
(tarkistettu 18.1.2021)

Miten toimin, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, arvio tilanteesi ensisijaisesti Omaolo.fi palvelussa. Sen kautta saat tarvittaessa koronatestiajan ilman muun yhteydenoton tarvetta. Ellei sinulla ole mahdollisuutta Omaolon käyttöön, voit olla yhteydessä  puhelinneuvontaan, p.  014 659 303. Puhelin palvelee arkisin kello 8–16 ja viikonloppuisin kello 9–15. Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Muina aikoina ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117. Sinut haastatellaan puhelimessa ja saat lisäohjeet siitä, miten tulee toimia. 

Laboratorionäyte otetaan hyvin herkästi niiltä potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Näytteenotolla pyritään selvittämään tartuntaketjuja ja estämään uusia tartuntoja määräämällä sairastuneet eristykseen ja sairastuneen lähipiiri karanteeniin.

Älä lähde missään tilanteessa itse terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita aina ensin puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita!

 

Liikelaitoksen muu toiminta

Avosairaanhoito ja suun terveydenhoito toimivat tällä hetkellä koronatilanteesta huolimatta normaalisti. Hoidon tarpeen arviointi tehdään aina puhelimitse.

Hengitystieinfektiopotilaille on erillinen pandemiavastaanotto erillisestä sisäänkäynnistä. Flunssaisena ei pidä tulla normaalivastaanoton puolelle.

Ota aina ensin yhteyttä vastaanottoihin puhelimitse p. 014 2662791 (avosairaanhoito), 014 2662743 (suun terveydenhuolto).

Neuvola ja kouluterveydenhuolto toimivat pääosin normaalisti.  Psykososiaalinen oppilashuolto toimii ajanvarauksella. Perhekeskuksen ryhmätoiminnat jatkavat erityisin turvallisuusohjein toimintaansa. Sosiaalitoimistossa hoidetaan asiat ajanvarauksella p. 014 659 957.

Apuvälinepalvelu ja hoitotarvikejakelu toimivat normaalisti. Kuntoutuksen ryhmät ovat kaikki vielä peruttu, yksilöterapiat jatkuvat rajoitetusti.

Terveyskeskussairaala toimii normaalisti, mutta tarpeetonta asiointia osastolla tulee välttää. Vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa (esim. saattohoidossa olevan läheisille) erikseen hoitohenkilökunnan kanssa sopien, lisätietoja p. 014 659 384.

Kotihoito toimii normaalisti.

 


Kunnan toiminta
(tarkistettu 18.1.2021) 

Kunnan johtoryhmä on linjannut tarvittavista toimenpiteistä Muuramessa. Uudet toimintaohjeet astuvat voimaan välittömästi.

Kunta hoitaa virallista viestintää

Koronavirusepidemiaan varautumisesta ja tilanteen etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti kunnan verkkosivuilla. Kunnan viestinnästä vastaa ensisijaisesti kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmä ja liikelaitosjohtaja. Kuntalaisia kehotetaan suhtautumaan tilanteeseen vakavasti, mutta rauhallisesti faktatietoihin ja viranomaisohjeistukseen perustuen. Kuulopuheiden ja huhujen levittämistä pyydetään välttämään, ne aiheuttavat suotta turhaa levottomuutta erityisesti lasten keskuudessa.

Virastotalo 

Virastotalon asioinnissa kirjastoa lukuun ottamatta siirrytään etäpalveluun 20.10. alkaen. Neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse. Mikäli asian hoitaminen vaatii kasvokkaista tapaamista, tapaaminen sovitaan ajanvarauksella. Eri toimialojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. Laskujen sähköistä maksamista suositellaan, ohjeet löytyvät kunnan verkkosivulta.

Opetus ja varhaiskasvatus

Koulujen, oppilaitosten, kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat toimivat tällä hetkellä erityisin turvallisuusohjein. Koko lukiolle ja peruskoulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunnalle suositellaan kasvomaskin tai -visiirin käyttöä ajalla 2.12.–28.2.2021. THL:n uuden ohjeistuksen mukaisesti kasvomaskin käyttöä suositellaan myös yli 12-vuotialle. Luokkiin varataan oppilaiden käyttöön kasvomaskeja kuudennesta luokasta ylöspäin. 

Toimenpiteet ajalle 18.1.2021–28.2.2021

Koronan kiihtymisvaiheen määräyksen mukaisesti yli 10 henkilön yksityistilaisuuksien järjestämistä on vältettävä ja siirrettävä juhlinnat ja muut tilaisuudet turvallisempaan ajankohtaan. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat, illanvietot ja muut  vastaavat tilaisuudet. Myös kunnan tiloissa tapahtuvat kulttuuri- ja muut yleisötapahtumat perutaan.

Sisätiloissa tapahtuva yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta suositellaan keskeytettäväksi ja kunnan liikuntatilojen vuorot näiden ryhmien osalta perutaan. Rajoitus ei koske mahdollista SM-tason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa. Lasten ja nuorten harrastusryhmät voivat jatkaa toimintaansa erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen. Uusia liikuntavuoroja kunnan tiloihin ei kyseisellä aikavälillä myönnetä.

Muuta

Ulkomailta palaavat henkilöt ohjataan kymmenen päivän karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavat koululaiset eivät osallistu lähiopetukseen, eivätkä työntekijät saavu työpaikalle, vaan tekevät etätöitä mahdollisuuksien mukaan. Työhön paluun ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta sovitaan yhdessä työnantajansa kanssa.

Vierailut vanhusten ja muissa asumispalveluyksiköissä sekä terveyskeskuksen vuodeosastolla on sallittu erityisin ohjeistuksin. 

Vanhus- ja vammaispalvelujen neuvonta- ja palveluohjausnumerosta 040 7152 991 annetaan yleistä neuvontaa, tukea ja ohjausta sekä ajantasaista tietoa vanhus-ja vammaispalveluista ma–pe klo 9–11.

Lieväoireisten potilaiden ei tule kuormittaa sairaanhoidon kapasiteettia, vaan jäädä kotiin sairastamaan, jotta hoito pystytään turvaamaan vakavasti oireileville.

Vakavissa ja epäselvissä tapauksissa ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse, p. 014 266 2791. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117. Viittomakielisille on avattu valtakunnallinen tekstiviestipalvelu numerossa 050 902 0163. Terveyskeskuksen tiedote toimimiseen koronavirusepäilytilanteissa löytyy päivitettynä terveyspalvelujen verkkosivulta.

Ajankohtaiset koronavirustartuntoihin liittyvät ohjeet ja tiedotteet ovat saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla.


Katso myös