Toimintaohjeita koronavirusepidemian ajalle

Tälle sivulle on koottu koronavirusepidemiaa koskevaa tietoa

Muuramen uusi koronapalvelunumero on 014 659 303 9.12.2020 alkaen. (Huom! Käytä ensisijaisesti sähköistä Omaolo-palvelua)

Omaolo-palveluun

Kansallinen puhelinneuvonta koronavirusasioissa  p. 0295 535 535 (ei terveysneuvontaa!)

Koronarokotusten sähköinen ajanvaraus  Hyvis-palvelussa, tai puhelimitse arkisin numerossa 014 659 309. Numero palvelee maanantaista torstaihin, kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Palvelussa on käytössä automaattinen takaisinsoiton rekisteröityminen, eli pelkkä soitto ajanvarauspuhelimeen riittää. Mikäli puheluun ei vastata, palvelusta otetaan soittajaan myöhemmin yhteyttä ilman erillistä takaisinsoittopyyntöä.

Edelleen rokotusaikoja suositellaan varaamaan ensisijaisesti sähköisen Hyvis-palvelun kautta.

Lisätietoa koronarokotuksista 

Rajoitukset Muuramessa 30.4.2021 asti

 • Avoin päiväkoti on kiinni, etäsatuhetket jatkuvat maanantai-aamuisin
 • Uimahalli ja kuntosali ovat kiinni yleisöltä
 • Kirjasto toimii itsepalvelulla ja supistetuilla aukioloajoilla
 • Nuorisotila on pääosin suljettu, nuorille järjestetään etä- ja pienryhmätoimintaa
 • Yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta on keskeytetty, ja kunnan liikuntatilojen vuorot näiden ryhmien osalta on peruttu. Uusia liikuntavuoroja kunnan tiloihin ei kyseisellä aikavälillä myönnetä.

 Tarkemmat tiedot rajoituksista ja suosituksista löytyvät otsikon "Kunnan toiminta" alta.


Myös Muuramessa koronavirustartuntojen määrä vähenemässä
(tarkistettu 14.4.2021)

Koronavirustartuntojen määrä on Muuramessakin laskussa muun maakunnan tapaan. Pääsiäisviikolla todettiin kuusi tartuntaa ja viikolla 14 todettiin yksi tartunta. Tällä viikolla on tähän mennessä todettu myös yksi tartunta.

Parantuneesta tilanteesta huolimatta voimassa olevien suositusten ja rajoitusten noudattaminen on tällä hetkellä erittäin tärkeää. Kaikkea turhaa kokoontumista on syytä välttää, ja pienistäkin oireista tulee jäädä kotiin ja hakeutua koronatestaukseen. Annetut suositukset ovat voimassa Muuramessa 30.4.2021 asti, ellei toisin ole mainittu. 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntalain nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 30.4.2021 asti. AVI:n päätöksen mukaan Keski-Suomen  sairaanhoitopiirien kuntien alueilla voidaan kuitenkin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa koronavirusohjetta

Edelleen on tärkeä jatkaa aikaisemmin annettujen ohjeiden noudattamista huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja turvavälien toteutumisesta sekä välttää kaikkea turhaa kokoontumista.

Myös kasvosuojaimia on hyvä käyttää valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti.

Kasvosuojien käyttöä suositellaan koko maassa yli 12-vuotiaille. Maskisuositus on voimassa THL:n uusien ohjeiden mukaan koronaepidemien kiihtymis- ja leviämisvaiheessa myös peruskouluissa kuudennesta luokasta eteen päin. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa suositellaan käyttämään maskia tai visiiriä mahdollisuuksien mukaan.

Yli 12-vuotiaiden tulee käyttää maskia myös julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ja tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa kaupat, ostoskeskukset tai muut palvelutilat, kirjasto, uimahalli (pukuhuoneet ja yleiset tilat) sekä kirkot ja muut uskonnolliset tilat. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia tapahtumia. Tarpeetonta oleskelua julkisilla paikoilla pyydetään ensisijaisesti välttämään.

Koronavilkku-sovellus auttaa jäljittämään mahdollisia altistumisia, joten sen lataamista suositellaan myös edelleen. 


Koronarokotukset:
Rokotukset laajenevat yli 60-vuotiaisiin
(tarkistettu 15.4.2021)

15.4.2021 lähtien kaikki yli 60-vuotiaat voivat varata aikoja koronarokotukseen. Rokotusajan voi varata sähköisesti Hyvis-palvelussa tai puhelimitse ajanvarauspalvelusta p. 014 659 309. Ajanvarausnumero palvelee maanantaista torstaihin, kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Palvelussa on käytössä automaattinen takaisinsoiton rekisteröityminen, eli pelkkä soitto ajanvarauspuhelimeen riittää. Mikäli puheluun ei vastata, palvelusta otetaan soittajaan myöhemmin yhteyttä ilman erillistä takaisinsoittopyyntöä.

Ajanvarauksessa voi olla uuden ikäryhmän ajanvarauksen alkuvaiheessa ruuhkaa. Mikäli ajanvaraus ei onnistu heti, kokeilethan hetken päästä uudestaan.

Riskiryhmien rokottaminen jatkuu

Myös kaikki 1. tai 2. riskiryhmään kuuluvat voivat edelleen varata rokotusaikoja. Alle 60-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien tulee varata aika puhelimitse.

1. riskiryhmään kuuluvat:

 • Elinsiirron tai kantasolusiirron saaneet
 • Aktiivisessa hoidossa olevat syöpätautipotilaat
 • Henkilöt, joilla on todettu vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Henkilöt, joilla on vaikea krooninen munuaissairaus
 • Henkilöt, joilla on vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoidollista tyypin 2 diabetesta sairastavat
 • Aikuiset, joilla on Downin oireyhtymä


2. riskiryhmään kuuluvat 18–69-vuotiaat henkilöt, joilla on jokin seuraavista:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tarkemmat tiedot riskiryhmistä ja rokotusjärjestyksestä löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulta.

Sähköiseen ajanvaraukseen

Huomaathan, että sähköinen ajanvaraus ei onnistu vielä ikäryhmillä, joiden rokotus tapahtuu vasta myöhemmin.

 

Ohjeita rokotukseen tulevalle

Rokotettavan tulee pukeutua helposti riisuttavaan yläosaan ja käytettävä kasvosuojaa. Rokotettava saapuu terveyskeskuksen pääovesta, josta on opastus oikeaan paikkaan. Terveyskeskuksen sisätiloihin voi tulla aikaisintaan 5 minuuttia ennen rokotusaikaa. Sairaana ei saa tulla rokotukseen.


Kuvassa Muuramen terveyskeskus ja sen pääsisäänkäynti, jonka katoksen vasemmalla puolella on parkkeerattu henkilöauto. OIkealla puolella pyörätelineessä on muutama polkupyörä.

Hyvinvointi-liikelaitoksen toiminta  
(tarkistettu 12.3.2021)

Miten toimin, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, arvio tilanteesi ensisijaisesti Omaolo.fi palvelussa. Sen kautta saat tarvittaessa koronatestiajan ilman muun yhteydenoton tarvetta. Ellei sinulla ole mahdollisuutta Omaolon käyttöön, voit olla yhteydessä  puhelinneuvontaan, p.  014 659 303. Puhelin palvelee arkisin kello 8–16 ja viikonloppuisin kello 9–15. Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Muina aikoina ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117. Sinut haastatellaan puhelimessa ja saat lisäohjeet siitä, miten tulee toimia. 

Laboratorionäyte otetaan hyvin herkästi niiltä potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Näytteenotolla pyritään selvittämään tartuntaketjuja ja estämään uusia tartuntoja määräämällä sairastuneet eristykseen ja sairastuneen lähipiiri karanteeniin.

Älä lähde missään tilanteessa itse terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita aina ensin puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita!

 

Liikelaitoksen muu toiminta

Avosairaanhoito ja suun terveydenhoito toimivat tällä hetkellä koronatilanteesta huolimatta normaalisti. Hoidon tarpeen arviointi tehdään aina puhelimitse.

Hengitystieinfektiopotilaille on erillinen pandemiavastaanotto erillisestä sisäänkäynnistä. Flunssaisena ei pidä tulla normaalivastaanoton puolelle.

Ota aina ensin yhteyttä vastaanottoihin puhelimitse p. 014 2662791 (avosairaanhoito), 014 2662743 (suun terveydenhuolto).

Neuvola ja kouluterveydenhuolto toimivat pääosin normaalisti.  Psykososiaalinen oppilashuolto toimii ajanvarauksella. Perhekeskuksen ryhmätoiminnat jatkavat erityisin turvallisuusohjein toimintaansa. Sosiaalitoimistossa hoidetaan asiat ajanvarauksella p. 014 659 957.

Apuvälinepalvelu ja hoitotarvikejakelu toimivat normaalisti. Kuntoutuksen ryhmät ovat kaikki vielä peruttu, yksilöterapiat jatkuvat rajoitetusti.

Terveyskeskussairaala toimii normaalisti, mutta tarpeetonta asiointia osastolla tulee välttää. Vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa (esim. saattohoidossa olevan läheisille) erikseen hoitohenkilökunnan kanssa sopien, lisätietoja p. 014 659 384.

Kotihoito toimii normaalisti.

 


Kunnan toiminta
(tarkistettu 26.3.2021) 

Kunnan johtoryhmä on linjannut tarvittavista toimenpiteistä Muuramessa. Uudet toimintaohjeet astuvat voimaan välittömästi.

Kunta hoitaa virallista viestintää

Koronavirusepidemiaan varautumisesta ja tilanteen etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti kunnan verkkosivuilla. Kunnan viestinnästä vastaa ensisijaisesti kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmä ja liikelaitosjohtaja. Kuntalaisia kehotetaan suhtautumaan tilanteeseen vakavasti, mutta rauhallisesti faktatietoihin ja viranomaisohjeistukseen perustuen. Kuulopuheiden ja huhujen levittämistä pyydetään välttämään, ne aiheuttavat suotta turhaa levottomuutta erityisesti lasten keskuudessa.

Virastotalo 

Virastotalon asioinnissa kirjastoa lukuun ottamatta ollaan toistaiseksi etäpalvelussa. Neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse. Mikäli asian hoitaminen vaatii kasvokkaista tapaamista, tapaaminen sovitaan ajanvarauksella. Eri toimialojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. Laskujen sähköistä maksamista suositellaan, ohjeet löytyvät kunnan verkkosivulta.

Opetus- ja harrastustoiminta

Alueellisen ja valtakunnallisen suosituksen mukaisesti Muuramessa pidetään koronarajoitukset pääosin ennallaan huhtikuun loppuun asti. Aiemmista rajoituksista poiketen nuorille järjestetään kuitenkin jonkin verran pienryhmätoimintaa nuorisotilassa.

Muuramen koronavirustilanne on tällä hetkellä melko rauhallinen. Viime viikkojen aikana on tullut yksittäisiä tartuntoja, mutta koronaviruksen varianttien aiheuttamia tartuntoja ei ole havaittu. Koronatilanne on kuitenkin alueellisesti huonontunut viime viikkojen aikana Keski-Suomessa. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja mahdollisiin muutoksiin reagoidaan tarvittaessa nopeasti. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan välittömästi kunnan verkkosivulla. 

Nuorisotila pysyy pääosin suljettuna 30.4. asti. Nuorisopalveluja järjestetään etä- ja pienryhmätoimintana.

Avoin päiväkoti on kiinni 30.4.2021 asti. Etäsatuhetket jatkuvat maanantai-aamuisin, lisätietoa asiasta löytyy Perhekeskuksen verkkosivulta

 

Uimahalli ja kuntosali kiinni, kirjaston toimintaa supistetaan

Uimahalli ja kuntosali pidetään  suljettuna yleisöltä, ja kirjasto pysyy itsepalvelussa ja supistetuissa aukioloajoissa 30.4.2021 asti. Kirjaston ovet ovat avoinna arkisin kello 9–16, muulloin kirjasto on suljettu. Myös kirjaston asiakaspalvelu on suljettu. Kulttuuripalvelujen yleisötilaisuudet on edelleen peruttu. Ne kansalaisopiston toiminnot, jotka eivät onnistu etätoteutuksella, on keskeytetty toistaiseksi.

Muuta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) kieltää tartuntalain nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 30.4.2021 asti. AVI:n päätöksen mukaan Keski-Suomen  sairaanhoitopiirien kuntien alueilla voidaan kuitenkin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa koronavirusohjetta

Ulkomailta palaavat henkilöt ohjataan kymmenen päivän karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavat koululaiset eivät osallistu lähiopetukseen, eivätkä työntekijät saavu työpaikalle, vaan tekevät etätöitä mahdollisuuksien mukaan. Työhön paluun ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta sovitaan yhdessä työnantajansa kanssa.

Vierailut vanhusten ja muissa asumispalveluyksiköissä sekä terveyskeskuksen vuodeosastolla on sallittu erityisin ohjeistuksin. 

Vanhus- ja vammaispalvelujen neuvonta- ja palveluohjausnumerosta 040 7152 991 annetaan yleistä neuvontaa, tukea ja ohjausta sekä ajantasaista tietoa vanhus-ja vammaispalveluista ma–pe klo 9–11.

Lieväoireisten potilaiden ei tule kuormittaa sairaanhoidon kapasiteettia, vaan jäädä kotiin sairastamaan, jotta hoito pystytään turvaamaan vakavasti oireileville.

Vakavissa ja epäselvissä tapauksissa ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse, p. 014 266 2791. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117. Viittomakielisille on avattu valtakunnallinen tekstiviestipalvelu numerossa 050 902 0163. Terveyskeskuksen tiedote toimimiseen koronavirusepäilytilanteissa löytyy päivitettynä terveyspalvelujen verkkosivulta.

Ajankohtaiset koronavirustartuntoihin liittyvät ohjeet ja tiedotteet ovat saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla.


Katso myös