Toimintaohjeita koronavirusepidemian ajalle

Tälle sivulle on koottu koronavirusepidemiaa koskevaa tietoa

Muuramen uusi koronapalvelunumero on 014 659 303 9.12.2020 alkaen. (Huom! Käytä ensisijaisesti sähköistä Omaolo-palvelua)

Omaolo-palveluun

Kansallinen puhelinneuvonta koronavirusasioissa  p. 0295 535 535 (ei terveysneuvontaa!)

Koronarokotusten sähköinen ajanvaraus  Hyvis-palvelussa, tai puhelimitse arkisin numerossa 014 659 309. Numero palvelee maanantaista torstaihin, kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Palvelussa on käytössä automaattinen takaisinsoiton rekisteröityminen, eli pelkkä soitto ajanvarauspuhelimeen riittää. Mikäli puheluun ei vastata, palvelusta otetaan soittajaan myöhemmin yhteyttä ilman erillistä takaisinsoittopyyntöä.

Edelleen rokotusaikoja suositellaan varaamaan ensisijaisesti sähköisen Hyvis-palvelun kautta.

Lisätietoa koronarokotuksista 

Muutokset koronarajoituksissa Muuramessa 31.5.2021 alkaen

  • Aikuisten sisätilojen harrastustoiminta avataan
  • Uimahalli ja kuntosali toimivat normaalisti
  • Nuorisotila toimii normaalisti
  • Kirjasto toimii normaalisti, mukaan lukien omatoimikirjasto
  • Avoin päiväkoti toimii normaalisti
  • Yksityistilaisuuksia voi järjestää, kunhan terveysturvallisuus-, turvaväli- ja hygieniaohjeita noudatetaan


Kahden rauhallisen viikon jälkeen taas uusia tartuntoja
(tarkistettu 8.9.2021)

Muuramessa on taas tällä viikolla reilun kahden viikon tauon jälkeen todettu uusia koronavirustartuntoja, tähän mennessä kolme tartuntaa.

Rajalan päiväkodissa yksi esikouluryhmä on altistunut koronalle 3.9.2021. Terveydenhuolto on tänään tavoittanut kaikki altistuneet ja ohjannut heidät karanteeniin.

Viime viikolla Muuramessa tehtiin koko pandemia-ajan näytteenottoennätys, kun näytteitä otettiin 283 kappaletta.

On tärkeä jatkaa aikaisemmin annettujen ohjeiden noudattamista huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja turvavälien toteutumisesta. Myös kasvosuojaimia on hyvä käyttää valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti. Yli 12-vuotiaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ja tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa kaupat, ostoskeskukset tai muut palvelutilat, kirjasto, uimahalli (pukuhuoneet ja yleiset tilat) sekä kirkot ja muut uskonnolliset tilat.


Koronarokotukset: Tehosterokotusaikaa voi aikaistaa, tulossa pop up -koronarokotuspäivät 
(tarkistettu 6.9.2021)

Kahtena tulevana keskiviikkona, 8.9. ja 15.9. Muuramen terveyskeskuksessa järjestetään pop up -koronarokotukset, joihin voi tulla ilman ajanvarausta olipa kyse sitten 1. annoksesta tai tehosterokotteesta. Rokotusaika on kello 13–17. Pop up rokotukseen tulijat käyttävät terveysasemalle tullessaan rokotukseen tarkoitettua vuoronumeroa. 

Rokotteiden annosväli

Koska Muuramessa rokoteaikoja on hyvin tarjolla, tehosterokotusten aikoja voidaan antaa aikaisemman 8 viikon sijaan jo 6 viikon päähän ensimmäisen rokotteen saamisesta. Tehosterokotuksen voi hakea pop up -rokotuksesta ilman ajanvarausta, tai ajan aikaistamisen voi tehdä myös puhelimitse.

Rokotukseen pääsee edelleen myös ajanvarauksella. Rokotusajan voi varata sähköisesti Hyvis-palvelussa, tai puhelimitse ajanvarauspalvelussa, p. 014 659 309. Ajanvarausnumero palvelee maanantaista torstaihin, kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Palvelussa on käytössä automaattinen takaisinsoiton rekisteröityminen, eli pelkkä soitto ajanvarauspuhelimeen riittää. Mikäli puheluun ei vastata, palvelusta otetaan soittajaan myöhemmin yhteyttä ilman erillistä takaisinsoittopyyntöä. Jos aikoja ei ole heti saatavilla, takaisinsoitto tehdään vasta, kun uusia aikoja saadaan päivitettyä kalenteriin. Sähköisesti aikaa varatessasi huomaathan, että samalla kerralla varataan aika myös tehosterokotusta varten, eli varaat samalla kertaa kaksi rokotusaikaa.

Sähköiseen ajanvaraukseen

Mikäli et pääsekään rokotukseen varaamanasi aikana, peru aika, että se voidaan antaa jollekin muulle. 

 

Ohjeita rokotukseen tulevalle

Rokotettavan tulee pukeutua helposti riisuttavaan yläosaan ja käytettävä kasvosuojaa. Rokotettava saapuu terveyskeskuksen pääovesta, josta on opastus oikeaan paikkaan. Terveyskeskuksen sisätiloihin voi tulla aikaisintaan 5 minuuttia ennen rokotusaikaa. Sairaana ei saa tulla rokotukseen.


Kuvassa Muuramen terveyskeskus ja sen pääsisäänkäynti, jonka katoksen vasemmalla puolella on parkkeerattu henkilöauto. OIkealla puolella pyörätelineessä on muutama polkupyörä.

Hyvinvointi-liikelaitoksen toiminta  
(tarkistettu 8.9.2021)

Miten toimin, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, arvio tilanteesi ensisijaisesti Omaolo.fi palvelussa. Sen kautta saat tarvittaessa koronatestiajan ilman muun yhteydenoton tarvetta. Ellei sinulla ole mahdollisuutta Omaolon käyttöön, voit olla yhteydessä  puhelinneuvontaan, p.  014 659 303. Puhelin palvelee arkisin kello 8–16 ja viikonloppuisin kello 9–15. Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Muina aikoina ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117. Sinut haastatellaan puhelimessa ja saat lisäohjeet siitä, miten tulee toimia. 

Laboratorionäyte otetaan hyvin herkästi niiltä potilailta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Näytteenotolla pyritään selvittämään tartuntaketjuja ja estämään uusia tartuntoja määräämällä sairastuneet eristykseen ja sairastuneen lähipiiri karanteeniin. Koronatesti ei ole enää välttämätön kahdesti rokotetuille, joilla on vain lievät oireet, ei tietoa altistumisesta ja jotka eivät kuulu sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön. Rokotesuoja katsotaan täydeksi, kun toisesta rokotteesta on kulunut viikko. Myös alle 12-vuotiaiden testauksesta on pääsääntöisesti luovuttu.

Älä lähde missään tilanteessa itse terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita aina ensin puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita!

 

Liikelaitoksen muu toiminta

Avosairaanhoito ja suun terveydenhoito toimivat tällä hetkellä koronatilanteesta huolimatta normaalisti. Hoidon tarpeen arviointi tehdään aina puhelimitse.

Hengitystieinfektiopotilaille on erillinen pandemiavastaanotto erillisestä sisäänkäynnistä. Flunssaisena ei pidä tulla normaalivastaanoton puolelle.

Ota aina ensin yhteyttä vastaanottoihin puhelimitse p. 014 2662791 (avosairaanhoito), 014 2662743 (suun terveydenhuolto).

Neuvola ja kouluterveydenhuolto toimivat pääosin normaalisti.  Psykososiaalinen oppilashuolto toimii ajanvarauksella. Perhekeskuksen ryhmätoiminnat jatkavat erityisin turvallisuusohjein toimintaansa. Sosiaalitoimistossa hoidetaan asiat ajanvarauksella p. 014 659 957.

Apuvälinepalvelu ja hoitotarvikejakelu toimivat normaalisti. Kuntoutuksen ryhmät ovat kaikki vielä peruttu, yksilöterapiat jatkuvat rajoitetusti.

Terveyskeskussairaala toimii normaalisti, mutta tarpeetonta asiointia osastolla tulee välttää. Vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa (esim. saattohoidossa olevan läheisille) erikseen hoitohenkilökunnan kanssa sopien, lisätietoja p. 014 659 384.

Kotihoito toimii normaalisti.

 


Kunnan toiminta
(tarkistettu 6.9.2021) 

Kunta hoitaa virallista viestintää

Koronavirusepidemiaan varautumisesta ja tilanteen etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti kunnan verkkosivuilla. Kunnan viestinnästä vastaa ensisijaisesti kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmä ja liikelaitosjohtaja. 

Virastotalo 

Virastotalon asioinnissa kirjastoa lukuun ottamatta ollaan toistaiseksi etäpalvelussa. Neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse. Mikäli asian hoitaminen vaatii kasvokkaista tapaamista, tapaaminen sovitaan ajanvarauksella. Eri toimialojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. Laskujen sähköistä maksamista suositellaan, ohjeet löytyvät kunnan verkkosivulta.

Vanhus- ja vammaispalvelut

Vierailut vanhusten ja muissa asumispalveluyksiköissä sekä terveyskeskuksen vuodeosastolla on sallittu erityisin ohjeistuksin. 

Vanhus- ja vammaispalvelujen neuvonta- ja palveluohjausnumerosta 040 7152 991 annetaan yleistä neuvontaa, tukea ja ohjausta sekä ajantasaista tietoa vanhus-ja vammaispalveluista ma–pe klo 9–11.

Lieväoireisten potilaiden ei tule kuormittaa sairaanhoidon kapasiteettia, vaan jäädä kotiin sairastamaan, jotta hoito pystytään turvaamaan vakavasti oireileville.

Vakavissa ja epäselvissä tapauksissa ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse, p. 014 266 2791. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117. Viittomakielisille on avattu valtakunnallinen tekstiviestipalvelu numerossa 050 902 0163. Terveyskeskuksen tiedote toimimiseen koronavirusepäilytilanteissa löytyy päivitettynä terveyspalvelujen verkkosivulta.

Ajankohtaiset koronavirustartuntoihin liittyvät ohjeet ja tiedotteet ovat saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla.


Katso myös