Toimintaohjeita koronavirusepidemian ajalle

Tälle sivulle on koottu koronavirusepidemiaa koskevaa tietoa

Muuramen uusi koronapalvelunumero on 014 659 303 9.12.2020 alkaen. (Huom! Käytä ensisijaisesti sähköistä Omaolo-palvelua)

Omaolo-palveluun

Kansallinen puhelinneuvonta koronavirusasioissa  p. 0295 535 535 (ei terveysneuvontaa!)

Koronarokotusten sähköinen ajanvaraus  Hyvis-palvelussa, tai puhelimitse arkisin numerossa 014 659 309. Numero palvelee maanantaista torstaihin, kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Palvelussa on käytössä automaattinen takaisinsoiton rekisteröityminen, eli pelkkä soitto ajanvarauspuhelimeen riittää. Mikäli puheluun ei vastata, palvelusta otetaan soittajaan myöhemmin yhteyttä ilman erillistä takaisinsoittopyyntöä.

Edelleen rokotusaikoja suositellaan varaamaan ensisijaisesti sähköisen Hyvis-palvelun kautta.

Lisätietoa koronarokotuksista 

Muutokset koronarajoituksissa Muuramessa 31.5.2021 alkaen

 • Aikuisten sisätilojen harrastustoiminta avataan
 • Uimahalli ja kuntosali toimivat normaalisti
 • Nuorisotila toimii normaalisti
 • Kirjasto toimii normaalisti, mukaan lukien omatoimikirjasto
 • Avoin päiväkoti toimii normaalisti
 • Yksityistilaisuuksia voi järjestää, kunhan terveysturvallisuus-, turvaväli- ja hygieniaohjeita noudatetaan


Koronavirustilanne rauhallinen Muuramessa (tarkistettu 11.6.2021)

Viimeisestä Muuramessa todetusta koronavirustartunnasta on kulunut kahdeksan viikkoa. Tällä viikolla THL:n tilastoihin ilmestyi Muuramen osalta yksi uusi tartunta, mutta tapaus on joko muualla Suomessa todettu ja hoidettu tai virhetilastointi, sillä Muuramessa otetuissa näytteissä ei uusia tartuntoja ole todettu tälläkään viikolla toistaiseksi. Muuramelaisia ei tällä hetkellä ole myöskään karanteenissa.

Rauhallisesta tilanteesta huolimatta edelleen on tärkeä jatkaa aikaisemmin annettujen ohjeiden noudattamista huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja turvavälien toteutumisesta. Myös kasvosuojaimia on hyvä käyttää valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti. Yli 12-vuotiaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ja tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa kaupat, ostoskeskukset tai muut palvelutilat, kirjasto, uimahalli (pukuhuoneet ja yleiset tilat) sekä kirkot ja muut uskonnolliset tilat.

Koronavilkku-sovellus auttaa jäljittämään mahdollisia altistumisia, joten sen lataamista suositellaan myös edelleen. 


Koronarokotukset:
Yli 16-vuotiaat voivat varata ajan 14.6. alkaen
(tarkistettu 11.6.2021)

Kaikki yli 16-vuotiaat voivat varata aikoja koronarokotukseen 14.6. alkaen. Rokotusajan voi varata sähköisesti Hyvis-palvelussa, tai puhelimitse ajanvarauspalvelussa, p. 014 659 309. Ajanvarausnumero palvelee maanantaista torstaihin, kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Palvelussa on käytössä automaattinen takaisinsoiton rekisteröityminen, eli pelkkä soitto ajanvarauspuhelimeen riittää. Mikäli puheluun ei vastata, palvelusta otetaan soittajaan myöhemmin yhteyttä ilman erillistä takaisinsoittopyyntöä. Jos aikoja ei ole heti saatavilla, takaisinsoitto tehdään vasta, kun uusia aikoja saadaan päivitettyä kalenteriin. Sähköisesti aikaa varatessasi huomaathan, että samalla kerralla varataan aika myös tehosterokotusta varten, eli varaat samalla kertaa kaksi rokotusaikaa.

Sähköisessä ajanvarauksessa voi olla uuden ikäryhmän ajanvarauksen alkuvaiheessa ruuhkaa. Mikäli ajanvaraus ei onnistu heti, kokeilethan hetken päästä uudestaan.

Rokotteiden annosväli

Joillakin asiakkailla tehosterokotteen aikataulua on jouduttu siirtämään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaisesti. Ohjeen mukaan mRNA-rokotteiden annosväli on 12 viikkoa. 12 viikon annosvälistä poiketaan vain perustelluissa poikkeustilanteissa. Hyväksyttäviä syitä ovat:

 • lääketieteelliset syyt, esimerkiksi se, että rokotussarja halutaan antaa esimerkiksi ennen syöpähoitojen alkua tai pernan poistoa, tai rokotettava on voimakkaasti immuunipuutteinen
 • muut hyvin perustellut yksilölliset syyt

Annosväliä ei lyhennetä ei-lääketieteellisistä syistä jotka perustuvat esim. vapaa-ajan matkustamiseen tai toiveeseen karanteenin välttämisestä.

Myös riskiryhmien rokottaminen jatkuu

Myös kaikki 1. tai 2. riskiryhmään kuuluvat voivat edelleen varata rokotusaikoja. Alle 35-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien tulee varata aika puhelimitse 14.6. asti.

1. riskiryhmään kuuluvat 16–69-vuotiaat henkilöt:

 • Elinsiirron tai kantasolusiirron saaneet
 • Aktiivisessa hoidossa olevat syöpätautipotilaat
 • Henkilöt, joilla on todettu vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Henkilöt, joilla on vaikea krooninen munuaissairaus
 • Henkilöt, joilla on vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoidollista tyypin 2 diabetesta sairastavat
 • Aikuiset, joilla on Downin oireyhtymä


2. riskiryhmään kuuluvat 16–69-vuotiaat henkilöt, joilla on jokin seuraavista:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tarkemmat tiedot riskiryhmistä ja rokotusjärjestyksestä löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulta.

Sähköiseen ajanvaraukseen

Huomaathan, että sähköinen ajanvaraus ei onnistu vielä ikäryhmillä, joiden rokotus tapahtuu vasta myöhemmin.

Mikäli et pääsekään rokotukseen varaamanasi aikana, peri aika, että se voidaan antaa jollekin muulle. 

 

Ohjeita rokotukseen tulevalle

Rokotettavan tulee pukeutua helposti riisuttavaan yläosaan ja käytettävä kasvosuojaa. Rokotettava saapuu terveyskeskuksen pääovesta, josta on opastus oikeaan paikkaan. Terveyskeskuksen sisätiloihin voi tulla aikaisintaan 5 minuuttia ennen rokotusaikaa. Sairaana ei saa tulla rokotukseen.


Kuvassa Muuramen terveyskeskus ja sen pääsisäänkäynti, jonka katoksen vasemmalla puolella on parkkeerattu henkilöauto. OIkealla puolella pyörätelineessä on muutama polkupyörä.

Hyvinvointi-liikelaitoksen toiminta  
(tarkistettu 3.6.2021)

Miten toimin, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, arvio tilanteesi ensisijaisesti Omaolo.fi palvelussa. Sen kautta saat tarvittaessa koronatestiajan ilman muun yhteydenoton tarvetta. Ellei sinulla ole mahdollisuutta Omaolon käyttöön, voit olla yhteydessä  puhelinneuvontaan, p.  014 659 303. Puhelin palvelee arkisin kello 8–16 ja viikonloppuisin kello 9–15. Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Muina aikoina ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117. Sinut haastatellaan puhelimessa ja saat lisäohjeet siitä, miten tulee toimia. 

Laboratorionäyte otetaan hyvin herkästi niiltä potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Näytteenotolla pyritään selvittämään tartuntaketjuja ja estämään uusia tartuntoja määräämällä sairastuneet eristykseen ja sairastuneen lähipiiri karanteeniin.

Älä lähde missään tilanteessa itse terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita aina ensin puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita!

 

Liikelaitoksen muu toiminta

Avosairaanhoito ja suun terveydenhoito toimivat tällä hetkellä koronatilanteesta huolimatta normaalisti. Hoidon tarpeen arviointi tehdään aina puhelimitse.

Hengitystieinfektiopotilaille on erillinen pandemiavastaanotto erillisestä sisäänkäynnistä. Flunssaisena ei pidä tulla normaalivastaanoton puolelle.

Ota aina ensin yhteyttä vastaanottoihin puhelimitse p. 014 2662791 (avosairaanhoito), 014 2662743 (suun terveydenhuolto).

Neuvola ja kouluterveydenhuolto toimivat pääosin normaalisti.  Psykososiaalinen oppilashuolto toimii ajanvarauksella. Perhekeskuksen ryhmätoiminnat jatkavat erityisin turvallisuusohjein toimintaansa. Sosiaalitoimistossa hoidetaan asiat ajanvarauksella p. 014 659 957.

Apuvälinepalvelu ja hoitotarvikejakelu toimivat normaalisti. Kuntoutuksen ryhmät ovat kaikki vielä peruttu, yksilöterapiat jatkuvat rajoitetusti.

Terveyskeskussairaala toimii normaalisti, mutta tarpeetonta asiointia osastolla tulee välttää. Vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa (esim. saattohoidossa olevan läheisille) erikseen hoitohenkilökunnan kanssa sopien, lisätietoja p. 014 659 384.

Kotihoito toimii normaalisti.

 


Kunnan toiminta
(tarkistettu 3.6.2021) 

Kunnan johtoryhmä on linjannut tarvittavista toimenpiteistä Muuramessa. Uudet toimintaohjeet astuivat voimaan 30.5.2021.  

Muutokset koronarajoituksissa Muuramessa 31.5.2021 alkaen

 • Aikuisten sisätilojen harrastustoiminta avataan
 • Uimahalli ja kuntosali toimivat normaalisti
 • Nuorisotila toimii normaalisti
 • Kirjasto toimii normaalisti, mukaan lukien omatoimikirjasto
 • Avoin päiväkoti toimii normaalisti
 • Yksityistilaisuuksia voi järjestää, kunhan terveysturvallisuus-, turvaväli- ja hygieniaohjeita noudatetaan

Kunta hoitaa virallista viestintää

Koronavirusepidemiaan varautumisesta ja tilanteen etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti kunnan verkkosivuilla. Kunnan viestinnästä vastaa ensisijaisesti kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmä ja liikelaitosjohtaja. Kuntalaisia kehotetaan suhtautumaan tilanteeseen vakavasti, mutta rauhallisesti faktatietoihin ja viranomaisohjeistukseen perustuen. Kuulopuheiden ja huhujen levittämistä pyydetään välttämään, ne aiheuttavat suotta turhaa levottomuutta erityisesti lasten keskuudessa.

Virastotalo 

Virastotalon asioinnissa kirjastoa lukuun ottamatta ollaan toistaiseksi etäpalvelussa. Neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse. Mikäli asian hoitaminen vaatii kasvokkaista tapaamista, tapaaminen sovitaan ajanvarauksella. Eri toimialojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. Laskujen sähköistä maksamista suositellaan, ohjeet löytyvät kunnan verkkosivulta.

Vanhus- ja vammaispalvelut

Vierailut vanhusten ja muissa asumispalveluyksiköissä sekä terveyskeskuksen vuodeosastolla on sallittu erityisin ohjeistuksin. 

Vanhus- ja vammaispalvelujen neuvonta- ja palveluohjausnumerosta 040 7152 991 annetaan yleistä neuvontaa, tukea ja ohjausta sekä ajantasaista tietoa vanhus-ja vammaispalveluista ma–pe klo 9–11.

Lieväoireisten potilaiden ei tule kuormittaa sairaanhoidon kapasiteettia, vaan jäädä kotiin sairastamaan, jotta hoito pystytään turvaamaan vakavasti oireileville.

Vakavissa ja epäselvissä tapauksissa ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse, p. 014 266 2791. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117. Viittomakielisille on avattu valtakunnallinen tekstiviestipalvelu numerossa 050 902 0163. Terveyskeskuksen tiedote toimimiseen koronavirusepäilytilanteissa löytyy päivitettynä terveyspalvelujen verkkosivulta.

Ajankohtaiset koronavirustartuntoihin liittyvät ohjeet ja tiedotteet ovat saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla.


Katso myös