Toimintaohjeita koronavirusepidemian ajalle

Tälle sivulle on koottu koronavirusepidemiaa koskevaa tietoa

Muuramen uusi koronapalvelunumero on 014 659 303 9.12.2020 alkaen. (Huom! Käytä ensisijaisesti sähköistä Omaolo-palvelua)

Omaolo-palveluun

Kansallinen puhelinneuvonta koronavirusasioissa  p. 0295 535 535 (ei terveysneuvontaa!)

Koronarokotusten sähköinen ajanvaraus  Hyvis-palvelussa, tai puhelimitse arkisin numerossa 014 659 309. Numero palvelee maanantaista torstaihin, kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Palvelussa on käytössä automaattinen takaisinsoiton rekisteröityminen, eli pelkkä soitto ajanvarauspuhelimeen riittää. Mikäli puheluun ei vastata, palvelusta otetaan soittajaan myöhemmin yhteyttä ilman erillistä takaisinsoittopyyntöä.

Edelleen rokotusaikoja suositellaan varaamaan ensisijaisesti sähköisen Hyvis-palvelun kautta.

Lisätietoa koronarokotuksista 

Koronarajoitukset Muuramessa 5.10.2021 alkaen

  • Kokoontumisrajoitukset poistuvat
  • Maskisuositusta jatketaan julkisissa tiloissa, myös kouluissa (koskee yli 12-vuotiaita)
  • Kunnan työntekijöiden etätyösuositus oli voimassa 15.10.2021 asti
  • Käsi- ja yskimishygieniaan kiinnitetään edelleen erityistä huomiota


Muuramessa koronatartunnat lisääntyneet ja yksityistilaisuuteen linkittyviä koronatartuntojaa
(tarkistettu 26.11.2021)

Muuramessa on tällä viikolla tähän mennessä todettu seitsemän koronavirustartuntaa. Positiivisten näytteiden osuus on taas yli 10 %. Viime viikolla todettiin yhteensä kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Ravintola Muurmannissa on perjantai-iltana 19.11.2021 pidetty noin 50 hengen yksityistilaisuus, johon liittyen on todettu koronatartuntoja. Kaikkia tilaisuudessa olleita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin, mikäli heillä ilmenee koronavirukseen viittaavia oireita.

On tärkeä jatkaa aikaisemmin annettujen ohjeiden noudattamista huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja turvavälien toteutumisesta. Myös kasvosuojaimia on hyvä käyttää valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti. Yli 12-vuotiaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ja tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa kaupat, ostoskeskukset tai muut palvelutilat, kirjasto, uimahalli (pukuhuoneet ja yleiset tilat) sekä kirkot ja muut uskonnolliset tilat.


Koronarokotukset: Pop up -rokotukset tulossa jälleen 1.12. (tarkistettu 24.11.2021)

Muuramen terveyskeskuksessa järjestetään pop up -koronarokotukset keskiviikkona 1.12. kello 14–17. Rokotteen saa tuolloin ilman ajanvarausta. Pop up -rokotukseen tulijat käyttävät terveysasemalle saapuessaan rokotukseen tarkoitettua vuoronumeroa.

3. koronarokote tarjolla kaikille yli 60-vuotiaille

Tehosterokotteen voi ottaa 6 viikkoa 1. rokoteannoksen jälkeen. Muuramessa 3. koronarokote annetaan niille yli 60-vuotiaille, joiden toisesta rokotuskerrasta on kulunut aikaa vähintään kuusi kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

60 vuotta täyttäneet Phizerin Comirnaty ja Astra Zenecan rokotteen saaneet voivat varata ajan sähköisesti alla olevasta linkistä. Modernan rokotteen saaneet varaavat ajan soittamalla (ajanvaraustiedot löytyvät alempaa), samoin kaikki alle 60-vuotiaat 3. rokoteannokseen oikeutetut. Jos on varannut ajan influenssarokotukselle, 3. koronarokoteannos voidaan antaa samalla kertaa, mikäli edellisestä rokotekerrasta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Tässä tapauksessa ei tarvitse varata erikseen aikaa koronarokotukselle.

Sähköinen ajanvaraus

Koronarokotusaikoja 1. ja 2. rokotukseen voivat varata edelleen kaikki yli 12-vuotiaat sähköisesti Hyvis-palvelussa tai puhelimitse, p. 014 659 309. Ajanvarausnumero palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Palvelussa on käytössä automaattinen takaisinsoiton rekisteröityminen, eli pelkkä soitto ajanvarauspuhelimeen riittää. Mikäli puheluun ei vastata, palvelusta otetaan soittajaan myöhemmin yhteyttä ilman erillistä takaisinsoittopyyntöä. Kunnassa huolehditaan, että kolmansien annosten antaminen ei hidasta ensimmäisten ja toisten rokoteannosten antamista.

Mikäli et pääsekään rokotukseen varaamanasi aikana, peru aika, että se voidaan antaa jollekin muulle. 

 

Ohjeita rokotukseen tulevalle

Rokotettavan tulee pukeutua helposti riisuttavaan yläosaan ja käytettävä kasvosuojaa. Rokotettava saapuu terveyskeskuksen pääovesta, josta on opastus oikeaan paikkaan. Terveyskeskuksen sisätiloihin voi tulla aikaisintaan 5 minuuttia ennen rokotusaikaa. Sairaana ei saa tulla rokotukseen.


Kuvassa Muuramen terveyskeskus ja sen pääsisäänkäynti, jonka katoksen vasemmalla puolella on parkkeerattu henkilöauto. OIkealla puolella pyörätelineessä on muutama polkupyörä.

Hyvinvointi-liikelaitoksen toiminta  
(tarkistettu 10.11.2021)

Miten toimin, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, arvio tilanteesi ensisijaisesti Omaolo.fi palvelussa. Sen kautta saat tarvittaessa koronatestiajan ilman muun yhteydenoton tarvetta. Ellei sinulla ole mahdollisuutta Omaolon käyttöön, voit olla yhteydessä  puhelinneuvontaan, p.  014 659 303. Puhelin palvelee arkisin kello 8–16. Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Muina aikoina ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117. Sinut haastatellaan puhelimessa ja saat lisäohjeet siitä, miten tulee toimia. 

Laboratorionäyte otetaan harkinnan mukaan niiltä potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Näytteenotolla pyritään selvittämään tartuntaketjuja ja estämään uusia tartuntoja määräämällä sairastuneet eristykseen ja sairastuneen lähipiiri karanteeniin. Koronatesti ei ole enää välttämätön kahdesti rokotetuille, joilla on vain lievät oireet, ei tietoa altistumisesta ja jotka eivät kuulu sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön. Rokotesuoja katsotaan täydeksi, kun toisesta rokotteesta on kulunut viikko. Myös alle 12-vuotiaiden testauksesta on pääsääntöisesti luovuttu.

Älä lähde missään tilanteessa itse terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita aina ensin puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita!

 

Liikelaitoksen muu toiminta

Avosairaanhoito ja suun terveydenhoito toimivat tällä hetkellä koronatilanteesta huolimatta normaalisti. Hoidon tarpeen arviointi tehdään aina puhelimitse.

Hengitystieinfektiopotilaille on erillinen pandemiavastaanotto erillisestä sisäänkäynnistä. Flunssaisena ei pidä tulla normaalivastaanoton puolelle.

Ota aina ensin yhteyttä vastaanottoihin puhelimitse p. 014 2662791 (avosairaanhoito), 014 2662743 (suun terveydenhuolto).

Neuvola ja kouluterveydenhuolto toimivat pääosin normaalisti.  Psykososiaalinen oppilashuolto toimii ajanvarauksella. Perhekeskuksen ryhmätoiminnat jatkavat erityisin turvallisuusohjein toimintaansa. Sosiaalitoimistossa hoidetaan asiat ajanvarauksella p. 014 659 957.

Apuvälinepalvelu ja hoitotarvikejakelu toimivat normaalisti. Kuntoutuksen ryhmät ovat kaikki vielä peruttu, yksilöterapiat jatkuvat rajoitetusti.

Terveyskeskussairaala toimii normaalisti, mutta tarpeetonta asiointia osastolla tulee välttää. Vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa (esim. saattohoidossa olevan läheisille) erikseen hoitohenkilökunnan kanssa sopien, lisätietoja p. 014 659 384.

Kotihoito toimii normaalisti.

 


Kunnan toiminta
(tarkistettu 10.11.2021) 

Kunta hoitaa virallista viestintää

Koronavirusepidemiaan varautumisesta ja tilanteen etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti kunnan verkkosivuilla. Kunnan viestinnästä vastaa ensisijaisesti kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmä ja liikelaitosjohtaja. 

Virastotalo 

Virastotalon asioinnissa kirjastoa lukuun ottamatta ollaan toistaiseksi etäpalvelussa. Neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse. Mikäli asian hoitaminen vaatii kasvokkaista tapaamista, tapaaminen sovitaan ajanvarauksella. Eri toimialojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. Laskujen sähköistä maksamista suositellaan, ohjeet löytyvät kunnan verkkosivulta.

Vanhus- ja vammaispalvelut

Vierailut vanhusten ja muissa asumispalveluyksiköissä sekä terveyskeskuksen vuodeosastolla on sallittu erityisin ohjeistuksin. 

Vanhus- ja vammaispalvelujen neuvonta- ja palveluohjausnumerosta 040 7152 991 annetaan yleistä neuvontaa, tukea ja ohjausta sekä ajantasaista tietoa vanhus-ja vammaispalveluista ma–pe klo 9–11.

Lieväoireisten potilaiden ei tule kuormittaa sairaanhoidon kapasiteettia, vaan jäädä kotiin sairastamaan, jotta hoito pystytään turvaamaan vakavasti oireileville.

Vakavissa ja epäselvissä tapauksissa ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse, p. 014 266 2791. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117. Viittomakielisille on avattu valtakunnallinen tekstiviestipalvelu numerossa 050 902 0163. Terveyskeskuksen tiedote toimimiseen koronavirusepäilytilanteissa löytyy päivitettynä terveyspalvelujen verkkosivulta.

Ajankohtaiset koronavirustartuntoihin liittyvät ohjeet ja tiedotteet ovat saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla.


Katso myös