Toimintaohjeita koronavirusepidemian ajalle

Tälle sivulle on koottu koronavirusepidemiaa koskevia tiedotteita

Kansallinen puhelinneuvonta koronavirusasioissa  p. 0295 535 535 (ei terveysneuvontaa!)


Koronavirustilanne rauhallinen Muuramessa
(tarkistettu 20.10.2020)

Koronavirustilanne on edelleen rauhallinen Muuramessa. Terveyspalveluissa on otettu viime viikkojen aikana noin 150 näytettä viikossa ja viimeisestä täällä otetusta positiivisesta vastauksesta on aikaa jo yli viisi viikkoa. Tällä hetkellä Muuramessa ei ole voimassa omia paikallisia ohjeita, mutta laajempiin rajoitustoimiin ollaan valmiita tarvittaessa nopealla aikataululla. 

Edelleen on tärkeä jatkaa aikaisemmin annettujen ohjeiden noudattamista huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja turvavälien toteutumisesta sekä välttää kaikkea turhaa kokoontumista. Myös kasvosuojaimia on hyvä käyttää valtakunnallisten ohjeiden mukaan muun muassa joukkoliikenteessä liikkuessa sekä tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä on mahdotonta noudattaa. Kasvosuojaimia suositellaan käytettäväksi myös Jyväskylässä ja muilla sellaisilla alueilla liikuttaessa, joissa suositus kasvomaskin käyttämisestä on voimassa. 

Koronavilkku-sovellus auttaa jäljittämään mahdollisia altistumisia, joten sen lataamista suositellaan myös edelleen. 


Kuvassa Muuramen terveyskeskus ja sen pääsisäänkäynti, jonka katoksen vasemmalla puolella on parkkeerattu henkilöauto. OIkealla puolella pyörätelineessä on muutama polkupyörä.

Hyvinvointi-liikelaitoksen toiminta  
(tarkistettu 20.10.2020)

Miten toimin, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, sinun tulee olla yhteydessä  puhelinneuvontaan, p. 014 2662791. Numero on käytettävissä maanantaista perjantaihin kello 8–20. Muina aikoina ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117. Sinut haastatellaan puhelimessa ja saat lisäohjeet siitä, miten tulee toimia. Mikäli mahdollista, tee ennen yhteydenottoa hoidon tarpeen arvio Omaolo.fi -palvelussa.

Laboratorionäytteitä otetaan terveydenhuollon ammattilaisen harkinnan perusteella niiltä potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Näytteidenotolla pyritään selvittämään tartuntaketjuja ja estämään uusia tartuntoja määräämällä sairastuneet eristykseen ja sairastuneen lähipiiri karanteeniin.

Älä lähde missään tilanteessa itse terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita aina ensin puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita!

 

Liikelaitoksen muu toiminta

Avosairaanhoito ja suun terveydenhoito toimivat tällä hetkellä koronatilanteesta huolimatta normaalisti. Hoidon tarpeen arviointi tehdään aina puhelimitse.

Hengitystieinfektiopotilaille on erillinen pandemiavastaanotto erillisestä sisäänkäynnistä. Flunssaisena ei pidä tulla normaalivastaanoton puolelle.

Ota aina ensin yhteyttä vastaanottoihin puhelimitse p. 014 2662791 (avosairaanhoito), 014 2662743 (suun terveydenhuolto).

Neuvola ja kouluterveydenhuolto toimivat pääosin normaalisti.  Psykososiaalinen oppilashuolto toimii ajanvarauksella. Perhekeskuksen ryhmätoiminnat jatkavat erityisin turvallisuusohjein toimintaansa. Sosiaalitoimistossa hoidetaan asiat ajanvarauksella p. 014 659 957.

Apuvälinepalvelu ja hoitotarvikejakelu toimivat normaalisti. Kuntoutuksen ryhmät ovat kaikki vielä peruttu, yksilöterapiat jatkuvat rajoitetusti.

Terveyskeskussairaala toimii normaalisti, mutta tarpeetonta asiointia osastolla tulee välttää. Vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa (esim. saattohoidossa olevan läheisille) erikseen hoitohenkilökunnan kanssa sopien, lisätietoja p. 014 659 384.

Kotihoito toimii normaalisti.

 


Kunnan toiminta
(tarkistettu 20.10.2020) 

Kunnan johtoryhmä on linjannut tarvittavista toimenpiteistä Muuramessa. Uudet toimintaohjeet astuvat voimaan välittömästi.

Kunta hoitaa virallista viestintää

Koronavirusepidemiaan varautumisesta ja tilanteen etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti kunnan verkkosivuilla. Kunnan viestinnästä vastaa ensisijaisesti kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmä ja liikelaitosjohtaja. Kuntalaisia kehotetaan suhtautumaan tilanteeseen vakavasti, mutta rauhallisesti faktatietoihin ja viranomaisohjeistukseen perustuen. Kuulopuheiden ja huhujen levittämistä pyydetään välttämään, ne aiheuttavat suotta turhaa levottomuutta erityisesti lasten keskuudessa.

Virastotalo 

Virastotalon asioinnissa kirjastoa lukuun ottamatta siirrytään etäpalveluun 20.10. alkaen. Neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse. Mikäli asian hoitaminen vaatii kasvokkaista tapaamista, tapaaminen sovitaan ajanvarauksella. Eri toimialojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. Laskujen sähköistä maksamista suositellaan, ohjeet löytyvät kunnan verkkosivulta.

Opetus ja varhaiskasvatus

Koulujen, oppilaitosten, kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat toimivat tällä hetkellä erityisin turvallisuusohjein.

Muuta

Ulkomailta palaavat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavat koululaiset eivät osallistu lähiopetukseen, eivätkä työntekijät saavu työpaikalle, vaan tekevät etätöitä mahdollisuuksien mukaan. Työhön paluun ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta sovitaan yhdessä työnantajansa kanssa.

Kirjasto, Kulttuurikeskus, harrastustilat ja -paikat, uimahalli-kuntosali ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset toimivat erityisin turvallisuusohjein.

Vierailut vanhusten ja muissa asumispalveluyksiköissä sekä terveyskeskuksen vuodeosastolla on sallittu erityisin ohjeistuksin. 

Vanhus- ja vammaispalvelujen neuvonta- ja palveluohjausnumerosta 040 7152 991 annetaan yleistä neuvontaa, tukea ja ohjausta sekä ajantasaista tietoa vanhus-ja vammaispalveluista ma–pe klo 9–11.

Lieväoireisten potilaiden ei tule kuormittaa sairaanhoidon kapasiteettia, vaan jäädä kotiin sairastamaan, jotta hoito pystytään turvaamaan vakavasti oireileville.

Vakavissa ja epäselvissä tapauksissa ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse, p. 014 266 2791. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117. Viittomakielisille on avattu valtakunnallinen tekstiviestipalvelu numerossa 050 902 0163. Terveyskeskuksen tiedote toimimiseen koronavirusepäilytilanteissa löytyy päivitettynä terveyspalvelujen verkkosivulta.

Ajankohtaiset koronavirustartuntoihin liittyvät ohjeet ja tiedotteet ovat saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla.


Katso myös